Upališ igru i Ghibli čarolija počinje - ne znam kada sam zadnji put odigrao neki JRPG koji mi je toliko legao. Davno davno se sjećam da sam slinio za ovom igrom i sebe sam dosta godina proklinjao što nisam ovaj dragulj prošao, iako sam sam sebi govorio da je 50h puno za uložiti u igru... Kako li sam bio u krivu. Još sam uvijek pod dojmom kako je priča jebeno dobra i koliko zapravo skrivenih stvari ima za raditi pogotovo u post game - pogotovo mali znak pažnje koji su devovi ubacili za pravi kraj i za igrače koji su se potrudili da igru prođu sa kompletnim post game sadržajem.
Priča po meni je skoro jednako dobra kao neki prosječni Ghibli film, upravljaš sa dječakom pod imenom Oliver koji spletom okolnosti završi u jedan paralelni svijet iliti Ni No Kuni. Tu avantira počinje kod preljepog Ding Dong Dell-a sa jako pamtljivim likovima te čarobnom pričom. Znam, stalno pišem da je sve čarobno ali zbilja je jer igra ima safta/mesa i to jako puno toga. Kako god, uz prekrasni overworld putujemo preljepim zlatno-jesenskim šumama, vrućim pustinjama, smrznutim tundrama te još mnogobrojnim mjestima koje ne želim spojlati potencialnim zainteresiranim igračima (ako ih još ima). Uz sve navedeno u glavnu mehaniku igre pored čarolija koje ti naučiš kao čarobnjak su familiari tj neka vrsta off-brand Pokemona koje ti možeš korisiti tokom borbe. borba u ovom slučaju iako je turn based, nije statična već dinamična tako da moraš na sve paziti dok si u pokretu. Naravno tu su i itemi poput oružja, armora, štitova te naravno sve što riješava statuse poput niskoh HP-a, MP-a...
Igra tj glavna priča me je držala nekih 50h stime da sam baš sve istraživao. Nakon toga je išla borba za 100% (platina - jer nama naziva za to na Steam) gdje sam da se odmah ispričavam na riječniku jebao bogove. Errand 78 će mi ostati u dugom pamćenju gdje sam sigurno nekih 7-10h samo grindao da bih ga riješio. No ajde uspio sam i to. Achievement pod imenom "Mad Scientist" (1% ljudi na Steam ima taj Achievement) je sam vrag izmislio i iskreno ne znaš tko je luđi - developeri koji su ga napravili ili ja koji sam ga riješio.
Ali dobro da ne pumpam negativne misli svakako sam uživao u svemu što igra ima pružiti, čak i grindanju za 100% (neće mene igra pobjediti) te svakako dajem veliki thumbs up te preporuku za sve gamere/Ghubli fanove koje su željni jedne lijepe avanture dok se još može "raditi" od kuće.
9/10