(Ne volim gledati dobre filmove jer ih onda ne mogu posrati. :()
THX 1138 (Director's Cut) (1971)
Teško mi je povjerovati da je George Lucas napravio ovo remek djelo, ali jest.
Jesam fan znanstvene fantastike, ali nisam baš nešto upoznat sa tzv. ''distopijskim'' filmovima. Zapravo sam morao i tražiti definiciju te riječi na internetu, pa mi je (među preporukama) bacalo i filmove tipa Mad Max koji je više postapokaliptični, ali dobro, što ja znam.
1984. sam kasno gledao, jako jako kasno, a kada se sjetim da je knjiga nastala puno puno prije, ne mogu a da se ne začudim i istovremeno oduševim tim djelom. THX 1138 je dosta nalik 1984., a radnja se vrti oko čovjeka koji je, kao i svi oko njega, doslovno rob ''modernog'' svijeta, mora raditi što mu se kaže, te je uvijek pod budnim oko ''onih gore''. Zabranjen je sex, emocije, itd. Zapravo, sličnu temu je obradio i Equilibrium (još jedna kopija 1984.), samo na puno gori način.
Soylent Green (1973)
U budućnosti (zapravo sadašnjosti) ima previše ljudi, jede se nekakva umjetna hrana bez mirisa i okusa, a žene su namještaj.
Kud ćeš bolje?
(Danas bi ga valjda sve feminističke udruge pokušale zabraniti, među njima i Emma Watson, ali da joj ponude dobru lovu da glumi u rimejku, pokaže sise i odglumi orgazam, garant bi pristala.)