Pogledao sam sve te youtube klipove
Valve nezna napravit igru.. 4 ujutro 18. lipanj 2017. zapisano otisli su kljucni ljudi yea right. Otisao je pisac, dizajner i jos dva who cares.. Ostali su oni puno bitniji, ostali su programeri i animatori, oni koje je teze naci od pisca ili dizajnera.
viper89 a koji studio je isti kao prije? O ne, CDPR ili ND su zaposlili nove ljude, vise nisu isti kao prije.
To je zapravo smjena generacija i to je sasvim prirodno za svaki studio. Problem je samo sto ti studiji u svojim generacijama izbace hrpetinu naslova zbog kojih su i postali top developeri. Svaka cast i ako napravis jednu ili dvije vrh igre al treba nastaviti dalje i iskoristavati taj talent. Suprotno tvom misljenju, jako su vazni pisci, direktori i sve te kreativne uloge koje definiraju smjer i samu igru. Znaci kad je otisao Laidlaw to je big deal bio za HL serijal. Sorry, al kako znas da su ostali animatori i ostali? Tek za njih neces cuti u newsima jer je normalno da ljudi odlaze i da rade po projektima i odlaze bez da i znamo, za ove big names se vise spominje, a tek tamo imas ekipu koja se promjenila kao i u svakom studiju.
Znaci primjer ti je super Naughty Dog kojeg si spomenuo. Taj studio je definirala pre i post uncharted era. Prvi ljudi su razvalii industriju sa dva serijala i bonus igrama. Od Crasha i CTR pa do Jak & Daxtera (i ne tako popularnog Jak racinga). Tada su otisli ljudi poput Jasona Rubina i Andya Gavina i dali su predsjedništvo Balestri i Wellsu. Znaci kod njih je cak i sam vrh studija sudjelovao u svim projektima i oni su poznati kako uzmu svjezu krv i od njih rade buducnost. Uz to, imaju fakat dosta ljudi iz Crash & Jak perioda ali samo zaposljavaju best of the best. Kljucno je da oni recimo od kreativnih direktora poput Druckmanna rade vrh rezisere koji imaju viziju i vode projekt. Eto, svaka ND igra je imala dokumentarac u detalje i tamo bi vidio svu tu ekipu kako se godinama gradila i koliko im je to znacilo. Od starijih ljudi pa do novih. Bas su i samo rekli primjer za Uncharted kako im 4. igra puno znaci jer im je jako bitan dio zivota - i sami su odrasli skupa sa Drakeom kroz 10 godina serijala i to se vidi u igri. I sam Druckman i Staley su poceli jos od Unch 1 i zavrsili su do toga ne samo da su radili na novom Unchartedu 4, vec su i pokrenuli novi IP - TLOU i eto sad stize ocekivani TLOU 2. Ne moram ti pricati o toj igri vjerujem da ti je 19Marksman89 sve rekao Evo i dvojac koji vodi novi Lost Legacy projekt, Shaun Escayg i Kurt Marganu, su se pokazali u Drakeovim igrama i sad su im dali priliku isto kako su dali Drucmanu i Strayleyu.
Isto mozes vidjeti i u CDPRu, bas sam nedavno gledao making off sve od W1, enhanced nadogradnje, W2 pa do Witchera 3 i razvoja ekspanzije. CDPR se non stop siri i stalno zaposljava top tier devove al vidi se da je ova generacija prisutna od W1.
A sta je Valve napravio od svojih legendarnih igara? Veliko nista. Mogu to bit landmark igre (to su fakat kvalitetne igre) ali moras raditi i raditi i pruzati nova iskustva i dalje ako hoces biti top developer. Eto Naughty Dog - 4 serijala i osim TLOU (zasad) ima po minimalno 3 igre. CDPR u manje od 10 godina od prve igre obiljezio RPG žanr. Sta je Valve napravio osim 2 i pol (haha potrefilo se) igre. Svi hitovi od L4D,Counter Strikea i ostalo su sve modovi i valve je odmah zgrabio sve te developere pod svoje pa cak su kasnije i Turtle rock otisli i sami radili Evolve. Hocu rec, moras takav talent stalno iskoristavat a ne da ljudi odu u penziju, a ti svoju najvecu fransizu i ni ne spominjes. Meni je skroz jasno da je sve to biznis i da oni jebeno rasturaju sa steamom i da ne moraju ni mrdnut sa igrama, ali meni puno vise znace igre i dok ne naprave opet killer igru za mene su nista.