Evo nešto detaljnijih dojmova pošto sam u igri proveo preko dvadeset sati...
Da se dotaknem kontroverzi za početak...
Naravno, PS4/X1 verzije su očito debakl i to je već jasno...
Dakle,
marketing same igre koji je najavljivao neviđeni open world koji živi i NPCe sa svojim "životom", (ono šta ima Watch Dogs: Legion koji je po tom pitanju 10 koraka ispred Cyberpunka) je kriv radi mnogih pritužbi mnogih igrača; mnogi su od ovoga očekivali Grand Theft Auto u budućnosti. Hoće, pišat, mijenjat frizure, farbat aute, gledat filmove u kinima itd... Ali to ova igra nije. Ja osobno nisam imao takva očekivanja, čak niti nakon viđenog kojeg trailera iako pogledao sam ih jako malo. Meni nije napeto gaziti ljude i raditi sranja po gradu već mi je fokus na priču i likove nemjerljivo bitniji i tu me igra oduševila.
No situacija sa ljudima i vozilima po ulicama je tragična; ako je Ubisoft mogao izvesti ono u Legionu i oni su morali makar doći blizu. Mislim da sam baš u Legion temi komentirao kako je grafika uglavnom svugdje vrhunska i kada su došle nove konzole možda da developeri probaju poraditi na umjetnoj inteligenciji koliko se može. Mislim da su trentuno RDR2 i WD: Legion najbolje open world igre po pitanju živog svijeta i NPCova koje susrećemo, a nemaju veze sa radnjom ili questom!
Iako je fokus igre na gameplayu, likovima, RPG elemntima, morali su bez ikakve diskusije taj posao odraditi bolje.
Da se dotaknemo i policije; da, nema ih u vozilima i nema potjera... Opet ću se dotaknut Legiona koji ima sve to plus ono kada Albion maltretira ljude po ulicama i kada možemo uletiti i osloboditi čovjeka te pobjeći. Tako su nešto trebali napraviti.
Šta se tiče potjera - ne fale mi, fora mi tri puta pobjeći od murije, ali nakon nekog vremena popizdim kada slučajno nekog udarim pogotov policijski auto i krene potjera zamnom kao da sam bacio nuklearnu bombu! To ne želim. Nekome je gušt, nekome nije, da podiže imerzivnost , ali ja sam OK i bez. Iako nebi mi smetalo niti da je to u igri.
Ajmo sada dalje...
Da se dotaknem "ratnika" koji nakon dva, tri sata provedenih u igri po svim stranicama, portalima i forumima napadaju igru, a nemaju pojma šta igraju niti kakva je to igra...
Npr, sa Bug foruma gdje sam pisao o igri, ali tamo je nemoguće jer je toliki hejt da se lijepi sve; šta je istina i šta nije; čak se i lijepe linkovi kada neznaš engleski pa se samo ismijavaš kako CDPR radnici neće dobiti bonus radi ocjena, a ustvari u članku je baš suprotno; praktički uprava snosi odgovornost radi stanja igre i dobiti će bonus bez obzira na metacritic ocjenu!
Dakle:
"imala je pravo ona iz gamespota; normalno da nije koristila skilove kada netrebaju i igra je lagana, ni ja to ne koristim, ALI jebeš igru kada ja moram ispaliti pet hitaca u glavu da padne"
Znači od igre očekuješ COD napucavanje, tvrdiš da su perkovi, skilovi, cyberware nepotrebni i onda njurgaš na gameplay! Sada samo treba zamislit koliko je takvih. Odmah sam to pobio sa svojim videom.
Uredu je biti nezadovoljan gameplayom, ali pametovat jer si sa drugim očekivanjem ušao u igru je bezveze. Ovo je samo primjer sa bug foruma, no na neogafu sam i tamo ima mnogo takvih. Iako treba reći da tamo tema ima već 100 stranica i sigurno je preko 80% ljudi oduševljeno sa igrom. A još se doda koliko "običnih" igrača igra i uživa, (kao šta neki ne uživaju) vidi se da je iga vrlo dobra.
Da se nadovežem na početak posta - mnogi su očekivali COD + GTA V klon, ali su dobili nešto skroz drugo i nastao je opći kaos!
