Meni je Legend of Dragoon 4. po redu najbolji RPG. Ikad.
Šteta što nikad nije dobio nastavak ili remake. Mislim da se nešto pričalo o nastavcima, ali eto, Sony je dignuo ruke.

Na ocjene se nikad ne treba obazirati. Da sad izvadimo stare časopise ili pogledamo negdje na netu listu igara, našli bi podosta igri koje su dobile odsrednje ocjene, ali se o njima i dalje priča - i, još bolje, neke nove igre uspoređujemo s njima (to je valjda najveći kompliment koji takva ''odsrednja'' igra može dobiti) - dok su one bolje zaboravljene. Osim ako, naravno, ne pričamo o nekim poznatim serijalima, kao što je FF, DQ, SMT ili Suikoden.
Problem je kad ti radiš igru za mase. Ako imaš svoju bazu fanova, malu ali lojalnu, možeš bez problema izdati igru na koju nije utucan neki poveći budžet - tipa, igre od NIS-a ili Gust-a - i svejedno će se prodati. Kad praviš RPG koji želiš prodati u više primjeraka, e sad treba paziti na golotinju, ne imati vulgaran scenarij, pa šaroliku lepezu likova u kojima će se svatko pronaći, jer takve VEĆE igre su i češće na meti kritika... i, da budem iskren, možda po određenim FF igrama i stvarima u tim igrama nebih srao da se ne zovu Final Fantasy; ipak od FF serijala očekujem kvalitetu. Doduše, uvijek ću pljuvati po mini-igrama u desetki i po kompletnoj šestici; tu igru ne mogu smisliti.

Problem je i kad neke igre u startu odbaciš jer se ne igraju ''onako kako bi ti to htio'' ili ako se skrene sa puta i već dobro poznate formule. Najbolji primjer koji bih stavio ovdje je Breath of Fire: Dragon Quarter koji mi se nikako nije svidio jer je totalna suprotnost onome što je Capcom radio sa prijašnje 4 igre... dok se nekako nisam natjerao da ju završim (usput sam si postavio i jedan kul challenge) i, tko bi rekao, došlo iz guzice u glavu i skužio ja kako je to dobra igra.

Inače, kad sam već spomenuo NIS... Nisam neki ljubitelj te kompanije, ali Time and Eternity mi je bila strašno zabavna igra, makar je kratka i grafički ''zaostala'' i mehanika je malo čudna i masu masu toga, ali ima nešto. Zapravo je to prva NIS-ova igra koju sam odigrao do kraja, lol, a sada lijepo čekam Disgaea 5 Switch verziju.

Cloud
Za Symphoniu neki kažu da je za Tales serijal isto što i sedmica za FF serijal. Nekome najbolja, nekome najlošija, nekome precijenjena, nekom razlog zašto igra Tales... i to je prva Tales igra u Europi koja vjerojatno nebi ni izašla da se onda Nintendo nije aktivirao i doslovno ''natjerao'' Namco da ju ovdje izda.

Veigue Šta ne valja sa ff6 da ti toliko odudara od ostalih igara u serijalu?

Cloud
Za Symphoniu neki kažu da je za Tales serijal isto što i sedmica za FF serijal. Nekome najbolja, nekome najlošija, nekome precijenjena, nekom razlog zašto igra Tales... i to je prva Tales igra u Europi koja vjerojatno nebi ni izašla da se onda Nintendo nije aktivirao i doslovno ''natjerao'' Namco da ju ovdje izda.
Ako je isto što i sedmica, onda sam siguran da će mi se jako svidjeti pošto mi je VII najdraži FF. I da, zašto hate za FF VI?

Symphonia je I meni najbolji Tales, I gotovo san siguran da bi serijal ima ime kakvo ima I sad da nije bilo nje. Ovih par zadnjih Talesa sta san odigra su mi bili osrednji.

Veigue slazen se za Toki to Towa, igra ima dobar soundtrack I nudi podosta zabave za tih 20I kusur sati igre. Steta sta nema neki endgame a I dosta je lagana al ne zasluzuje one cetvorke I trice koje je dobila.

25 dolara, used od pouzdanog selleral od kojeg san kupova vec vise igara za ps1.

The Legend of Dragoon..
Takodjer jedna od najdrazih RPG igara.
Kad malo promislis, prije je bilo vrhunskih RPGova na bacanje.
Zasto danas ne naprave neki npr. Parasit Eve klon ili nesto takvo.
Zamisli sad neku takvu igretinu u novom ruhu, a sa starim gameplay mehanikama..
Strava.

