Vidim Zero potvrdio si ti obe teze:
Objavio/la: member
Uobičajeno kad se ovako argumentirano objasni i daju konkretni primjeri onda se rasprava razvije u dva smjera, tj s dvije skupine ljudi. Prvi je taj da se sve to odbaci i veli, e pa meni je to u Witcheru bolje/jednako jer xy subjektivni dojam.
/cut
Druga skupina počne opravdavati, bio to budžet, veličina studija naspram ovih kao giganta, starost igre i slično. Mislim o kakvim mi tu onda dvostrukim mjerilima pričamo? Prvo je igra generacije, a onda je budget projekt koji se odlično drži s vremenom. Kao da je igra izašla 2000, a ne 2015.
Ali prvo da se uhvatimo te borbe. O kakvom dobrom gameplayu i taktikama mi pričamo. Nije tu bilo trunke dubine, nije to bilo ispipavanje igrinih sistema pa nađeš neki exploit kojim si olakšaš brobu. Borba se protiv ljudi svodila da bi Geralt toliko brzo mahao mačem da ovi ljudski nepriatelji nebi stigli ni zamahnit rukom već bi ih se toliko išamaralo i sasjeklo da bi ili bili u nekom konstantnom staggeru ili bi već pali mrtvi. Borbe protiv čudovišta su čiste hit and run damage spužve. Da ne govorimo u kasnijim stadijima igre kada si potpuno OP radi broken lvl skaliranja ako si igru igrao iti malo detaljnije (a jesi) gdje sve pada nakon jednog, dva udarca.
Objavio/la: Zero
Zanemari i to, ali i dalje ostaje stavka da je W3 (pogotovo s ekspanzijama) daleko raznovrsnija i itekako zahtjevnija igra od RDR2.
Po čemu, ali baš po čemu? Baš bih volio direktne primjere, a da to nije neko izdrkavanje na bradu, odsjaje i slična govna. Borba je takva kakvu smo je opisali, 90% sidequestva se svodi na trackanje po mapi. Loot i istraživanje je potpuno nepostojeće jer loota ima na lopate a sve redom smeća, gdje je jedina konkretna oprema Witcher Gear Setovi koji i tako i tako funkcioniraju kao side questovi. Onim čime su pokušali razbit montoniju igre su šaketanje, utrke konja i kartanje. Sve odreda drljavo odrađeno. Šaketanje je prejednostavno i banalno te dosadi nakon 2 šore, utrke konja su bile nemoguće za dobiti regularnim putem jer konj nema dovoljno stamine pa bi se sve svele nakon što potrošiš staminu konja da mu zagradiš put, pa tako dok se ovaj izad tebe glitcha u guzici tvog konja, ti čekaš da ti se stamina obnovi. Kartanje je navodno jebeno i tu im dajem bodove, mene je osobno zabolilo za to niti sam se trudio igrat, ali ekipa koja je igrala se brutalno navukla do te mjere da su izbacili i standalone igre. Tako da credit due where credit deserved. Ali kao što je moj frendač Weky nedavno rekao pa se otpisalo kao sprdačinu i trolera je da je igra baš full ziheraška rađena po svim provjerenim formulama modernog gaminga te kako tu nema nikakve inovativnosti i svježine, a tu dolazimo do sljedećega:
Uz to je jedna igra RPG.
Objavio/la: Shooter
Jedna je igra s mačevanjem, magijom i čudovištima, druga s običnim kaubojima.
