Iscrpne i kvalitetne interpretacije i osvrti Solide, malo stavljaju igru u perspektivu. Svaka čast :
Nego neznam sad da li sam dobro skuzio
Zar nije onda Venom napravio Outer Heaven u Africi, a pravi Big Boss, John, je bio u Americi i vodio igru iz sjene, do trena kada je Venom postao prijetnja i onda se odigravaju događaji iz MG1 ? My mind is blown.
Dosta sam podjeljen oko igre , malo mi je genijalna, malo mi je nedostatna i tu je taj osjecaj da je trebalo biti više... nečega. Soundtrack je odličan ali mogao je biti bolji.
Cutscene su dobre ali mogle su biti bolje,znacajnije i pamtljivije - nisu na razini ostatka serijala.
Po trailerima, očekivao sam neke puno mračnije scene, i zbivanja, a i nismo ih baš dobili, osim onoga pred kraj.
Kraj CH1 je čudan i out of place, i opcenito jako je slabo iskoristen glavni negativac igre, a moram priznat da mi je jedan od boljih.
Također na početku sva ona prica o possljedicama kome, i utjecaja na psihu, priviđanja i slicno, a na kraju toga bude jako malo, i zapravo je ostalo neiskoristeno.
CH2 je nazalost nedovršen a mogao je biti bolji, Konami je zatvorio pipu prerano, al opet kuzim i njih, 7 godina ulaganja a bez financijskih rezultata.
LIKOVI ... Venom Snake, phantom ili ne, mogao je vise pričat i više se angažirat u pojedinim scenama. Recimo spasim millera u prvoj misiji, koji bjesan kao pas drži monolog o osveti a venom ga gleda sa praznim nadrogiranim izrazom lica.
Kieferov glas mi nikako nije sjeo, a i ne čujemo ga baš. Jedina scena u kojoj sam imao dojam da je vrijedio je Les enfant teribles kaseta sa kraja igre. Ono gnušanje u glasu... odlično. Ovo ostalo baš mlako i u krajnju ruku nepotrebno, a uzelo je sigurno dobar dio budgeta i vremena, dok bi jedan Hayter vjerovatno to sve odradio puno bolje i sa lakocom jer ipak suraduje sa kojimom 15 godina, bolje ga pozna, i na kraju, on JE SNAKE.
Čak mislim da je plot twist, koji je svima koji su malo pratili teorije o priči bio "spojlan" jos od izlaska GZ, mogao biti bolje sakriven da je Hayter davao glas i da ga je malo modificirao.
QUIET - a sve je već rečeno. Golotinja OK, ali prenametnuta bez razloga. Inace odlican i dubok lik. Odnos sa bossom je mogao biti razradeniji
OCELOT, Miller, Eli, Code Talker - ok likovi, svaki je ispunio svoju svrhu i ni na jednog nemam zamjerke
Skull Face - dosta dobar negativac, premalo iskorišten, da je barem bila neka bitka između XOFa i DDa. Slicno Misiji 45, eto.
Skull Unit - odlicne boss borbe, uživao sam u svakoj.
Teme igre su dosta duboke, pocevsi od jezika koji je temelj čovječanstva kakvog znamo, preko nuklearnih oružja do motiva osvete, sve je jako fino razrađeno i izfilozofirano. Ali opet, volio bih više custcenea, jer su ipak pamtljivije od cassete tapesa i neke scene sa kazeta bi bile bolje i impresivinije u formi animacija.
Open world gameplay mi je fantastican, ali vidi se da KP nije savladao taj koncept do kraja, ili nisi imali vremena za to. Ima previse preslicnih misija, osobno bih volio da je tu i tamo bila koja on-rails ili čisto linearna misija. Side opsi se, nakon odredenog vremena, svedu na farmanje resursa i vojnika, meni je taman oko 50% riješenih dosadilo. Šteta, da ih je upola manje, a da svaki (ili barem većina ) ima neku svoju manju priču i pamtljivije likove, bilo bi puno bolje. Ovako imaju dojam već viđenog, iako gameplay je odlican. Također bih volio vidjeti zaracene frakcije u igri, i neke druge NPCove.
Sveukupno sam osjecaja da je Kojima umoran od ovog serijala, nešto što osobno osjećam od MGS4, gdje nista nije bilo na onoj razini kao u MGS, 2 i 3. MGS V je povratio dijelić tog feelinga, ali i dalje nedovoljno.
Mozda i bolje da izađe iz kalupa MGSa i neka radi ostale igre, nevezan tom pričom.
Nije ovo sve od impresija, jer cu jos sigurno iducih dana sam sa sobom raspravljati, razmisljati i analizirati igru.
Što znači da je igra u konačnici kvalitetna i to je činjenica. Sve ostalo su samo interpretacije.