Elle (2016) - 7/10
Ovaj francuski film je twisted spoj ljubavne drame i home invasion trilera, ali to je prejednostavan opis. Nije ga potrebno svrstavat ni u jedan žanr, samo preporučiti onima koji vole filmove centrirane oko bolesnih, ili bar neuobičajenih odnosa između likova. Osobno, malo sam iznenađen dojmom koji ostavlja. S jedne strane imamo neugodan, ali doista dobro režiran i odglumljen film koji, malo za promjenu, nudi originalnu radnju. S druge strane, krcat je seksualnim aluzijama i razgovorima koji ne vode konkretno nikamo (ali koji su ipak zanimljivo napisani, u to nema sumnje) sve do točke da je sve skupa malo too much. Nema interesantnijih psiholoških razrada osim onih seksualne prirode, i u nekoliko momenata mi se činilo da se Verhoeven previše oslanja na taj twisted faktor, igrajući se sa konvencijama triler žanra prilagodivši ih toj svojoj, blago rečeno, neuobičajenoj viziji. Eto, da ne kenjam previše, dobar mi je, ali ne i toliko dobar da bi ga svima preporučio. A opet, nije za svakoga definitivno, tako da... E, zaboravio sam na Isabelle Huppert koja je razvalila glavnu ulogu; bez nje film ne bi bio tako lako gledljiv i njezin protagonist je jedan od interesantnijih ženskih likova na filmu u posljednje vrijeme.