Pogledao sam sve te youtube klipove 

Valve nezna napravit igru.. 4 ujutro 18. lipanj 2017. zapisano  otisli su kljucni ljudi yea right. Otisao je pisac, dizajner i jos dva who cares.. Ostali su oni puno bitniji, ostali su programeri i animatori, oni koje je teze naci od pisca ili dizajnera.

viper89 a koji studio je isti kao prije? O ne, CDPR ili ND su zaposlili nove ljude, vise nisu isti kao prije.

To je i moje misljenje.Realnije je rec ne zeli nego nezna.Mislim ono,danas ubisoft radi igre i zasto nebi vjerovao da netko poput Valvea po odlasku onih ljudi nije pronasao ili nemoze pronac adekvatnu zamjenu.

Erm, nije li upravo game designer najbitniji za izradu igre pošto je on taj koji daje osnovne smjernice za igru, razrađuje gameplay i slično?

Pogledao sam sve te youtube klipove 

Valve nezna napravit igru.. 4 ujutro 18. lipanj 2017. zapisano  otisli su kljucni ljudi yea right. Otisao je pisac, dizajner i jos dva who cares.. Ostali su oni puno bitniji, ostali su programeri i animatori, oni koje je teze naci od pisca ili dizajnera.

viper89 a koji studio je isti kao prije? O ne, CDPR ili ND su zaposlili nove ljude, vise nisu isti kao prije.
To je zapravo smjena generacija i to je sasvim prirodno za svaki studio. Problem je samo sto ti studiji u svojim generacijama izbace hrpetinu naslova zbog kojih su i postali top developeri. Svaka cast i ako napravis jednu ili dvije vrh igre al treba nastaviti dalje i iskoristavati taj talent. Suprotno tvom misljenju, jako su vazni pisci, direktori i sve te kreativne uloge koje definiraju smjer i samu igru. Znaci kad je otisao Laidlaw to je big deal bio za HL serijal. Sorry, al kako znas da su ostali animatori i ostali? Tek za njih neces cuti u newsima jer je normalno da ljudi odlaze i da rade po projektima i odlaze bez da i znamo, za ove big names se vise spominje, a tek tamo imas ekipu koja se promjenila kao i u svakom studiju.

Znaci primjer ti je super Naughty Dog kojeg si spomenuo. Taj studio je definirala pre i post uncharted era. Prvi ljudi su razvalii industriju sa dva serijala i bonus igrama. Od Crasha i CTR pa do Jak & Daxtera (i ne tako popularnog Jak racinga). Tada su otisli ljudi poput Jasona Rubina i Andya Gavina i dali su predsjedništvo Balestri i Wellsu. Znaci kod njih je cak i sam vrh studija sudjelovao u svim projektima i oni su poznati kako uzmu svjezu krv i od njih rade buducnost. Uz to, imaju fakat dosta ljudi iz Crash & Jak perioda ali samo zaposljavaju best of the best. Kljucno je da oni recimo od kreativnih direktora poput Druckmanna rade vrh rezisere koji imaju viziju i vode projekt. Eto, svaka ND igra je imala dokumentarac u detalje i tamo bi vidio svu tu ekipu kako se godinama gradila i koliko im je to znacilo. Od starijih ljudi pa do novih. Bas su i samo rekli primjer za Uncharted kako im 4. igra puno znaci jer im je jako bitan dio zivota - i sami su odrasli skupa sa Drakeom kroz 10 godina serijala i to se vidi u igri. I sam Druckman i Staley su poceli jos od Unch 1 i zavrsili su do toga ne samo da su radili na novom Unchartedu 4, vec su i pokrenuli novi IP - TLOU i eto sad stize ocekivani TLOU 2. Ne moram ti pricati o toj igri vjerujem da ti je 19Marksman89 sve rekao Evo i dvojac koji vodi novi Lost Legacy projekt, Shaun Escayg i Kurt Marganu, su se pokazali u Drakeovim igrama i sad su im dali priliku isto kako su dali Drucmanu i Strayleyu.

Isto mozes vidjeti i u CDPRu, bas sam nedavno gledao making off sve od W1, enhanced nadogradnje, W2 pa do Witchera 3 i razvoja ekspanzije. CDPR se non stop siri i stalno zaposljava top tier devove al vidi se da je ova generacija prisutna od W1.

