Shallow Grave (1994) - 4/10
Debitantski film Dannyja Boylea ujedno je i jedan od najdosadnijih trilera koje sam gledao u zadnjih par godina. Želi biti film noir i crna komedija ali ne uspijeva ni u jednom kako treba. Ima sve potrebne elemente, no to nije dovoljno. Treba ih znati i spojiti kako treba, ali samo pogledajte bilo koji film braće Coen, u njima je sve na mjestu. Ovdje radnja iz scene u scenu gubi bilo kakvu intrigu, no ona nije ni najgori aspekt filma. Tu čast imaju likovi, neki od najneugodnijih koje sam vidio na filmu, totalno neracionalni u ponašanju, nemoralni i, što je najgore, dosadni. A ako u filmu nemate zanimljivu radnju ili likove, što vam ostaje? Sreća pa je Boyle kasnije krenuo pravim putem i režirao 28 Days Later, film koji je sam uzdignuo zombi žanr ponovo na noge, dok se Shallow Grave gubi u moru sličnih, puno boljih filmova.
Zadnji film/ovi koje ste pogledali
Nekako mi promakao ovaj Tarrov masterpis, Werckmeister Harmonies, definitivno jedan od najboljih filmova koje sam pogledao...:)
Time Traveler's Wife (2009) - 7.5/10
Imam dojam da je ovdje time travel samo gimmick koji je scenaristu pomogao da slozi stvarno zanimljivu i dirljivu pricu. Kemija izmedju McAdams i Bane je odlicna. Nije remek-djelo, ali se svakako isplati pogledati.
Carrie (1976) - 7.5/10
Prilicno neobican horor koji se i dan danas dobro drzi. Prve 2 trecine filma i ne bih nazvao hororom, ali su zato odlicna priprema za scene na maturalnoj veceri. Likovi su mi odlicni i makar su neki vec 100 vidjeni oni jednostavno moraju biti u filmu kako bi funkcionirao. Necu previse spoilaat, ali scena unistenja na maturalnoj stvarno brutalno izgleda.
Transsiberian (2008) - 7.5/10
Triler koji, da nije imao nekih problema sa identitetom u prvoj polovici, je mogao biti fantastican. Da, prva polovica je ocita priprema terena za ono sto slijedi, ali zato je druga polovica filma prvoklasni triler. Sibir mi je bio genijalna lokacija. Iako ogroman, opet nekako klaustrofobican jer imas dojam da glavni likovi jednostavno nigdje ne mogu pobjeci. Woody Harelson me ugodno iznenadio, nisam ga navikao vidjati u ovakvim ulogama.
A Scanner Darkly (2006) - 8/10
Linklaterov neobicni animirani film o drogi. Ne znam ni sam kako se taj stil animiranja tocno zove, ali podsjeca me na cel-shaded stil. Bez problema prepoznajete glumce, ali bas imate dojam da su nacrtani/animirani. Kao sto sam rekao, film je o drogi, ali nije ni premracan kao Requiem For a Dream, ali nije bas ni 'veseo' kao Trainspotting. Valjda nesto izmedju. Ima nekih scena na koje ce te se dobro nasmijat, ponajprije zahvaljuci Downey Jr. ciji je cinicni lik dosta slican onom iz Iron Mana, te Woody Harrelsonov lik koji glumi totalnu budalu. Prica je kvalitetna i zanimljiva, smjestena je u buducnost za tadasnje vrijeme (2013.) gdje se policija na prilicno revolucionarne nacine bori protiv opasnih droga. Ima tu i nekih obrata da dodatno zacine pricu. Svakako preporucujem.
Shutter (2004) - 7.5/10
O jebemti i azijske horore, sta je meni ovo trebalo? Ovaj put se radi o tajlandskom filmu, ali kvalitetom ne zaostaje nista previse za onim japanskima. Pun jump scareova i napetih scena, odvratnih faca i cega sve ne. Necemo se lagat, cesto sam znao stavljat ruke na facu iscekujuci nesto, a sljedecih par dana ce mi svaka sjena bit sumnjiva. Tko je gledao film znat ce zasto
Ocjena bi bila jos i veca da je proca bolja. To ne znaci da je losa, ali je to klasicna prica o grijesima iz proslosti koji te kad tad sustignu. Film cu stvarno pamtiti po nekim od najstrasnijih scena koje sam vidio. Tko voli horore nek obavezno pogleda.
Baš prije 2 dana pogledao s djevojkom.
Meni bio 3. put da gledam Shutter (njoj prvi), i bez obzira na to, usro sam se ko grlica.
Jedan od najjebenijih horrora filmske umjetnosti.
Čini se da je samo meni ovdje naporan taj film.
Svojevremeno mi je bio 5/10, ali možda bi ga trebao rewatchati.
