Pošto sam konačno natjerao istoimenu igru da radi kako spada i prešao je nekih 50% za sad, odlučih usput pogledat i prvi nastavak filma MISSION IMPOSSIBLE čisto da znam ima li i kolike poveznice igra s filmom. Znam da je film bio na našim televizijama prikazivan više puta, ali jednostavno nikad nisam ulovio priliku da ga pogledam, pa rekoh, ajmo sada.

Prva asocijacija na film mi je bila prvi Terminator ili prvi Fast & Furious. Pa kako to? Zato što su prvi nastavci tih serijala filmova bitnije drugačiji u odnosu na nastavke koji su postali pravi akcijići. Tako i MI i MI su definitivno stavili veći naglasak na lude stuntove. Dok jedinica ima elemenata sporosti (da ne kažem praznog hoda) u vidu Huntovog slanja maila na Job 3, pomalo napete drame kao svima poznata scena u vaultu gdje visi na konopcu. To me sve podsjetilo na staru seriju koja je genijalna. Naravno, ima i akcije kao scena s helikopterom u tunelu koji naganja TGV. Ali generalno, baš se vidi da se da je film donekle pokušao štimungom pratiti seriju, dok kasnije je to otišlo u nekom drugom smjeru. Gluma je solidna, ništa pretjerano upečatljivo te se vidi lagana nagrizanost vremena s obzirom da je prošlo više od 20 godina. Tu su oni klišeji u pitanju kao "The INTERNET" ili skidanje podataka brzinom puža iako su tadašnji modemi IRL brže skidali tekstualni fajl
Meni osobno smrt dvoje timskih kolega (lik nad dizalom proboden na šiljke, zboravih ime i Sarah ubodena nožem) je totalno mutava koliko je nespretno to izvedeno. Ima još nekih malih propusta i nelogičnosti ali sam lijen nabrajat. No to ne srozava bitno ocjenu koja bi mi bila za nekih solidnih 7/10. Ni manje, ni više.

Assassin's Creed - 7/10

Manje više sve što sam očekivao od AC filma je tu. Oni koji nisu igrali barem par nastavaka će vjerojatno manje uživati u filmu, ali ovo je otprilike sve što smo mogli poželjeti od adaptacije scenarija na osnovu serijala videoigara. I cura se slaže.: p

Napoleon Dynamite (2004) - 7.5/10

Stvarno ne znam kako bih opisao film. I nema bas neku radnju, ali svi ti cudni likovi na ekranu vas uzasno zabavljaju. Znam da je film postao i kultni klasik, ne cudi me, lik Napoleona je nesto sasvim drugacije i originalno.

Life - ok SF horor. Najnapetiji je pri početku i kako film ide dalje, ta se napetost jednostavno sve više smanjuje iz nekog razloga. Sviđa mi se sam kraj. Ali nedostatak simpatičnih likova za koje me briga kako će završit i činjenica da smo ovaj tip filma vidili već miljun puta čine ga relativno zaboravnim iskustvom.

Timecrimes (2007) - 9.5/10

Znaci MINDBLOWN! Ovo bi vrlo lako mogao biti najbolji time travel fim ikada. Ovaj film pokazuje koliko je time travel zajebana stvar i kako zapravo ne znamo nista o tome i kako mozemo samo pretpostavljati sto je to tocno. Pogledao sam prije par sati film i jos razmisljam o njemu. Objasnim si jednu stvar, stvore se 2 nova pitanja. Objasnim si ta 2 pitanja, pojave se 4 nova. Doslovno sam poceo razmisljat o stvarima koje nemaju toliko veze s filmom, tj. kojima se film ne bavi, ali se trebao. A mozda i nije. Ne znam. Uglavnom, moguce da mi za pola sata vise nista ne bude jasno. Imam toliko pitanja, ali i odgovora ili barem teorija. Do jutra hocu nekog tko je spreman na raspravu jer je ovo film o kojem se moze beskrajno raspravljat. Ali najvise razmisljam o jednoj stvari: kako je sve pocelo?

Odgledao A Clockwork Orange, i rejtao bih ga 8/10. Nisam previše upoznat s Kubrickovom filmografijom (The Shining mi je bio vrlo dobar, FMJ isto, ostalo moram pogledat. Definitivno su ekscentrični ti njegovi likovi u filmovima, a sami filmovi plešu na granici arta i doista vrijednog komentara na nešto, u ovom slučaju socijalne kritike. Ali koliko god bili pamtljivi, i kultni u pravom smislu riječi, dosad me izbjegla ta njegova genijalnost o kojoj svi bruje. Moram pogledat i ostale njegove filmove pa ću znati bolje procijeniti.