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk

The Legend of Dragoon..
Takodjer jedna od najdrazih RPG igara.
Kad malo promislis, prije je bilo vrhunskih RPGova na bacanje.
Zasto danas ne naprave neki npr. Parasit Eve klon ili nesto takvo.
Zamisli sad neku takvu igretinu u novom ruhu, a sa starim gameplay mehanikama..
Strava.

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
Danas postoji ideja da se klasični turn based jrpg ne bi prodavao dobro, možda sad Persona uspije nešto više pokrenut pa dobijemo par takvih igara.

25 dolara, used od pouzdanog selleral od kojeg san kupova vec vise igara za ps1.
Bome bagatela. Obično viđah da je išla za 2 ili 3x višu cijenu.

gunner slažem se. Jedna moderna igra s gameplayem Parazitne Eve bi bila baš super. Prvi dio baš ima ono nešto - od atmosfere, do japanskog štiha, nekog x faktora koji je bio svojstven Squaresoftu prije mergeanja sa Enixom

Bome bagatela. Obično viđah da je išla za 2 ili 3x višu cijenu.
Brand new ide po astronomskin cijenama, od $80 pa nadalje

ufff jrpg...pa brate na tome sam naucio engleski ko klinac....

pa ne znam odakle bih krenuo., ah covjece....pa ne znam postoji li sta bolje od jrpgova

FF serija, Tales serijal, Shin megami, Xenosaga, Shadow hearts, breath of fire, digimoni,grandia,odin sphere, phantasy star,star ocean,suikoden, naravno da je to bilo krajem 90tih te 2000 pa je bilo i piratluka i puni boxovi gameova, 3 memory kartice za ps2, te 2 za ps1, ma ludnica, jedino sto sam uz ovo sve igao je bio PES i Gran turismo, tek s vremenom sam poceo igrat i druge igre.
uff....pa nemam ni vremena pisat post koliko naslova, koliko sjecanja, proslosti, djetinjstva, ma kad bih pisao koliko sam puta neke naslove presao ljudi bi mi rekli da nisam normalan

Prije no što išta napišem, samo želim reći kako mi je drago vidjeti da se napokon piše o JRPG-u.  :

Inače, što se JRPG-a tiče, za mene je sve što nosi Matsunov potpis instant hit.
Taj čovjek je Kojima RPG žanra, vjerojatno još i bolji (ne bacati hejt ). Definitivno najbolji pisac u industriji i vizionar bez premca. Nekako sve što on dotakne pretvara se u zlato. Vagrant Story, koji je star 17 godina, još i danas može stati uz bok većini RPG-ova i još pomesti pod s njima.

Što se Legend Of The Dragoon tiče, odličan naslov koji mi uvijek padne u drugi plan kada se priča o najboljim. Vrhunska igra koju uvijek zaboravim. Mislim da je pružila odličnu priču, gameplay i likove. Zašto nije doživjela slavu? Zadnji put kad sam provjeravao, ljudi su rekli da je kopija FFVII zbog Dartove frizure (ozbiljan sam) pa su mi neke stvari ipak postale jasnije.

Ono što mene zapravo brine u ovoj cijeloj priči je pisanje kvalitetne priče. Mislim da su svi velikani naracije nekako nestali s radara i da kvaliteta pisanja jako opada. 2017. godina je označila povratak nekih (Matsuno, Muryama) ali to još uvijek nije dovoljno.

Sljedeće, prihvaćenost japanskih priča. Pa pisao sam u Nier temi kako je priča dočekana. Kada se ista stvar dogodila '98. sa Xenogears i FFTactics svi smo zaključili kako su te igre ispred svog vremena te da industrija još nije spremna na njih. No k vragu, već je gotovo dvadeset godina prošlo, pa zar još uvijek nismo spremni?
Tako da, u nastojanju da se prilagode masama, developeri ne žele takve ideje pa često puta priče budu nedosljedne. Možda živim u nekom odavno završenom vremenu, ali ja bih još uvijek žarko želio priču koja će nas izazivati, koja će nas potaknuti na razmišljanje i vlastito interpretiranje i u koja će nas emotivno dirnuti. To je taj žar koji oduvijek tinja u JRPG-u i koji nas potiče da ga još uvijek igramo i u njemu uživamo. Ta neka japanska hrabrost za načinjanje tema o kojima mnogi niti ne razmišljaju.

