chono ali Doom od 2016. i Eternal su odlicni. Nije to stagniranje, udahnuli su novi zivot u igre, modernizirali i na neki nacin isli naprijed. Sjeti se dobrih boss borbi i koliko stilova igranja imas u Eternalu. Toga nije bilo ranije u toj mjeri, napredak je.
napredak je, ali ne i revolucija o kojoj mi u nekoj mjeri pricamo. isto tako ja vjerujem da ce stalker 2 donijeti napredak barem u nekim segmentima (osim ocito grafike) spram prijasnjih igara. meni cak pase ako budu malo streamline dvojku da vise bude i za non hc igrace ili da barem postoji opcije gasenja nekih hc elemenenata.
nove doom igre imaju fantastican gameplay, minus sto u eternal platforming dosadi i sto nije trebao ni postojati te jos par sitnica, ali zbilja nista vrijedno nekog posebnog naglasivanja. cak smatram da je doom 2016 ciscije doom iskustvo bez overcomplicating things, no eternal ima tu tehnicku stranu koja je besprijekorna i ima kuku hehe.
grafika napucana, level dizajn bez konkurencije, dizajn protivnika dignut na vecu razinu spram doom 2016 posebice multilayered komadanje demona, soundtrack, fluidno i stabilno izvodjenje te kontrole koje su pitke i precizne.
id tech 7 je cudo i vjerojatno najbolji engine na trzistu.
chono Bf, cod, far cry…. Sve ih mozemo staviti pod fps, ali te igre su napravili mizerne promjene kroz godine, neke su cak nazadovale, dovele igrace do zasicenja. Da ne nabrajam i sve ostale manje produkcijski mocne igre koje su uzimale od velikih i nastojale biti takvima. Dosadno, stagnirajuce.
slazem se. zato ni ne igram te igre vise. bf sam multy igra bf1 malo, bf 5 sam probao samo kampanju i nju nisam zavrsio, a sa cod-om sam se pozdravio nakon modern warfare. Far Cry pak jos od dvojke ne igram. to su redom fps-ovi koji ne nude nista novo, a cak je upitno i bolje od predhodnika, niti su meni bili ikad nesto posebni za igrati. kao sto kazes ''dosadno''
I onda dode Valve, sa nazovimo fps igrom za VR i pomete pod sa svima. To je ta razlika, ta sposobnost raditi igru za sebe i napraviti unikat koji ima svoj identitet i karakter
ne da su napravili ponajbolji fps ikada, vec ubjedljivo najbolju VR igru do sada i jednu od najboljih igara opcenito i to sve u jednom. valve-u uvijek kapa dolje. sve sto ja znam cega su se dotakli je bio sam kvalitet.
krpa no mehanički oni ostaju u toj sferi koju Chono spominje i ne inoviraju značajno žanr
ni ne trebaju. ja zbilja ne znam sta mozes tu inovirati posebno. zato se doom vratio korjenima nakon izleta sa doom 3 jer su shvatili da nemas sta eksperimentirati sa provjerenom formulom. arkadni shooter i arena shooteri trebaju prvo i osnovno biti zabavni, imati dobar level dizajn, dobar gp i jos jednom biti zabavni. sve ostalo ne treba i ne fukcionira i samo smeta. slicno je sa akradnim jurilicama. cim su poceli izmisljati toplu vodu, open world, rewind mehanike i ostale djindje, za mene je to bio kraj. najbolja arkadna trkalica je za mene i dalje burnout 3. nakon toga blagi pad pa sve u nepovrat nakon zadnje bas dobre arkade nfs hot pursuit iz 2010.
Zato bi bilo fino vidjeti još ovakvih sandbox survival shootera koji će izgraditi trajno ime. Unijeti nešto neobičnije i osvježiti žanr.
definitvno. fps zanr je sirok pojam i ima mjesta za raznolikost i originalnost.