A sta je Valve napravio od svojih legendarnih igara? Veliko nista. Mogu to bit landmark igre (to su fakat kvalitetne igre) ali moras raditi i raditi i pruzati nova iskustva i dalje ako hoces biti top developer. Eto Naughty Dog - 4 serijala i osim TLOU (zasad) ima po minimalno 3 igre. CDPR u manje od 10 godina od prve igre obiljezio RPG žanr. Sta je Valve napravio osim 2 i pol (haha potrefilo se) igre. Svi hitovi od L4D,Counter Strikea i ostalo su sve modovi i valve je odmah zgrabio sve te developere pod svoje pa cak su kasnije i Turtle rock otisli i sami radili Evolve. Hocu rec, moras takav talent stalno iskoristavat a ne da ljudi odu u penziju, a ti svoju najvecu fransizu i ni ne spominjes. Meni je skroz jasno da je sve to biznis i da oni jebeno rasturaju sa steamom i da ne moraju ni mrdnut sa igrama, ali meni puno vise znace igre i dok ne naprave opet killer igru za mene su nista.

Shtiri  jedan od dizajnera.. Bitna razlika

viper89 e tu se jako varas, jer core ekipa HLa i HLa 2 je ostala, mozes ih vidjet na nedavnom intervjuu na Valve News Ntework. Znaci L4D i Portal po tebi nisu njihove igre? A za informaciju znas tko je bio jedan od glavnih ljudi u razvoju HLa? GabeN!

Sta je Valve napravio? Definiciju FPSa s prvim nastavkom i ono sto je 19Marksman89 rekao, 2004. je fps zanr stao, to je to, izasao je HL2 i sad nakon 13 godina mi imamo pomake samo u grafici, novih stvari gotovo da i nema. Evo ti primjer Metroa, zasto se toliko svida ljudima? Jer doslovno slijedi viziju HLa!

Vidjet cemo u kojem smjeru idu s igrama, kad i ako izadu pizdarije od VR naslova.

Zamisli da je CDPR nakon Witchera 2 nastavio brljat po GOGu i nismo ni dobili Witcher 3. Ne da nismo dobili nego da CDPR odbija i komentirat a ti cekas preko 10 godina. I u tim svim godinama cujes da je otisla "sva" ekipa koja je radila na trilogiji. Kod Valvea nije ni problem sto se ceka nova igra vec sto se ceka da se dovrsi obecano. Ono nisu ni zavrsili epizode a tek serijal. Naravno da hoces da bude ista kreativna vizija.

Eto, CDPR je dao trilogiju koja je sa trecom igrom obiljezila citav gaming svijet i ODMAH se bacaju na Cyberpunk koji ce siguran sam napraviti istu stvar. O cemu pricamo uopce...

Zamisli da je CDPR imao GOG prije Steama.. Radili bi igre? Ili skupljali lovu? Mislim da bi ipak bilo ovo drugo.

Zamisli da je CDPR imao GOG prije Steama.. Radili bi igre? Ili skupljali lovu? Mislim da bi ipak bilo ovo drugo.
Meni je skroz jasno da je sve to biznis i da oni jebeno rasturaju sa steamom i da ne moraju ni mrdnut sa igrama, ali meni puno vise znace igre i dok ne naprave opet killer igru za mene su nista.

Pa da, to je misljenje mnogih. Ali ne mozes reci da nisu jebeni dev i odbaciti jedan od najznacajnijih serijala gaming industrije. To je isto onoj mojoj nebulozi da ne priznajem ND dok ne izbace multiplatform naslov, da vidimo kako ce optimizirati i prilagoditi PCu ili Boxu. To umanjuje njihovu kvalitetu?

Sve ostalo je:

Pa da, to je misljenje mnogih. Ali ne mozes reci da nisu jebeni dev i odbaciti jedan od najznacajnijih serijala gaming industrije. To je isto onoj mojoj nebulozi da ne priznajem ND dok ne izbace multiplatform naslov, da vidimo kako ce optimizirati i prilagoditi PCu ili Boxu. To umanjuje njihovu kvalitetu?

