Aj da napokon napišem što sam sve pogledao u zadnjih par mjeseci. Nije mi se baš dalo pisat pa ću sve sad odjednom. Krećem od onog šta sam jučer pogledao pa sve unazad par mjeseci.
Ljudožder Vegetarijanac (2012) - 8/10 - općenito nisam fan bolnica, ali nakon ovakvog filma, baš ti se nekako zgadi ta ustanova, baš nekako depresivna atmosfera kad razmišljam o bolnicama. Ja sad ne znam koliko je blizu stvarnom stanju kod nas ovaj film, ali baš užasno. Meni je ovo jedan od naših najboljih filmova (nije da sam ih puno gledao), makar se ipak u nekim scenama vidi da nismo razina Hollywooda ili nekih drugih tržišta, pa pomalo to jeftino izgleda, ali ništa strašno.
A Most Violent Year (2014) - 8/10 - baš mi se sviđaju ovako neki, pa ne znam kako bih ih nazvao, polu indie filmovi možda, nisu grandiozni, bave se malim brojem likova s jednim centralnim likom. Lik Oscara Isaacsa možda nije najbolja osoba na svijetu, ali film je napravio da navijam za njega, pa zbog toga dobiva preporuku.
Raiders of The Lost Ark (1981) - 7.5/10 - zadnji put sam ga možda prije 10 godina pogledao, pa se nisam baš sjećao nekih stvari te sam ga odlučio ponovno pogledat. Meni nije remek djelo kao nekima, ovo mi je više film koji pogledaš svakih par godina i dobro se zabaviš. Što naravno nije loše.
Argo (2012) - 7.5/10 - baš da je za Best Picture i nije, ali mi je film odličan bio. Zanimljiva priča, napeta radnja. Da nije malo previše američke propagande, ocjena bi bila i viša.
The Naked Gun (1988) - 7.5/10 - pomalo suluda komedija koja ponekad baca na randomness Montya Pythona makar definitivno nije ta razina. Odličan film za pogledat u društvu.
The Lives of Others (2006) - 8/10 - slično kao kod Parasitea, ovo je stvarno mogao biti film koji bi mi bio remek djelo, ali na kraju ipak nije to. Da se razumijemo film je odličan i za svaku preporuku, ali nema ništa što bi me natjeralo da kažem: 'wow, kakva filmčina' (kao npr. kod There Will Be Blood)
See No Evil, Hear No Evil (1989) - 8/10 - komedija na koju sam se od srca nasmijao.
Rain Man (1988) - 8/10 - ovaj film je valjda definicija koja bi stajala u nekom riječniku ili knjizi gdje je opis ocjene 8/10. Ništa spektakularno, ali odlična priča, a kemija Cruisea i Hoffmana i razvoj odnosa između njih dvoje jako dobra. Ne znam jel za Best Picture, ali je definitivno za pogledat.
Red Eye (2005) - 4/10 - još jedan u nizu naivnih i loših filmova Wesa Cravena. Baš precijenjen redatelj.
Man on Fire (2004) - 7/10 - film je mogao biti odličan da nema onih užasnih usporavanja vremena u stilu CSI: Miami koja su me nekad stvarno užasno živcirala u filmu. Film kao film je ipak preporuka za pogledat.
Wild Tales (2014) - 9/10 - ponovno ga rewatchao nakon dugo vremena, i jednostavno ga obožavam. Svih 6 priča su fantastične, ali bih morao izdvojiti 'La Bombita'. E ta je remek djelo.
Girl (2018) - 8/10 - inače mi idu na živce ove liberalne gluposti poput 73 gendera, assumanja gendera i sličnih budalaština. Ali imam suosječanja za likove poput glavne glumice/glumca u filmu. Ne bih im bio u koži i vjerujem da je njima život jako težak i da bi se ti SJW i slični najviše trebali pobrinut za ljude poput Lare (glavni lik filma). Baš jako težak film za gledat, neke scene su užasno potresne.
The Martian (2014) - 6.5/10 - pa šta ja znam, očekivao sam ozbiljniji film, oke film ako tražiš 2 i pol sata zabave, ali nekako imam dojam da bi bio bolji da je ozbiljniji.
Wind River (2017) - 8/10 - Taylor Sheridan postaje jedan od boljih filmaša u zadnje vrijeme koji radi iznimno kvalitetne filmove. Hell or High Water mi je bio odličan, ovo je isto. Baš me zanima što će još napraviti.
A Beautiful Mind (2001) - 8/10 - evo već 3. film koji je dobio Best Picture, ali nekako se ne bih složio. Kao i Argo i Rain Man, kvalitetan je to film i svakako ga se isplati pogledat, ali nema neku scenu ili nekog lika ili nešto zbog čega bih mogao reći kako je ovo genijalno.
Bone Tomahawk (2015) - 8.5/10 - spoj westerna i horrora, žanrova kojih i nisam fan, ali zajedno funkcionira fantastično. Jedan od onih hidden gemova koje se isplati pogledat.
Runaway Jury (2003) - 6/10 - a stvarno zaboravljiv film, evo pogledao sam ga prije 2 mjeseca, ali skoro se ništa ne sjećam, makar znam da mi je bio solidan.
Shoplifters (2018) - 8/10 - film japanskog redatelja koji je i napravio odličan 'Nobody Knows (2004)'. Intimna obiteljska priča, prilično neuobičajena i jako kvalitetno napravljena. Za preporuku.
Draft Day (2014) - 7/10 - film za fanove NFL -a.
Minority Report (2002) - 7/10 - pa nekako sam očekivao i više. Kvalitetan triler, ali pogledaš ga jednom i nikad više.
Strange Days (1995) - 7/10 - uf ovo je već prošlo negdje 3 mjeseca od kad sam ga pogledao pa ne znam šta bih pametno napisao osim da je sasvim dobar film.
Hanna (2011) - 5.5/10 - malo prenerealističan film za moj ukus.
O Brother, Where Art Thou (2000) - 8/10 - sviđaju mi se ti nekonvencionalni filmovi koje braća Coen rade, a ovo je još jedan od takvih koji je za svaku preporuku.
Lost In Translation (2003) - imam dojam da je ovo jedan od onih filmova poput Drive, Unbreakable ili There Will Be Blood koji su mi na prvo gledanje tako, tako, a mogli bi mi onda biti remek djela nakon drugog gledanja. Ima već jedno 6 mjeseci da sam pogledao ovaj film, budem opet jednom kasnije ove godine ili slijedće pa ću onda dati konačni sud i ocjenu.
Pogledao sam i još There Will Be Blood, Parasite i Con Air, ali za njih sam već napisao ponešto.