Primjetih da nema takve teme koja bi se općenito bavila žanrom navedenim u naslovu pa rekoh "Zašto da ne otvorim jednu?". Ja osobno nisam toliko puno igara odigrao kao neki od nas na forumu, ali trudim se. Jedini problem je što bi ih htio što više odigrati, a u prosjeku treba odvajati 30 - 50 sati za pojedinu igru što postaje problem kad čovjek dođe u određene godine. Obaveze, jelte.Sad kad sam prvi paragraf završio pesimistično, bolje da idući malo krenem u ljepšem tonu. Pošto uglavnom gravitiram PS1 razdoblju (neslužbeni JRPG powerhouse), jedine JRPG-ove koje igram su uglavnom s te konzole. Pošto su u to doba, arguably, izašli najbolji primjerci i definicije žanra, to ne treba posebno ni čuditi. No, meni vrag neda mira pa malo kopam po nelokaliziranim, Japan only JRPG-ima - i doista, ima ih na desetke. Nađoh ovu listu sa gamefaq-a https://www.gamefaqs.com/top10/2736-the-top-10-psx-japan-only-games-you-may-not-know-rpgsLondon Seirei Tanteidan (PS1)Pošto sam barem 3 mjeseca ostavio prvu ovu igru po strani, odlučih nastavit. Metoda - instalirati google prevoditelj u ruke i pomoću kamere dešifrirat tekst. Dešifrirat jer znamo kako google prevodi. Donekle ulovim kontekst i nekako skužim radnju. Igra ima totalni Breath Of Fire III izgled. Ironija je što je igra smještena u Viktorijansko doba u Londonu, uz dozu industrijske revolucije gdje čitav grad pogoni para u cijevima (totalni steampunk) - a svi pričaju Japanski. Pa kak to? Prešao sam više od pola igre zasad i sviđa mi se. Stvarno je šteta što se nisu udostojili igru bacit na zapad.Sva radnja se događa isključivo u u Londonu. Dakle, nema izlaženja iz grada. No, grad je dosta velik pa će se svatko tko igra igru u startu izgubit. Tako je barem meni bilo dok si nisam nacrtao vlastitu mapu, a onda sam s vremenom sve upamtio pa mi ni ne treba. Osim mape, moguće je popeti se na krovove iz prozora vlastite sobe i tamo se skoro pogubiti. Zato jer se može kretati po više od 30 krovova u raznim smjerovima. I to sam nacrtao Osim toga, za potrebe ponekih epizoda je moguće prolaziti kroz sustav cijevi, u neke uklete duhovima zaposjednute kuće ili kanalizaciju što se inače ne može doesgnuti.Vi ste u ulozi malog klinca koji je siroče, a želi biti detektiv (u startu dajete ime. U svoj (raskošni) dom ga prima John Everett Millais (koji liči na Miles Edgewortha iz Phoenix Wright-a). Taj uvijek čita novine i komentira neka neobična događanja koja se događaju u Londonu na koja bi naš heroj mogao obratiti pozornost. Često mu društvo pravi ženskica tirkizne boje kose po imenu Aries Ivory. Prema mom poluuspjelom prijevodu, radi se o osobi koja je glasna, iritantna i često sarkastična, ali u duši dobra. I okej je borac. Buddy je mali klinjo koji isto tako se tu i tamo pridruži u pokojoj epizodi i on mi služi uglavnom kao Healer. S vremena na vrijeme u priču će doći i Virgil koji može izvoditi nešto što liči na summone.Zasad sam prešao 11 epizoda, a čini se da bi ih moglo biti oko 20. Još ne znam, a nigdje nisam pročitao koliko ih ima. Imena epizoda su napisane i na engleskom pa je to donekle olakšanje oko toga o čemu se radi. Heroj o događajima može saznati iz lokalnog kioska gdje za 5 funti kupuje novine i čita članke. U člancima se opisuju neki misteriozni događaji otkrivajući gdje bi otprilike trebalo ići vidjeti u čemu je stvar. Osim toga u kući koja izgleda kao neka knjižnica idu detektivi i istraživači prihvaćati određenje misije a i side questove. Problem kod side questova je što znaju biti epizodno related, pa ako se promaše usred trenutne epizode, više ih se ne može riješiti. A dobro dođu radi pare. Sve epizode, side questovi i stvari koje se riješe znače novac. Novac se u obliku plaće podiže u banci ili nekoj drugoj kući za neke obavljene zadatke. Tu i tamo se nešto sitno dobije iz borbi, ali to je jako sporo skupljanje. Ja u početku nisam ni skužio pa sam riješio par epizoda i rekoh, kak tak malo para dobivam? Pa nije valjda da ću morat grindat do besvjesti da bi nabavio nova oružja? I onda odem u banku i dignem plaćice za sve epizode i odnednom budem bogat. Huh!Dosta epizoda ima dio radnje koja se događa noću radi toga što se duhovi pojavljuju uglavnom..noću, jel. Tada obično se događaju random encounteri na ulicama. Od pasa, šišmiša, lopova i ostalog. Borba je klasična na poteze s tim da se protivnici znaju pomicat kao po gridu. To znači da iako heroj ima praćku, opet ima limit koliko daleko može doseći, kao i Aires koliko daleko će otrčati i ošamariti protivnika nečim što izgleda kao kišobran, heh. Čini mi se, što je protivnik udaljeniji, da damage koji radite je manji. Ali nisam 100% siguran. Napada ima više vrsta koliko primjetih. Samo ne detektiram što uzrokuje trenutnu nedostupnost nekih. Special pointsi se koriste za magije i summone. Aires i Buddy imaju magije dok Virgil ima magije i jedini summone. Borbe nisu teške bez obzira što protivnika može biti i do 6. Svi statusi koji se dogode usred igre se brišu pobjedom, a ako je jedan od vaših likova mrtav usred borbe, ako pobjedite - imat će 1hp idući put. Itemi se kupuju u item shopovima a hrana i piće se mogu kupiti i u bircevima.Kao što rekoh, grafički igra jako podsjeća na Breath Of Fire 3. Izometrijski pogled, spriteovi i pomalo isprana paleta boja. Glazba je okej, atmosferična iako zn malo dosadit ova standardna tema za dnevni London. Valjda zato što sam imao seanse dugog lutanja pa ono, ako lutaš pol sata, čuješ glazbu koja se ponavlja svakih 30 sekundi toliko dugo da poludiš. Glazba u kineskoj četvrti je super kao i borbena odnosno glazba boss borbi.Generalno igra, ako se može preći jezična barijera je u biti dosta lagana i jednostavna. Pravi entry level JRPG i stvarno, ali stvarno mi je misterija zašto je Bandai ovo izostavio. Ja se potajice nadam da će neki prevodilački community preuzet ovo djelo i prevest, ako išta. Jer da nije japanskog, ja bi ovakav JRPG ekšli preporučio kao nešto za one koji bi se probali okušati u JRPG žanru, uz recimo Super Mario RPG. zagraditi ulaz u prostoriju ispod stepenica lijevo? Nakrcaj sve knjigama Kod ovog lika se dižu pare za specijalne taskove kao istebljenje monstera na nekoj lokacijiGužva pred operu. Glavni akter je, pogađate, monsterako se ne varam, prvi susret s Virgilom