Ovaj mobile RTX 3060 je zvijer.
Zvijer. Na Lenovo Legion 5 17".
Inače serem po Nvidiji i što se tiče desktop segmenta smatram da je AMD napredniji radi 7nm procesa i power to performance postotka. Mnogo više frejma za manje W.
Mobile RTX 3060 iako je 8nm i samo 130W max postiže impresivne rezultate i pokazuje koliko su desktop varijante nabijene voltažom dok povratne performanse nisu impresivne.
Prvo sam probao Guardians of Galaxy i Control. Oni koji prate moje postove znaju zašto.
Zatim sam PS5 metnuo na njuškalo.
Šala, sad za ozbiljno, GPU power mi je oko 110W do 135W uz varijacije a Ryzen 5800H od 20 do 30W na 1440p. Spojeno na TV, integrirana grafika i hibrid mode isključeni. Performance mode režim rada.
Cijeli laptop troši oko 170W u igrama prosječno a performanse su mnogo bolje nego na konzoli uz ultra postavke, 1440p, DLSS of, RT off. Za usporedbu potrošnja PS5 je oko 200-210W.
Koliko sam čitao laptop ima dynamic boost spojen sa procesorom.
I sad na većoj rezoluciji gdje CPU bude manje opterećen oko 15-20W odlazi za grafičku. Extra power management.
Zato CPU nekad padne i na 15W potrošnje. GPU udari 135W iako piše 130 maximum. Eto, ide. Šteta da ne postoji modificirani bios za unlock full snage, čisto da vidim dokle ide dok ne trotla😁 ili ne pregori...
DLSS ON?
Nvidia nije lagala prilikom tvrdnje da je mobilni RTX 3060 50% jači od PS5 uz DLSS. Game changer.
Mana? Da, ima mane jebiga. Zvuk, laptop je glasan na sva 3 moda, quiet mode mrvicu tiši ali glasnije od konzole u svakom slučaju. Performance mode uz v sync off spojeno na TV bude razina PS4Pro minus 20%. Nije isto ali čuje se.
Grije se umjereno, ništa strašno za laptop.
Ekran zadovoljava i služi svrsi za laptop.
Ok je, IPS LCD. Niti blizu TV-u ali nije to ni bitno. Ima blago probijanje svijetla na rubovima.
Najveća mana?
Nvidia...koliko naprijed toliko iza.
Desktop varijanta ima 12GB u laptop stave 6GB VRAMA. 😒🙄Budalaština i već vidim bottleneck u Watch Dogsu, Far Cry 6 za console level 4K igranje koje namjeravam istestirati.
Čip je sam po sebi dosta jak i sposoban.
Mogli su bar 8, varijanta sa 3070 ima 8 poput desktopa.
Uglavnom jako pozitivno za laptop.
Prije sam imao HP Omena sa GTX 1060 max q varijantom i performanse nisu pratile desktop. Cijena veća također, 2017. Ovo je dobar skok naprijed.
Od RTX 4000 serije i Zen4 AMD-a možemo očekivati epske performanse za medium segment.
Nvidia ide na 5nm sa RTX 4000 serijom.
Kombinacija zen 4 Ryzena 7 plus mobile RTX 4060 mogla bi davati jebačke rezultate za nativni 4K ako je vjerovati rumorima.