Sve ostalo je:
Valjda ne citas moje postove kako treba al i dalje kazem da su HL igre landmark igre i jako kvalitetne igre koje su itekako vazne za gaming. Meni se Valve zgadio jer sam cekao trojku i vise ih ne dozivljavam ni malo. To je zapravo sve. Mislim da ce im bit dost dobro i bez mene da ih uzdizem u nebesa da su top developer ako budu i heartbroken tu je steam da im popravi raspolozenje

ahahahaha!  pa da, problem je sto vise nisu dev, trebao sam napisati bili su jeben dev. Kuzim sta zelis reci, a meni se osobno nije zgadilo to odgadanje, vec sustavno odbijanje otkrivanja pravog stanja serijala. Ono kad izades u javnost i kazes "gle ljudi nista od toga, ne radimo igre vise"

totalno  ono, gabeN kaze da, da sad smo full on na produkciji trece epizode i tocno znamo kako zavrsva taj arc i svi ti likovi i odmah se bacamo na HL3. What gives gabeN?! 

to ni : ne radi

a i realno gledajuci, uz sve to, valve i dalje ima goodwill communitya. Mislis da nemaju nekog strucnjaka koji sve to prati i da ni sami ne znaju da je bolje da je status serijala ovakav kakav je sad. Prosjecan post na forumima za Valve i steam je "OMG i love valve, steam is the best, steam sale, steam refunds take my moneyyyy, gaben meme, gaben ovo, HL best"
: kuzis, no

Al OK, ekipa ce i sama skuziti da ih boli ona stvar za igrace. A i pitanje je koliko fakat mogu cekat s novom igrom. I da se vrate nakon 20 godina sa trojkom pitanje je koliko ce igraca bit zagrijano za to. Svaki serijal izgubi ono nesto nakon toliko godina izmedju igara, a bome doci ce i generacije koje nece ni znat sto je HL i vise bi im pasao reboot nego full nastavak nazalost. Srecom Valve nema izdavaca iznad sebe i sami ce skuziti ako i ikad naprave igru da to mora biti igra za stare fanove pa makar i gubili na prodaji.

Banat ce te Fenix 

Evo ti jos jedna wtf izjava ove godine koja jasno daje do znanja: "da, danas mozemo napraviti neke stvari daleko bolje nego ranije", a opet mi kao igraci nemamo nista od toga. Kuzis, oni su HL1 nazvali hrpom pogreski!

Gledaj od 2 nadalje

https://www.youtube.com/watch?v=YpaNnX_9Q5s

https://www.youtube.com/watch?v=8lALppQeolw

Ovo ne drži vodu jer jedno ne pobija drugo.
Naime, oni mogu u isto vrijeme i održavati platformu za mlatit lovu i imati interni tim (ili pet) zadužen za pravljenje igara.
Dragi bogo zna da su namlatili i da i dalje mlate paru pa neki passion project tu i tamo nije problem, a failat ne mogu.
Problem je ta njihova "otvorena" struktura di se svatko može u bilo kojem trenutku ustati i otići u drugi "tim" pa svi onda rađe idu na sigurne projekte i nema motivacije za riskiranjem, te sve to potiče određenu dozu nadmetanja među djelatnicima.

Nitko ovdje ne sere po Half Lifeu, veliki sam obožavatelj i njega i Portala. Ali današnji Valve nema veze s tim igrama i današnji Valve ne zna (i ne želi) napravit normalnu igru.

HL je vise puta bio u produkciji, ali su ljudi odustajali. Zbog kojeg razloga? To nitko nezna. Ali je cinjenica da su posveceni Steamu maksimalno, a izlet u VR vode i toboze development VR igara je samo mazanje ociju igracima da se vidi kako nesto rade. Onog trenutka kada glavonje odluce da zele novi HL, kada se najbolji resursi usmjere na taj cilj, onda cemo dobiti toliko zeljeni nastavak. Ovo sada je mlacenje prazne slame, kamuflaza za javnost i furanje na neke liberalne i moderne sustave upravljanja kompanijom.

Reci da kompanija koja je izdala najvazniji FPS ili jednu od najvaznijih igara u povijesti nezna napraviti igru je smijesno i neutemeljeno. HL3 ne treba donijeti nista novo, trebaju iskoristiti danasnji tech i hardware unutar source koncepta gameplaya i imamo remek djelo.

Najvazniji FPS ikada je Doom. I to se nikad nece promjenit. Zapravo, kad imam u glavi bas pucacine nikad mi ne pada HL na pamet kao bas klasicna pucacina vec nekakav mix zanrova i drugacije iskustvo. Zato mi je valjda i tako dobra igra zbog toga.

Nebi bija tako isključiv sa Doom, tu su definitivno i COD MW, Halo 2 i Duke 3D.