Deliver Us From Evil (2014) - jako zabavan i zanimljiv horor-triler. Ima nekih malih zamjerka za priču ali i mene i curu je skroz iznenadio i drzao prikovanim za stolice od pocetka do kraja.
7.5/10
Northwest (2013) - 8/10
Ova danska krimi-drama može se ponosno nositi sa Refnovim Pusherom kao jedan od napetijih filmova iz žanra koje nam Skandinavija redovito servira. Ovaj ima predvidljiviju radnju od Pushera - prati uspon i pad mladog sitnog kriminalca koji se infiltrira u društvo ozbiljnijih gangstera - ali sadrži impresivnu glumu, par uistinu odličnih akcijskih scena (točnije potjera) i interesantan milje koji me podsjetio na filmove poput Divines ili Black. A da ne govorim o tehničkoj strani filma koja je standardno na visokoj razini za skandinavski krimić. Kamera je rukom držana i gotovo stalno u pokretu, no uvijek je kristalno jasno što se dešava čak i kad se nasilje zahukta. Nije baš must see, ali ako volite realistične krimi-drame doista je šteta ovo propustiti.
Split - Film je sve što sam očekivao. Bez McAvoya film bi bio ništa, iako je sama ideja jedna od boljih ovakvog tipa filma. Kakva jezivost me hvatala kako se osobnosti mjenjaju i sama spoznaja novih. Gluma vrhunska posebice glavnog zlikovca, ne znam kako oni sve to biraju i kako koji film ulazi u izbor, ali gluma McAvoya je na razini sigurnoga Oscara. Sve u filmu mi je tako dobro sjelo, na svaku ekspresiju lica, promjenu osobnosti sam svaki put reagirao ''Kako dobro glumi'' i tako neke komplimente što inače ne radim dok gledam u društvu. Svakako jedan od boljih 2016-e, dojam ostavlja jako dobar i jeziv koliko su ljudi zapravo nepredvidljiva bića iako je možda film djelo nekakve fikcije. :
McCavoy je glumcina podcijenjena.
McCavoy je glumcina podcijenjena.Da da, svaki njegov film koji odglumi odglumi kako spada. Čak bi uz Split naveo i Filth iako Split mi ga je samo lansirao u nebesa glumačke kreme
Return to Sender (2015) - 3/10
Smece. Ne da mi se vise nista napisat.
99 Homes (2014) - 8.5/10
Fantasticna drama, jedna od najboljih u zadnje vrijeme. Tema kojom se bavi film je prilicno potresna i jos ako te film 'dotakne' znas da je uspio u svom naumu. Svaka scena delozacije je prilicno teska i suosjecas s onim koje deloziraju. Pogotovo ona na pocetku kad su glavnog lika delozirali. A i starca. Pogotovo mi se svidio nacin snimanja koji se dosta fokusira na facu likova. Time su htjeli dodatno pokazati emocije likova. Naravno to ne bi bilo nista posebno da performansni nisu bili odlicni, a bili su briljantni. Shannon je vec postao sinonim za kvalitetne uloge, a Garfield i dalje nastavlja s odlicnim ulogama. Stvarno fantastican film o obicnom covjeku kojem se zivot okrene naglavacke te je primoran mjenjati svoje moralne stavove ne bi li osigurao egzistenciju. Steta sto vise ljudi nije culo za film, ogromna preporuka.
Man on a Ledge - poprilično zabavan triler. Ima par pretjeranih stuntova, ali ostaje unutar granica prihvatljivog. A ona latina...vau.
Rapt (2009) - 7/10
Francuska triler-drama o otmici industrijalca i posljedicama koje ona ima za njegovu obitelj i firmu. Ovakvi talački filmovi često budu napeti i centrirani na oslobađanje taoca. Ovaj film je nešto drukčiji jer je više zainteresiran za kompliciranu situaciju izazvanu samom otmicom nego procesom oslobađanja. Novine svojim vijestima blate industrijalca i polako okreću javnost protiv njega, a samim time i kolege i članove obitelji. Jedan dio filma stavlja triler elemente sa strane kako bi promatrao protagonistovu reakciju na shitstorm koji mu je svijet priredio. Istina je da je film mogao biti kraći i možda malo uzbudljiviji, no tada bi on bio samo još jedan u nizu generičnih hostage trilera. Ovako ipak nudi nešto materijala za razmišljanje.
Prevenge (2016) - 7/10
Ovaj britanski film je spoj slashera i crne komedije, poprilično gadan, ali i duhovit na svoj način. Tog otrovnog humora baš i nema puno, ali podsjetio me na Excision ili Trash Fire koji su djelo drugog redatelja sa sličnim senzibilitetima. Problem je što je malo repetitivan i neke scene su vidljivo razvučene, no kao debitantski film je ipak uspješan. Tko voli te toxic filmove s ekscentričnim glavnim likovima mogao bi i ovo dodati na watchlistu.
