Mišljenje o povezanosti igrača sa BB-om/Venom.
Ja mislim da neki ljudi shvataju "Igrač" = "Big Boss" element priče previše doslovno.
Taj element počinje i zavrava sa idejom da ste vi, igrač, sa vašim vještinama i dosjetljivosti, prešli sve prepreke kreirane od strane dizajnera, "gurajući" priču od početka do kraja.
Vi ste "pisali" priču koja se događa na battlefield-u, i samu tu priču. Da bi napredovali po pitanju priče MORALI ste "napisati" taj dio priče.
Ali prava priča postoji i dalje odvojenom od vas. U pravom životu, vjerovatno niste elitni vojnik koji se specijalizirao u vojnoj struci i koji je "primio" bombu za vašeg CO-a, koji je prerađen u njegovu sliku i priliku da bi vas postavio kao metu svima samo da bi mogao i dalje nastaviti "legendu" nakon devet godina izbivanja, mameći sve neprijatelje koje ima na vas dok on gradi svoju militarnu naciju u tajnosti.
U pravom životu, vjerovatno se ne bi mogli simpatizirati sa čudovitem poput Quiet, vjerovatno bi ste donijeli pogubne odluke u vezi child soldiers, vjerovatno ne bi ste mogli ubiti svoje zaražene vojnike kao akt milosrđa te da spasite ostatak MB-a.
Ali to je ok jer to nije VAŠA priča. To je priča Venoma, a.k.a. Punished Snake-a, a.k.a. The Medic-a, a.k.a. Big Boss's Phantom.
Samo battlefield priča je vaša, i ta naracija je akt okretanja stranica. Igra vam dozvoljava da definišete nekoliko in-story elemenata Medic-a - njegovo ime, faca, rođendan - ali sve mimo toga je njegovo, njegova ličnost i karakter. Mnoge njegove odluke su već pre-defined i u tom trenutku VI pratite njegovu priču. Opet, vi okrećete stranice, vaše vještine vas nose kroz naraciju od početka do kraja.
Ovo je istinito za svaku MGS igru. Kojima vam je dopustio touch of personality i osjećaj povezanosti sa vašim likom i da preuzmete "lika" kao način zahvale za sve vaše godine koje ste proveli igrajući njegove igre.
On je napisao priču, ali VI ste morali prijeći sve prepreke da bi ste vidjeli credits. Morali ste ga zaraditi. I ako gledamo iz ove perspektive, kraj apsolutno pristaje kao nod igračima.
Kao što sam rekao, vrijednost twist-a iz perspektive priče nije samo da li će Venom ostati zapamćen (iako su njegove akcije bezuvjetno oblikovale svijet, sprječavajući pad Western civilizacije, za početak), nego više gledajući kako je pravi Big Boss postao loš. Umjesto da gledamo dramatičnu Darth Vader priču gdje Big Boss upuca klince i počini ostala čudovišna djela, vidimo priču iz ugla njegove žrtve.
Big Boss se složio sa planom koji je zarobio njegovog najboljeg vojnika od njegovog identiteta i postavio kao metu svim njegovim neprijateljima.
Složio se sa tim planom i postavio ne samo njega već i čitav Diamond Dogs na put uništenja i went along se sa planom da se desi bolnici ono što već znamo da se desilo.
Mi gledamo kako Big Boss ide suprotno od ideala The Boss zato što je licemjer i kukavica. Sada se ponaša prema osobama kao means to an end, rather than the end itself.
Venom možda nije u mogućnosti da vidi to - ne dok ne bude prekasno - ali iz perspektive igrača jasno je da gledamo u različitog Big Boss-a, post GZ, i onog koji je morao biti utemeljen za sve događaje koji će doći.
I što se tiče BB-om/Venom-a/Punished Snake-a, još jednom da ponovim prije nego što odem iz teme (nadam se da će se ostali sjetiti vratiti na ovaj post kad završe igru).
On je dubok character, ali je obrađen na jako suptilan način.
U osnovi:
-Medic je napredovao kroz MSF MB rank da postane drugi najbolji vojnik (ne tako daleko od BB-a i treniran lično od njega samog)
-Blizak je sa Big Boss-om, iskusan je i talentiran vojnik naučen da bude odan (kao i svi ostali vojnici)
-Daje svoj život da spasi BB-a u GZ event-u
-Pada u komu, koja traje 9 godina zahvaljujući kljukanju lijekovima (extended coma). 9 godina biva hipnotiziran i manipulisan da "nauči" sva BB-ova sjećanja, iskustva i vjerovanja.
-Budi se sa tuđom facom - BB-ovom
-Podsvjesno zna da nešto nije uredu. Ovo je očito zbog njegovog ponašanja. Ćutljiv. Nesiguran u sebe.
-Kad god Kaz i Ocelot su blizu, popustljiv je skoro čitavo vrijeme. Njegov trening koji datira još iz MSF-a kako da se ponaša prema nadređenim je još ugraviran u njega.
-Tek je poduzetan u vezi akcija koja su se desila direktno nakon "buđenja" - Skullface, Quiet, itd. Sve što se desilo u prošlosti/BB timeline (npr. Volgin, Eli, Huey, Boss AI) nije dobar i nije siguran u svoje akcije.
Usporedite ovo sa Big Boss-om u posljednoj sceni kad je sav poduzetan, inteligentan, humorističan ("We gave her a light, she took the short way down") i odlučan.
To je BB na kojeg smo mi navikli svih ovih godina, pričljiv i sa hrpom one-liners-a.
Ja smatram da je sve ovo vrlo pametno napisano - iako je napisano u način da će sve ove karakteristike biti skroz missable igračima. Pogotov first timers-ima.
Ovo je tako originalno i sad razumijem šta je Kojima mislio kad je napisao da ako ovu temu ne obradi kako treba da će morati napustiti game developing.
Nije on mislio na pucanje na djecu...
Napuštam ovaj thread na neko vrijeme (barem dok još ljudi ne pređe igru), jer šta god ja napisao spadam u one "pojedince" koji su u zabludi da igra samo sucks i da je napisana u pauzi za ručak. Iako su svi dokazi tu.
Tako je valjda najlakše.
Do sljedećeg čitanja, vidimo se u MGO3 8)