Pošto sam konačno natjerao istoimenu igru da radi kako spada i prešao je nekih 50% za sad, odlučih usput pogledat i prvi nastavak filma MISSION IMPOSSIBLE čisto da znam ima li i kolike poveznice igra s filmom. Znam da je film bio na našim televizijama prikazivan više puta, ali jednostavno nikad nisam ulovio priliku da ga pogledam, pa rekoh, ajmo sada.
Prva asocijacija na film mi je bila prvi Terminator ili prvi Fast & Furious. Pa kako to? Zato što su prvi nastavci tih serijala filmova bitnije drugačiji u odnosu na nastavke koji su postali pravi akcijići. Tako i MI i MI su definitivno stavili veći naglasak na lude stuntove. Dok jedinica ima elemenata sporosti (da ne kažem praznog hoda) u vidu Huntovog slanja maila na Job 3, pomalo napete drame kao svima poznata scena u vaultu gdje visi na konopcu. To me sve podsjetilo na staru seriju koja je genijalna. Naravno, ima i akcije kao scena s helikopterom u tunelu koji naganja TGV. Ali generalno, baš se vidi da se da je film donekle pokušao štimungom pratiti seriju, dok kasnije je to otišlo u nekom drugom smjeru. Gluma je solidna, ništa pretjerano upečatljivo te se vidi lagana nagrizanost vremena s obzirom da je prošlo više od 20 godina. Tu su oni klišeji u pitanju kao "The INTERNET" ili skidanje podataka brzinom puža iako su tadašnji modemi IRL brže skidali tekstualni fajl
Meni osobno smrt dvoje timskih kolega (lik nad dizalom proboden na šiljke, zboravih ime i Sarah ubodena nožem) je totalno mutava koliko je nespretno to izvedeno. Ima još nekih malih propusta i nelogičnosti ali sam lijen nabrajat. No to ne srozava bitno ocjenu koja bi mi bila za nekih solidnih 7/10. Ni manje, ni više.