Ma kakav Doom. Danasnji fpsovi su HL... Znaci od 99. do danas, to se zove utjecaj. Nema tu nikakvih drugih zanrova. Cisti linearni fps s dobrim storytellingom i pricom unutar gameplaya, bez cinematica i bez klasicnih staza, sve je spojeno kratkim loadingom
Evo, JackFrags sve objasnio. Znaci od arena shootera tipa doom ili quake gdje si dobio level na kojemu moras sve pobiti, HL je uveo pricu, istrazivanje, novi AI, razbijanje tempa drugim aktivnostima osim pucanja, suborce, mastovita oruzja i neklasicnog glavnog lika koji odskace od svega videnog dotada. HL je izrodio Opposing Force i Blue Shift, Team Fortress i Counter Strike.
https://www.youtube.com/watch?v=9Sv1io4lZdo
Digital Foundry:
https://www.youtube.com/watch?v=3rTeUTV-xD0
HλLF-LIFE Universe
Prije Hl-a sjecam se samo Đuke 3D (koji i nije bio citav 3D),Blood,Heretic i Doom...i sve te igre bile su Minecraft prikaz i klasicni arena shooteri..i onda se pojavio half life koji je definirao taj zanr..shooter ali opet naglasak na likove i pricu,revolucionarni AI u ono vrijeme,zagonetke kroz gameplay odnosno puzle kako bi rekli..half life je udario temelje na w,a,s,d na tipku E za interact,C za crouch..Sve je tu pocelo,nikakav mix zanrova..Half life je zanr i iz njega se crpi inspiracija i uzima se ono najbolje. Svaka cast doomu i on je svijet za sebe ali na nista nije utjecao..Cak je onaj doom iz 2004 iskocio iz svojih tracnica pa pokusao biti slican danasnjim shooterima i nije bio dobro prihvacen kod hardcore fanova..i evo sad se sa novim nastavkom vratio korjenima i pruzio nam zabavu kao klasicni arena shooter..
Edit: ali da je doom najveca pucacina i rokacina to se slazem!
Doom na nista nije utjecao? O cem vi pricate jebote led. To je THE igra stavila FPS on the map. Carmack i ekipa su revoluciju napravili. Da bi ti dosao do 3D i te fizike na koju svrsavate i danas sve je to zapoceo doom i quake. Pa jebem mu mater quake je stvorio pravi 3D fps i zapoceo revoluciju u 3D grafickim karticama. Jebeni half life 1 je radjen u id techu tj quake engineu. A skoro svi enginei dalje i danas uzimaju bazu koju su tamo postavili osnove 3Da.
O cem vi pricate ja ne vjerujem. Half life je unio revoluciju u atmosferi, fizici, prica u fpsu, emergent gameplay i non skriptirane sekvence. On je promjenio da nije samo run and gun vec da fps moze bit nesto vise al zna se tko je unio najvecu revoluciju
Jedan je jedini i najvazniji studio u povijesti FPS: id software.
Kuzim ja da obozavate HL al necemo si sad srat toliko. Zna se tko je sta.
De viper89 ne seruckaj. HL je definirao FPS zanr! O cemu ti pricas? U vrijeme Dooma i Quakea je bilo tonu takvih klonova. Da, radi se o neprikosnovenim arena shooterima i rasturacinama, ali nikako o igrama koje su utjecale na FPS zanr kao HL.
Jedino sto Doomu u Quakeu pogotovo ide u prilog je cinjenica da su pioniri u 3D svijetu i gameplayu. Nista drugo! To je jedina revolucija za koju su zasluzni, jer su bili gle cuda prvi! Nikakvu redefiniciju zanra nisu donijeli, ne razlikuju se od Đuke po ničemu osim po prebacivanju u pravi 3D. Sve ostalo je IDENTICNO.
Znamo da volite Half Life, al postajete vec retardirani malo, Nitko ne umanjuje kvalitetu ili vaznost Half-Life serijala na FPS zanr, ali za Doom rec "kakav Doom" koji je cjelu generaciju devova inspirirao je po meni glupo seruckanje.
jeedah Ako cemo tako gledati, onda je Wolfenstein 3D tata svega A Quake je definicija FPSa, a ne Doom.
"Kakav Doom" je bilo u kontekstu da nije redefinirao FPS zanr. Ne izvlaci mi recenice iz konteksta!
Doom, Đuka i Wolf su prototipi modernog FPSa, sve se radilo na njihovin temeljima. Kasnije se još dodalo ADS itd al ovo su korijeni , sve je niklo od njih. HL je ajmo reć prvi sa smislenon pričon, naprednijon fizikon al sad je otac FPSa nije.
Id je the man.