Ne pomažu niti mnogi bugovi, no kvragu ja sam u 22 sata imao, možda, dva tri glithca, bez pretjerivanja! Sigurno
Kada sam pokrenuo igru odmah sam bio oduševljen prezentacijom user interfaceom, detaljima i zvukom. PAF, odmah osmjeh od uha do uha. Tada slijedi sljedeće oduševljenje - vozni model - MENI jedan od najboljih u ovakvim igrama. Ne smeta mi ni kartonski model u Watch Dogs igrama, u Mafiji 3 mi je bio doličan, kao i GTA V, ali ovaj mi je iznad svih! Nemam osjećaj da vozim karton već auto. Mislim da koji sam god do sada vozio se ponaša drugačije te kao i svugdje neki se ljepše voze, neki lošije ali tako je uvijek. Napominjem, da je MENI vozni model vrhunski, ne tvrdim da je bez diskusije nešto najbolje na svijetu jer ratnici kojima se ne sviđa odmah napadaju i praktički vrijeđaju.
Tu se treba odmah nadovezat na ogromnu količinu detalja na vozilima, što izvana što iznutra, (kako sam gore za usporedbu uzeo Legion, sada ćemo npr i tu uzet istu igru te ovdje Cyberpunk ima 10 koraka ispred Legina; po dizajnu, detaljima i modelu vožnje).
Nakon tog početka kreće interakcija sa protagonstima i opet slijedi oduševljenje - ta interakcija sa likovima, njihov dizajn, voice acting i "seamless" interakcija i razgovori koju do sada nije ni jedna igra tako odradila su me najviše oduševili. Npr kada još na početku razgovaramo sa Evelyn i Lucy; taj razgovor u troje djeluje tako organski da to nisam vidio u nijednoj igri; to bi inače bila cutscena, ali ovdje odabiremo odgovore, ovisno kome želimo nešto reći, animacije su odlične, detalji i dizajn likova besprijekorni...
Sve to diže imerziju na desetu! Kao npr kada pričamo sa Dexom u autu - u Fallout igri bi fokus bio samo na njegovoj faci, negdje bi to fiksna kamera sa mogućnosti odabira dok ovdje se vozimo na zadnjem sjedalu razgovaramo i u isto vrijeme možemo gledati kroz prozor i razgovarati sa NPCom... Smatram da je to odličan posao.
Neko će tvrditi da je to nebitno i da on želi samo akciju i da je to dosada... OK, pošteno, ali tada se sigurno može reći da je kupio krivu igru.
Ubrzo nakon početka imamo borbu gdje nam se demonstrira stealth i napucaavnje. Napucavanje je daleko iznad mojih očekivanja i baš je mesnato, kao šta mi je i zvuk oružja dobar. Ima recoil, nadogradnje za recoil, mnoštvo oružja i do sada sa jako zadovoljan.
Kada idemo na stealth pristup i kada sa leđa uhvatimo NPC mi djeluje malo ukočeno, tj fali mi više dinamike da to bude nekako fluidnije; dobro je ali moglo je i bolje.
Uf... Hakiranje , perkovi, skillovi, cyberware, modifikacije hakiranja, oružja? Toliko toga da ni ja još neznam šta ni kako, ali ima se šta za proučavat i nadograđivat
Jedna stvar šta mi se ne sviđa - sustav armora na odjeći. To su morali, ali morali bolje riještit. Pogotovo jer ima toliko sitnica i detalja koji su odlični i onda to useru.
Iako nemao neke power armore kao u Falloutu, živcira me šta svjetleći zaštitni prsluk ima npr armor 33, dok kožna jakna ima 15!
Ali sve skupa su tu mogli malo truda uložiti i to bolje odraditi. Ali hej, kada vidim koliko ljudi šizi u koliko skidaju modove za Skyrim gdje "oklop" 1255 armor statsom samo prekriva cice i međunožje... Tko sam ja da sudim...
I jako bitna stvar - dok se ne prođe prologue i dok ne sretnemo Jonnya nema potrebe išta mislit o priči i radnji. Njegova implementacija je odlična, baš vrh. Neću u detalje jer su spoileri, ali to me ponovno oduševilo.
Odradio sam nekoliko side msija i ugovora i bili su odlični! Par ih je djelovalo kao da su implementirani u glavnu priči radi nekih stvari o kojima ne mogu, ali može se povući usporedba sa Bloody Baron questom iz WItchera 3.
O grafici nema potrebe, sve je viđeno i rečeno; predivno, grad je nevjerovatan bla bla bla
I sve u svemu iako me živcira to kako su užasno odradili gradske NPCovce i "aute bez pameti", policiju i slično, igra mi ima mnogo više pluseva nego tih par, po meni "filer" stvari tako da bi ju definitnvo preporučio onome tko želi RPG avanturu u open world svijetu.
Onaj tko želi GTA klon, tko želi mijenjat frizuru, ići u kino te nakon toga one shotat tamo nekog moba i krenut dalje neka zaobiđe igru u širokom luku.
Eto...