Nema tu nikakvog RPG-a. Witcher 3 kao i hrpa ostalih igara ovu generaciju spada u open world žanr. Davno su se u tom žanru izbrisale granice FPS-a, RPG-a, TPS-a, akcijskih avantura i slično. Preteča svima njima su naravno GTA 3 i Morrowind, ali onaj prvi koji je napravio push po pitanju osnivanja tog žanra je naravno Ubisoft i Assassin's Creed serijal. Realno do prvog Assassin's Creeda su open world igre bile praktički nepostojeće i jedini devovi koji su se usudili za takav pothavat su bili Rockstar i Bethesda. Bilo je bijednih pokušaja poput prvog Just Causea ili Sainst Rowa, gdje su vidjeli odmah u strartu da nemaju što tražiti pokraj velikih dečkiju, pa su brzo sve okrenili na totalnu over the top nezrelu i forsiranu sprdačinu, bez imalo trunke dobrog ukusa. Ubisoft je postavio temelje i nacrte za budući overload silinih open worldova koji je usljedio. Far Cry-ovi, GTA serijal, TES-ovi, Fallout-ovi, Assassin's Creed-ovi, Just Cause-ovi, Andromede, Horizon Zero Dawn, Spider-Man i mnogi mnogi drugi. Sve su to igre istog žanra, open worlda. Dok su se tu mijenjale perespektive, i podžanrovi, osnove i mehanike za svaku igru su bile iste. Ogroman otvoreni svijet, main/side questovi, fast travel sistemi, tacked on ekonomija koja je gotovo uvijek broken, tornjevi za otkrivanje mape i punjenje loga side contentom (u nekim varijacijama quest giver NPC-ovi koji služe istoj svrsi, da ti napune log opcijalnim sranjima)
Zašto to sve govorim, pa zato jer Witcher 3 nije ništa drugo nego open world igra s podžanrom akcijske avanture. Tu RPG elementi nisu ništa drugo nego čisti placebo efeket zapakiran u štrebersku i potpuno beznačajnu brojčanu statistiku.
Ako je RDR2 za 6/10, koliko je onda za W3? Ni blizu razini gluposti poput "uspori vrijeme kad god zagusti" ili "samo budi u zaklonu (koji je broken većinu vremena btw) i povremeno okidaj L2+R2). Rockstarov gameplay je po defaultu u borbama kompletno neizazovno smeće. Ne znam može li to u istoj rečenici uopće biti s Witcherom.
Iz zajebancije sam napisao 6/10, ali ako ćemo gledati realno u kompletu s multiplayer komponentom koja je baš kompletno jebeno smeće onda da. U kontekstu same kampanje 8/10. Naravno da je neizazvno kad si igrao s uključenim autoaimom. A to je jedna stvar od užasnih Rockstarovih game dizajn odluka. A to je kad i isključiš taj autoaim incijalno užasno postavljene postavke kontroli, gdje su slideri prilagođeni autoaim ciljanju pa kad i isključiš ciljanje je užasno tromo ili prenaglo zabacuje. Tako su postavljenje da se što prije dobije onaj "snap" kod mijenjanja mete na metu u autoaim ciljanju. Problem je što za normalne postavke treba ili sam opipavat idealne postavke ili otići na YT i namjestit prema nekom vodiču. Međutim igre nisu posao i ta sranja se trebaju sama automatski namjestit jednom kad odlučiš isključit ta govna. Kao što sam rekao užasna game dizajn odluka. Tipa samo napucavanje je jebeno i jedno od boljih uopće, MP3 na stereoidima. Kao što si rekao nema ni RDR 2 ničega novoga, pretežno zato jer u svom open world žanru nisu imali baš nikave konkurencije. Witcher 3 je malo zasmrdio ali ništa vrijedno spomena. Nešto kao što svojevremeno Uncharted trilogija nije imala nikakve konkurencije u TPS žanru.
Najveći problem RDR-a je što je igra jako nekonzistentna, u ovom slučaju je napucavanje prejebeno ali je zato cover sistem za svaki slučaj kompletno broken smeće. Ta nekonzistentnost je pristuna kako u gameplayu tako i imerziji koju pokušava ostvariti te općenito u game dizajnu. U globalu cijele igre manje mane, ali dovoljno iritantne da naruše konačni dojam o igri.
Isto mi je jebeno kako se prvo nemogu te igre uspoređivati radi kao različitih žanrova, samo da bi ih 2 reda ispod usporedio i zaključio da je Witcher neizmjerno bolji. Logično.