You know its the truth. Patite :)
iD je radio cuda s Carmackom. Samo kad se sjetim ideje da se kamera lagano ljulja za bolji dojam 3D prostora dok stojis na mjestu. To su bile inovacije.
viper89 Pa ja to i govorim.Naravno da je sve pocelo sa Doomom i navedenim naslovima.Pa gaben je po uzoru na Abrasha otisao iz Microsofta da moze radit na igri kao sta je ovaj radio na Doomu u ID-u.Gabe je sam reko da ga je ovaj inspirirao i da je u tim igrama bio impresioniran i zato je napustio Microsoft i osnovao Valve.Ali tu pocinje prica o FPS-u kakvog DANAS poznas.Medal of honor,Call of duty i bilo koja druga igra bilo kakve tematike nisu arena shooteri nego nego half life shema.Svakako da stoji to sta si napisao da bez quake enginea nebi bilo Goldsrc enginea i potpuno se slazem s tobom,nisam ni u jednom trenutku pokusao umanjit Doom niti ali REVOLUCIJA koju je Half Life pokrenuo se prati od 96'god na dalje.Zasluge Doomu svakako.
jeedah smatram da vjerojatno imas dovoljno godina i pameti da mi ne pises da sam retardiran u najobicnijoj raspravi
EDIT bas potaknut raspravom otiso sam vidjet wikipediju sta kaze onako globalno i jasno pise "progenitor of the genre's wider mainstream acceptance and popularity was Doom"..ali za Half Life stoji "one of the most influential first-person shooter".znaci najutjecajniji.Sve poslje Half Life je slicno HL-u a ne Doomu i zato ja upotrijebim rijec "temelj" pa je doslo do zabune jer temelj je pocetak a pocetak je Doom ako gledamo kronologiju ali ja nisam mislio na nju.
Cijelo vrijeme i isticem redefiniciju zanra, a ne pionirstvo u techu i prebacivanju u 3D.
Da nadodam jos uz ono sto je viper89 napisao:
interakcija s NPCovima i kooperativnost, puzzles, razbijanje tempa s hold the line gameplayom, istrazivanje, nema levela, zvuk ovisno o prostoru, oruzje kao dio gameplaya i kretnji lika, neklasicni glavni protagonist, skriptirane sekvence, tranzicijski bossevi, monsteri koji reagiraju na tvoju interakciju s okolisem ili na zvuk, viseslojni leveli na kojem se nalazis, triggeri za nastavak price...
Sve pet marks, meni osobno je puno vaznije ono sto je id stvorio (bilo wolf, doom - meni najbolji, ili quake) nego sto je valve redefinirao. Jbg, ne mogu promjenit misljenje
#ViperovKoncept #vipernišnerazme #viperhejter
Moderni shooteri su corridor šuteri koji nemaju veze sa Half Lifeom.
U Half Lifeu si uglavnom dobio malo veću mapu kroz koju si morao pronaći put riješavanjem nekakvih laganih puzli i pucanjem.
U modernim (linearnim) šuterima poput CoDa imaš niz hodnika i/ili ulica kroz koje moraš prošetati da bi došao do cilja.
Jedini "moderni shooteri" koji bi se dali usporedit sa Half Lifeom su Far Cry (prvi), Crysis (prvi) i Doom (zadnji). I možda Halo, ali to nisam igrao pa ne mogu suditi, a i prvi Halo je opet donio nekih novih pizdarija koje su danas pod obavezno i praktički je definirao console FPS.
Half Life je super ali ruku na srce, to nema ništa razvijeniju priču od prvog Dooma. Ti si neki lik, u random bazi si, dogodi se sranje i sad preživi.
Tek je sa drugim Half Lifeom došlo do razvoja priče i likova i retroaktivno su dali imena i osobnosti likovima u jedinici. Čak je i Gordon bio bezlična ljuska u prvom djelu (čak su i implikacije da je omražen na poslu i poprilično loš radnik) da bi u drugom stekao status mesije.
Po kojoj definiciji ovo vaše nije spam.
Čak je i Gordon bio bezlična ljuska u prvom djelu (čak su i implikacije da je omražen na poslu i poprilično loš radnik) da bi u drugom stekao status mesije.Ah, ovo su fini detalji koje zna onaj tko je odigrao obje igre.
Koje, da ga nitko na poslu ne voli? Ili sam profulao neke DETALJE o tome koliko je Gordon poseban i nadaren?
Nisi ništa profulao, i meni je ostalo u pamćenju da suradnici i nisu baš bili oduševljeni s Freemanom i da su dosta naduti u njegovoj prisutnosti, kao da ga gledaju svisoka. Barem dok ne završe u barnacleu ili ne trigeraju lasere, što je očito i najčešća sudbina atomskih fizičara u ovoj igri, heh.