Veigue Šta ne valja sa ff6 da ti toliko odudara od ostalih igara u serijalu?
Igru sam igrao davnih dana (naravno, nakon sedmice i osmice) i nisam ju završio. Znam da mi je sakala gadno, pogotovo u usporedbi sa, primjerice, peticom. Dugo sam ju izbjegavao, ali onda joj opet dao šansu kad je izašla PC verzija da vidim je li zbilja tako loša kao što mi se na prvu činilo, ili sam ja samo tako negativno raspoložen.

Loša je. Ne, sorry. Krivo sam se izrazio. Igra je žešći treš.

Kao prvo, ima previše likova. To ne volim u RPG-ima jer kad ih ima previše, onda ili nisu dobro napisani ili je većina nezanimljiva ili se, kao što se slučaj sa Chrono Cross-om (još jednim RPG-om kojeg ne volim) likovi priključe tvom party-ju jer, ono, vaj d fak not? Dosadno im je, pa ajde, ide na put oko svijeta i neće ništa reći nakon toga.

Igra se svako malo prebacuje s jednog lika na drugog i svatko ima neku svoju priču, koja bi valjda trebala biti interesantna, samo što meni nije bila. Pa imamo boss borbu sa vlakom (lol), divovsku hobotnicu koja govori i glavnog negativca klauna. I gradovi su copy-paste, i još k tome sivi. Mislim da je šestica zapravo i najveći uzor petnajstici - Kingsglaive ima Ultrosa u jednoj sceni, a borba je ista; u šestici samo koristiš Attack komandu, a u XV držiš krug.
Ne može mi nitko reći da je to zbog ograničenja SNES konzole. Pogledajte samo remake Dragon Questa trojke. Predivno.

Cloud
I, kakva ti je na kraju FFXIII? Ocjena?

Davno je to bilo kad sam ja zagazio u jprg vode. Istini za volju cini mi se da sam davno i izasao, sa mojim gorkim zaljenjem, jer se vremena nema uopste.

Nista ne moze da pokrene nostalgiju kao jrpg iz doba ps1, toliko bisera je izaslo na toj konzoli da se jednostavno ne moze porediti ni sa jednim drugim razdobljem.

Sto se tice nekih inovativnosti ja bih naglasio borbu i Shadow Hearsu i Baten Kaitosu za GC koja mi se iznimno svidjela. Predivan art u oba dijela, ko nije odigrao neka proba ispraviti gresku. Takodjer, jedna od drazih, manje poznatijih igara je Saga Frontier, oba dijela iz radionice Squaresofta.

Presao sam dosta jrpgova a za sve koji su izasle na zapadu sam bar cuo ako ne igrao. Taj zanr je uveliko uticao na moj zivot i poimanje zivota opcenito.

Čudno da niko nije dosad spomenija Game Arts i njihovu Grandiu i Lunar serijal

nisi ocito dobro citao :)

I'll just leave this here.

https://www.youtube.com/watch?v=watch?v=VVOFibwVMw0

Jessica. Sise. Bouncy sise. Magic burst. Sise. Bolja grafika. Sise. British accent. Sise. Gotov sam. Sise.

https://www.youtube.com/watch?v=6BhQQ_90KTI

Je Lost Odssey igriv u današnja vremena, na XBO, za 5 funti?

I, kakva ti je na kraju FFXIII? Ocjena?
Pa gle, u redu je. Prije sam je jako izbjegavao jer sam se naslušao od ljudi previše hejta. Najviše od strane drugog djela, XIII-2, te pogotovo Lightning Returns. Zapravo, u početku sam ga odmah prekrižio i rekao da ga nikad neću igrati. No, nikad ne reci nikad, jel. Uz nagovor frenda, ipak sam mu odlučio dati šansu. Ocjena? Ajmo zaokružiti na 8/10. Za više nema šanse. Jako me zanima kako mi budu sjeli nastavci, no kad završim s XIII, radim malu pauzu.

Grandia 4 the win! Igrao prvi dio, fenomenalan. Drugi nažalost nisam imao prilike zaigrati, no vidim da je dostupan na Steamu, pa možda jednog lijepog dana. A Lunar također nisam igrao, nažalost. Možda isto jednog dana...
Jessica. Sise. Bouncy sise. Magic burst. Sise. Bolja grafika. Sise. British accent. Sise. Gotov sam. Sise.

https://www.youtube.com/watch?v=6BhQQ_90KTI
Sise, sise i SISE! Buraz, ovo je tako SEXY! No, prvo treba odigrati prvi dio.