Nisam već dugo pisao po forumu, još od Reboota pa eto da se malo i ja uključim u raspravu povremeno. S obzirom da se igra Xenoblade 2 di boljeg mjesta nego ovdje! :)
Moji dojmovi zasada nakon cca 90h:
PRIČA
Na chapteru 6 sam pa ne mogu dati konačni sud, ali dojam zasada je da je dovoljno zanimljiva. Nije onaj scope koji je imao Xenogears i Xenosaga, vidi se da je daleko manje ambiciozna i da je malčice više gađana mlađa publika.
MUZIKA
Šta reć, Mitsuda opet sabio. Soundtrack se već prednaručio iz Japana te se naveliko sluša kad god se stigne na PC-u dok se CD ne izda. Puno je odličnih skladbi ali glavna tema je jednostavno nevjerojatna, ima više verzija ovisno o sceni i svaka je fantastična na svoj način. Ovo će se dugi niz godina vrtjeti skupa sa skladbama iz prijašnjih igara.
GAMEPLAY
Odličan, zarazan, jako kompleksan, zahtjevnan i rewarding. Čak i 5 mjeseci nakon izlaska igre ekipa otkriva nove stvari, nove bonuse, chainove i sitnice za koje se nije znalo. Puno je načina za dobiti borbu, puno strategija i to mi je velik plus. Kad se sjetim onog držanja kruga u FF XV ovo je 10 razina iznad. Svaka im čast!
OSTALO
Svijet je predivan, lokacije su ogromne i raznovrsne. Ima puno toga za istraživati i užitak je kad je takav svijet. Također bih pohvalio reference na Xenosagu i Xenogears, baš su par puta poletjeli leptirići u trbuhu :)). Nadam se da će ih još biti!
MINUSI
E sad par minusa koji me smetaju.
Dizajn likova, ne mogu shvatiti čemu tolke sisurine i guzice? Pyra, Dahlia i još nekolicina njih, jednostavno su pretjerali. Kako uzeti scenu za ozbiljno kad usred scene kamera zumira u sise? Kad se sjetim onih dizajna iz Xenosage, Kos Mos, Shion, itd...srce me zaboli. Malo su pretjerali s tim.
Voice acting, užasan. Ne mogu vjerovat da su igre kao Star Ocean, Xenosaga, Final Fantasy X, koje su skoro 15 godina stare imale daleko bolji voice acting. Mislim da je ovdje krivica Nintenda. Mythra, Malos, Rex, Patroshka, Nia svi užasno zvuče i dodatno narušavaju samom dojmu igre...probao sam japanski ali me vrištanje Tore jednostavno ubija.
Prezentacija u par narata je užasno cringy, a mislim da je to opet vezano za voice acting. Nekako mi je teško scene doživjeti kad likovi urlaju, a ništa se posebno ne zbiva na ekranu.
Noponi, cijela ta spika sa Noponima mi je užasna. Nit je slatko, nit je smiješno te dodatno narušava ozbiljnosti priče.
Stvari poput GACHA sistema i slično me ne smetaju iako se ekipa masivno buni na to. Ne bi mi ni bilo fora da se svaki Blade može lako dobiti, ovako ipak daje zanimljivosti i dugotrajnosti igre + svako će morati malo drugčije igrati igru ovisno o Blade-ovima koje ima u inventaru.
Sve u svemu, jako jako dobro, šteta radi tih nekih stvari ali nema veze, samo neka poprave u idućoj igri! :)
E da, i Season Pass sam uzeo, ima stvarno korisnih stvari, među ostalom i misija, makar najviše sam uzeo radi Story DLC-a i supporta Monolithu.
Inače veliki sam fan Xenogearsa i Xenosage pa prirodno moram i nekakvu kolekciju imati, evo par slikica. ;)
I ovo sam piknuo iz Japana, sa Xenogears 20th Anniversary koncerta se djelilo za Solaris sjedala, nije bilo jeftino al Bože moj...
Već duže se šuška o Xenosaga Trilogy HD, već par godina, i sam sam vrlo aktivan u tom pokretu na Twitteru, Instagramu i slično. Pod zadnje su se dogodile neke bitne stvari iz kojih se da naslutiti da bi napokon trilogija mogla zaživjeti ove godine...držmo fige!
Uz to bih dodao da Square Enix pod zadnje jako puno pažnje daje Xenogearsu što je pomalo čudno, znam da je 20 godina igre al opet, za jedan naslov koji nisu fermali toliko dugo vremena, sad odjednom rade koncerte, reizdanja audio cda, figurice...miriše na neki HD port!
Inače za one koje zanima:
Revival CD (fantastičan je, uz muziku se vrte scene iz igre): https://store.eu.square-enix.com/eu/product/476297/xenogears-original-soundtrack-revival-disc-the-first-and-the-last-blu-ray-disc-music
Možete ga importati iz Japana kao ja ako vam se neda čekati, jedini je rizik od carine.
Fei Figura: https://store.eu.square-enix.com/eu/product/470881/xenogears-bring-arts-fei-fong-wong
Pre! *)
Dug post, čisto da nadoknadim odsustvo! :))