Isprike na duzem postu, jer sam tek sad otkrio temu :
Ne mogu se svrstati u zagrizene fanove JRPG-a kao neki prisutni cije postove upijam s divljenjem :*
Uglavnom najvise vremena sam imao u doba PS1 (srednja/faks), pa sam tada bez griznje savjesti mogao zagristi u takve igre. Pod takve, mislim na trajanje.
Kupovao se PSX, igre su se igrale s prohodima, kad se znalo zapeti. Neta nisam imao.
Rijesili se FF7, 8 i 9. Osmicu odigrao prvu, pa mi ostala najbolja. Kao sto je netko poentirao, da je svima sedmica najbolja zato sto su je prvu igrali, je vjerojatno istina. I dao bih prednost devetki ispred sedmice. Jebiga, nek se ugrize za lakat koga smeta. Ovo je osobna ocijena.
Cak bih preporucio onome tko je trazio jos na ljeto preporuku za prvi FF, da to bude 9, jer je bas bajkovit i nije pretezak.
Odigrao se Suikoden 2. Parasite Eve 2, nekoliko puta i to mi je ostala medu najdrazim igrama s PS1 uz recimo Front Mission 3.
PE1 sam poceo, ali nikad zavrsio. Jednostavno mi je vise lezala dvojka.
Igrao se Vagrant Story, nikad zavrsio. Jednostavno mi bio tezak u to doba. Sva ona sastavljanja i rastavljanja oruzja. Jebena suma s izlazima i sl. Pred par godina igrao na emulatoru, ali isto stao u sumi. Ne znam zasto gadovi to ne daju na EU store, pa da si uzmem na Viti
Legend of Dragoon se igrao isto nikad zavrsio. Cini mi se da su bila 4 CD-a. Vjerojatno prosao 2, pa mi netko nije vratio 3.i4. CD.
To bih isto rado na Vitu. Chrono Cross poceo, ali nikad zavrsio (to trebam ispraviti, ali ne znam kad). Igrala se Koudelka i vjerojatno jos koji koje sam zaboravio skroz.
Eru PS2 sam preskocio. U to doba sam se prebacio na PC, pa su se tamo igrali neki drugi zanrovi, ali sam s sjetom gledao FFX i FF XII kad su izasli.
PS3 eru sam zajahao negdje kad je Slim pao na povoljnu cijenu, ali je tada nastupio drugi problem koji me muci i dan danas. Vrijeme.
Proslo je puno igara kroz kolekciju, odigrao skoro nista. Rasprodao skoro sve, osim.... JRPG-ova
Ostavio PS3 s 10-15 JRPG-ova koje treba odigrati kad tad. Mozda nabacim sliku, ako budete dobri (a onda mozda ugledate i Strumpfove )
PS4 imam od DayOne, ali jebga opet vrijeme. Kolekcija raste, igra se skoro nista. I sto je najgore vise/manje sve DayOne.
FFX, FFXII, FFXV, Type-0, Automata, Persona 5, Toukideni, God Eateri, Valkyria Ch + zapadnjacki RPGji, ali oni ne spadaju u ovu temu.
Na kraju mi je Vita najveca utjeha i na njoj najvise uspijem sta odigrati. Zadnje sto sam odigrao je Lunar: Silver Star Harmony. Super igra i bas onako "klasicni" JRPG. Super likovi s kojima se mozes povezati. Svih ti je zao. Pozitivaca i negativaca. Ugodno iznenaden prostacenjem i super dijalozima. U FF nema prostacenja, svi su lijepo odgojeni iz finih familija
Uglavnom stoji na Viti FF6, FF Tactics, a stavio jucer i Ys seven, jer me tema podsjetila da je imam. Mislim da je uzeo kad i Lunar.
Uglavnom tolko od mene. Veselim se citanju novih postova u ovoj temi. A kad nesto uspijem dovrsiti nabacim i dojam.
Baš sam jučer započeo jedan kul indie RPG na PC-u, The Tenth Line.
Nakon prva 4 sata, dojmovi su pozitivni.
Igra lijepo izgleda, ''pixelasti'' likovi zalijepljeni na ispeglanu pozadinu; nešto kao Pier Solar HD:
Igra je nekakav mix RPG-a i platformera (lel, samo nekakve Metroidvania RPG-e igram u zadnje vrijeme) i vidim da je na početku moguće odabrati Story only mode - to je vjerojatno samo ovo skakanje s jednog kamena na drugi i rješavanje zagonetki, bez ikakvih borbi i bildanja likova - što je zapravo neloša ideja. Momci (i cure?) su napravili igru u kojoj mogu uživati fanovi 2 žanra.
Borba je na poteze, svaki lik ima nekoliko vrsta napada koji se izvode trošenjem AP-a, ali ima i neka linija (tipa ATB iz Final Fantasy serijala) zbog koje napad treba izvesti što prije. Zasad su se te borbe pokazale kao malčice izazovne jer nema healing predmeta i magija (već samo rest opcija tokom borbe koja obnavljamalo HP-a, a nakon borbe sav HP se vraća na max), a često se u borbama desi da protivnici dolaze u ''valovima''. Likova ima zasad 3, pretpostavljam da su samo oni glavni, a svi drugi se priključuju privremeno (barem je tako tutorial kazao). I da, tutorial postoji za svaku sitnicu; sve je lijepo i detaljno objašnjeno.
Sviđa mi se način bildanja likova. Ljudi koji su igrali Final Fantasy X bi mogli reći da je ovo Sphere Grid (ali sa puno manje opcija). Doduše, i kao takav ''osiromašeni'', može biti kompleksan. Evo jedan dio:
Svaki lik ima neku startnu poziciju na svom ''gridu'' (to je ovo gdje piše Source), jedan level = jedno pomak na gridu. Ova polja - zelena, plava, žuta i crvena - popunjavate sa predmetima/glyphovima koji daju bonus na HP, SP, offense ili defense a, ako pogledate ovo što piše u donjem desnom kutu, bit će vam jasno što igra od vas traži; predmet/glyph se može staviti na bilo koje polje (osim ovoga što je ''sivo''), no ako stavite adekvatnu boju dobivate bonus na statistike. Available 1 (donji lijevi kut) znači da ima jedan neiskorišteni level, odnosno, da može staviti jedan glyph na svoj grid.
Već vidim da ću provesti sate na kombinacije.
Da li ovo sutra izlazi na PS4?
Jesi sta vise odigrao?
Mene čak i iskreno čudi koliko je Witcher popularan u Japanu. Ima popriličan broj fanova koliko čujem. Mislim, to je ipak PC naslov na kraju krajeva, a Japanezeri nisu baš zagriženi za kompjutere.
Nemaju oni fizickog mjesta za PCeve koji mogu vrtiti Witcher 3. :