Evo nakon 85 h je pala platina. Igra me oduševila u svakom slučaju. Square je podsjetio ovdje na stare dane te je izvukao svoj maksimum u igri. Naravno da će hrpa fanova reći da to nije to ali kako to reći kad stojiš na plaži s likovima čudnih frizura u čudnoj odjeći i upitnog seksualnog opredjeljenja uz predivno opuštajuće melodije?! Svatko ima svoj najdraži ff iz njemu osobnog razloga. Možda će nekom klincu ovo biti najbolji ff, igra ima potencijala za to. Neke stvari mi jednostavno nisu legle, ono čega sam se i bojao, nepotrebna vožnja autom, ok, dok se voziš možeš puštat glazbu iz svih dosadašnjih nastavaka ff, što je stvarno fora, doprinosi atmosferi. Ali možda ono što me najviše zasmetalo u igri je ponekad turobna i horor atmosfera. Ovdje mislim na sekvence noću, gdje igra poprime zlokobnu atmosferu uz groznu i plašljivu muziku kad lutaš okolo osvjetljen samo baterijom i gotovo ništa ne vidiš. Uz maksimalno opuštanje na plažama diljem igre ovo mi nije bilo potrebno. Svaka čast dungeonima u kojima se takva atmosfera očekuje ali na livadi, pod prekrasnim noćnim nebom, hell no!
Ali ipak, to je djelić igre koji se može i skipati po potrebi.
Igra je prekrasna, 2160p uz HDR i 60fps, uz široku paletu boja sa odličnim level designeom, teško da se može poželjeti nešto drugo. Kako li je samo prekrasan onaj grad Altissia, možda jedno od najljepših mjesta u ff serijalu. Pogotovo kad je u taj grad došao onaj festival koji je Gold saucer pojede u cijelosti. Tu ff15 pokazuje koliko je mislio s naslovnom rečenicom kad se pokrene igra '' Final fantasy for fans and first timers''.
Muzika je ok. Fali Uematsu, njega ne može nitko zamijeniti, ali igra ostaje kod svojih dobro poznatih laganih melodija na klaviru i gitari. I naravno ako se nekome nešto ne sviđa uvijek je tu mp3 player koji se može uključiti u svakom momentu i pustiti bilo što iz svih dosadašnjih nastavaka. Da ne bi bilo…
Priča je jako dobra, nije strogo politička kao u nekim nastavcima, naravno više ništa ne ide bez Imprerial army prefiksa izgleda, ali meni je bila ok. Nije previše razgranata na likove i lako se može pratiti. Sve ima svoj smisao i kraj je baš onakav kakav bi trebao i biti. Naravno, sve to praćeno uz najnovija dostignuća CGI animacija. Valjalo bi se imati neku kompilaciju animacija, čisto onak nek se vrti na tv-u, malo za oči odmorit.
Nešto što me ja zaista impresioniralo u ovoj igri je zazivanje summona. Ovdje su oni random postavljeni, ne možeš ih pozvati kad hoćeš nego to ovisi o načinu izvođenja borbe. Oni ostavljaju bez daha, to je nevjerojatno. Svaki je veličanstven, od Shive koja zaledi sve žive i onda onak u grudnjaku kao i uvijek zaleđenom frajeru pošalje pusu i ovaj prsne kao kokica do Ramuha koji kad te grune sa neba ideš provjerit jel tv ok jer se bojiš uopće za vrijeme ceremonije uopće provirit iza jastuka, veličanstveno – jednom riječju.
Borba je ok. Ja sam fan borbe na poteze koja ovdje nije slučaj ali ima finih fora sa specijalnim napadima, warp attackom itd. Većina je button mashing ali nije previše zatupljujuće.
Naravno da ovdje ima svega. Ipak je to ff, od pecanja ogromnih živina na nekoj plaži ili na nekom mirnom jezercu u suton ili pak igranja flipera, utrke s chocobima, kuhanja klope u kampovima (izgleda predivno), huntova, sidequestova (skupljanje žaba…), fotkanja (ipak sad svi imaju smartphone), do istraživanja dungeona za rare weaponsima ili braceletima…
Možda najimpresivniji dio igre mi je bio i najfrustriraniji a to je borba sa huntom lv.99 – Adamantoise.
Najveći monster dosad u ff serijalu. Veći od Penance-a, Yiazmat-a, Titana, Zodiarka, i ostale ekipe.
Pobijedio sam ga nakon 8 sati neprestane borbe! Bio sam lv. 65. i imao dobre weaponse i ostalu opremu. Ali monster je brdo, doslovno putujuće brdo Baš epic.
Zaključno mogu reći da se ff serijal vraća korijenima. Još se tu iskušavaju razne stvari, to je vidljivo, nekome će se svidjeti a nekome ne, ali ako očekujete ff spirit i univerzum, to je tu, pitanje je samo da li to želite, ili mislite da ste prerasli neke stvari :)