Tko pjeva zlo ne misli
Pustili ga na HRT 1 u sklopu In Memoriam za Relju Bašića i jasno pogledao se po n-ti put. Svaki put zabavan, svaki put sjajan. S razlogom naš najbolji film. Gluma perfektna, atmosfera za kojom Zagreb danas plače, citata koliko hoćeš. Vječno će biti čista desetka u mojoj bilježnici.
Čista desetka.
Daleko najbolji film u regiji i šire!
Uz to što je savršen film, iz njega masu ekipe još upija staru atmosferu Zagreba i tog lijepog vremena.
Ah ta vremena...
Vidiš, ja nisam nikad umoran. Ja imam još toliko snage u sebi da bi mogel sve ovo razbiti na komadiće, zapaliti sa šibicom i reći ,,Dajte mi avion, idem dobrovoljno za avijatičara u Abesniju!''
Skoro svaka scena u kojoj je Franjo je umiranje
"Kaj se toga tiče ne bi ni tebi škodilo da te neki povali negde za grmom."
Back to the Future (1985) - 8/10
A ono, nisam ga gledao otkad sam bio klinac i nije mi padalo na pamet ponovo, ne znam, nije me privlačilo. Ali danas jesam i dojam mi je kao prvi put. Zabavan, simpatičan, pravi obiteljski film sa dobrim brojem standout scena. Nemam neku sentimentalnu vrijednost vezanu uz njega pa ga neću uskoro opet ni gledat. Ali što je je, nije bezveze klasik. Crispin Glover kao George mi se posebno ističe ko ubernerd, baš je pogodio ulogu.
He Loves Me... He Loves Me Not (2002) - 8/10
Vrlo dobar film, podsjetio me na Himeanole time što spaja romantičnu komediju sa trilerom. Zanimljivo korištenje nelinearne naracije je najveći plus filma, iako ishod nije tako teško pogoditi, ali film vas naposljetku potiče i na malo razmišljanja, a ne samo puko nagađanje što će se dogoditi.
Pogledah jučer Ghost In The Shell. Obzirom da nisam (još) gledao anime o kojem sam, usput rečeno, čuo samo dobre stvari, išao sam u kino tek s nekom okvirnom predodžbom o radnji. Nažalost, moram priznati da me film ostavio totalno ravnodušnim. Vrlo plitka radnja s minimumom konteksta, u najvećoj mjeri dosadna i vrlo predvidljiva, ostavlja dojam kao da je sklepana za neku akcijsku video igru u kojoj priča postoji tek toliko da je ima. Rijetki pokušaji da se zagrebe neka filozofska tema ostaju tek na tome, na pokušaju. Kraj filma je prilično antiklimaktičan, i, očekivano, ostavlja mogućnost za nastavak.
Gluma je korektna, osobito Scarlett koju je fora vidjeti kako odrađuje robotski hod u nekakvoj blago pogrbljenoj pozi koju drži kroz cijeli film, a i oku je ugodna kao i obično. :) Negativac (onaj pravi, korporativni) je totalno bezveze i bespotrebno forsa neku zlu facu konstantno, no zbog toga je samo iritantan. Kinematografija je solidna, no film me nije osobito impresionirao vizualima koji su mi na trenutke djelovali vrlo jeftino. Sve u svemu, poprilično razočaranje, ne bih nikome preporučio, zaboravio čim sam izašao iz kina.
The Dark Side of the Moon (2015) - 7/10
Unatoč ovako malo nižoj ocjeni, već dugo nisam uživao gledajući neki film kao ovaj. Radi se o trileru o odvjetniku koji počne iskazivati nasilne sklonosti nakon konzumacije psihodeličnih gljiva. Od vrlo intrigantne psiho-drame polako prerasta u nešto standardniji, no ne nužno i zanimljiviji triler. Baš taj dio filma nekako počne kaskati zbog jednog nerazrađenog podzapleta o farmaceutskoj uroti, ali općenito scenarij ostavlja dojam kao da mu fali još malo dorade. Uživao sam prije svega jer je atmosfera sjajna, kinematografija prva liga (alternira između prelijepih prikaza mistične šume i urbanih korporacijskih interijera) i gluma je na mjestu, osobito glavnog glumca Moritza Bleibtreua. Jako se lako uživjeti u film kad je ovako kvalitetno režiran i ne vrijeđa vašu inteligenciju nekim jeftinim last-minute obratima. Samo bi još volio da se malo poradilo na scenariju jer nekoliko scena me nisu baš uvjerile, a jedna od njih je na samom kraju. Bez obzira na sve, svejedno bi preporučio film ako volite trilere jer je osvježavajuće drukčiji u izvedbi.