zontra
Odavna te nisam vidio na forumu, dobrodošao nazad 😃
Da, pogledao sam Dogman prije godinu dana ili malo manje, i svako toliko ga se sjetim. Doista je sjajan film, empatičan prema jadnom glavnom liku i u isto vrijeme jako, jako napet. Bio sam na rubu stolca kad mu onaj manijak prilazi.
Fico
Evo isto to sam i ja pomislio dok sam igrao haha. Igra prepuna odličnog teksta, bilo dijaloga ili unutarnjih monologa, i ne znam kad me zadnji put neka tako ulovila... Prekrasno iskustvo.
EDIT:
Dachra (2018) - 6/10
Kad sam već u điru egzotičnih filmova, rekoh zašto ne pogledati ovaj film koji se diči titulom prvog horora iz Tunisa. Prikazivanje na venecijanskom festivalu bi trebalo značiti da se ne radi o zadnjem šrotu, i drago mi je što nije. Uspijeva stvoriti jezivu atmosferu kroz misteriju i izbjegavanje jump scareova, što je uvijek za pohvalu, iako je premisa slična kao u milijun slashera: troje studenata odlazi u šumu radi reportaže o jednom neobičnom događaju i nabasaju na zabačeno selo. Ne smijem dalje zbog spoilera ali hororljupci znaju što očekivati. Ima nešto gorea, doduše rezerviranog samo za nekoliko trenutaka, no fokus je na ugođaju umjesto šokova. Film kvari gro nedostataka kao što su iritantni likovi i ponekad histerična gluma, ne pretjerano zanimljiva priča razvučena na podugačkih 2 sata, osjećaj već viđenog unatoč tuniskim lokalitetima... Uglavnom, dovoljno ih je da ne mogu ovo bilo kome preporučiti, samo zagriženima za žanr.
Hotel Mumbai (2018) - 7/10
Snimljen u koprodukciji Indije, SAD-a i Australije, film je ekspertno snimljena rekreacija terorističkih napada u Bombaju 2008. godine, centrirana na osoblje i goste naslovnog hotela koji se nađe na meti napadača. Kao stvoren za one koji vole napete akcijske trilere u realističnom stilu, film ima više nego dovoljno intenzivnih scena da ih drži okupirane. Velik broj likova znači i manje vremena za pojedince, pa tako imamo tanke i većinom nezanimljive karaktere (iznimka je Dev Patel kao nesebični radnik hotela), sa čime inače nemam problem u ovom tipu filma, ali je tu vrlo primjetno. Veći nedostatak je pomalo eksploitativno tretiranje tog nemilog događaja u svrhu, što se ogleda u nesuptilnom prikazu mnogih egzekucija i potrebi da neke od glavnih likova tumače klišeji uz koje je vezana kasnija melodrama. No kad se sve zbroji i oduzme, film je definitivno vrijedan gledanja, prije svega zbog odlično dočaranog osjećaja da ste u centru zbivanja. Produkcija je na vrhunskoj razini, bilo da se govori o kameri, efektima ili vjerno rekreiranom interijeru hotela.
Savage (2018) - 7/10
Kineski akcijski triler inspiriran starim klasičnim vesternima o policajcu na neumoljivoj planini koji se mora uhvatiti u koštac s opakim pljačkašima. Odlična kinematografija najviše uzdiže film iznad standardnog "cops vs. robbers" krimi-trilera kakvim se Azijci već godinama bave. Snježni lokali i gadni uvjeti života uhvaćeni su besprijekorno, a sama priča je jednostavna i ponekad me podsjetila na originalnog Ramba, a u drugim trenucima na The Hateful Eight. Dobra zabava pomalo ležernog tempa, za jedno popodnevno gledanje i to je to. Nema dovoljno mesa ili izraženije napetosti za više od toga.
Ready or Not (2019) - 7/10
Volim svako toliko pogledati neki od ovih "let's play a game" filmova jer obično nude sat i nešto zabave a to se može reći i za Ready or Not. Primarno je crnohumorni triler-horor koji se pogleda u dahu, sa toliko incidenata da proleti bez gledanja na uređaje, što je za pohvalu. Nije sad da će ljude baciti na pod od oduševljenja ali se to ni ne očekuje. Vrijedi preporučiti onima koji vole ovaj tip filmova.
School's Out (2018) - 7/10
Francuska triler-drama o učitelju koji stigne u novu školu podučavati razred visoko inteligentne djece čiji se razrednik ubio te polako shvaća da bi oni mogli imat nešto s tim. Premisa o jezivoj djeci podsjeća na horor filmove, no ovo je više napeta drama s triler elementima i (kasnije) ekološkim prizvukom. Elegantni vizuali i odlična glazba pomažu u stvaranju nelagodne atmosfere, zajedno sa pametnim održavanjem misterije do gotovo samog kraja. Rasplet priče nije ništa spektakularno, niti nudi detaljni uvid u psihu ovih klinaca, ali svejedno kompletira radnju i ne ostavlja kraj otvorenim. Solidan film kojeg se isplati pogledati.