Hector and the Search for Happiness - Iznenanđujuće zabavan i super iskustvo koje se odvija na 4 kontinenta. Ne znam da li je ovo Pegg-u prvi malo ozbiljniji film, ali čisti gušt je pratiti ga kako putuje a i on kao sam lik koji pokušava otkriti što ljude čini sretnima kao i njega samoga. Bijeg od standardnog u daleke zemlje svijeta, užitak za pogledat iako na trenutke ima neki dijeliće jeftinog humora ostaje zabavan i do samoga kraja uz pojavu ponekih poznatih lica iz svijeta filma.

Ponovno pogledao Along Came A Spider (2001)

Sad, kad ga gledam puno godina kasnije, vidim da nije tako dobar kao što sam mislio ranije (malo odugovlače sa nekim scenama, dok su neke zbrzane), ali sve u svemu solidan film, naravno da se u zadnjih 6 minuta skuži tko je krivac, ono sa dopisivanjem malog Rusa i kidnapera koji se predstavljao kao njegova prijateljica ne mogu prožvakati da ga jebeš; kako se može dopisivati s njim ako zna da je mala oteta, odakle joj PC/laptop?, scena na početku totalno nepotrebna da se nabija krivnja 2 puta tokom filma i tako to.
- ocjena. 7/10

These Final Hours (2013) - 7.5/10

Evo pogledao sam film Veigue. Iskreno nisam gledao puno takvih filmova na temu smaka svijeta, mozda njih par. Podsjetio me mozda malo na Melancholiu i jos jedan film, ali se sad nikako ne mogu sjetiti koji. Prica mi je zacudo bila prilicno uvljerljiva. Kraj svijeta se blizi, sunce je zapeklo, zna se da ce kroz par sati zapaliti cijelu Zemlju i jedan mladic kojeg ocito boli briga za sve napusta trudnu djevojku kako bi otisao na neku bolesnu zabavu i tako docekao kraj svijeta. Ali na putu do tamo spasi djevojcicu od otmicara i krece na put iskupljenja. Dovesti djevojcicu do njenog oca te usput preispitati svoje odluke te kako bi trebao docekat kraj. Kao sto sam rekao, prica je prilicno uvjerljiva, a odnosi izmedju 2 glavna lika odlicni. Jedino su ostali likovi toliko retardirani da mi je doslo da samog sebe upucam. I kraj je dobar. Preporuka.

Jebemu ZoNTrA, pa nije Sunce počelo jače sjati, već je Zemlju udario asteroid. I to odmah na početku. Pa što si to fulao?

...a što kažeš na scenu u knjižnici?

Dafaq? Valjda sam prespavao prvu minutu, dvije. Jer znam da su svako malo sunce pokazivali, mislio sam da se ono uzarilo vise od uobicajenog.
Scena u knjiznici je odlicna. Dobro prikazuje ocaj i do cega sve moze dovesti ljude da naprave.

King's Speech - Uopće me ne čudi da je film pokupio 4 Oscara, po meni mogao je i više koliko je film dobro uštiman i potkrijepljen s fenomenalnim glumcima. Možda mi je Rush malo malo bolji u filmu, ali Firth je tako dobro odglumio svo vrijeme na ekranu da što se tiče tog osvojenog Oscara tu nema dvojbe. Fenomenalna priča, pre dobro prikazana frustracija i temperament monarha  koji ima problema s govorom uz mnogo padova i ponovnih ustajanja do uspjeha. Također malo da se dotaknem tehničkog dijela, kamera je koliko  moje oko može zapaziti fenomenalna, a muzika u svakom trenutku savršeno uklopljena u film. Uz sve što se dogodilo uspjeti savladati skoro pa urođenu manu i voditi narod kroz ratno vrijeme iako ti govori nisu bila jaka strana u danome trenutko, to je nešto posebno. Moram spomenuti i metode kojim ga je išao lječit Lionel su priča za sebe i trenutci koji slijede nakon njih. Istiniti događaj samo još više potkrijepljuje sam film, odličan pokaz kako uvijek ima nade makar situacija izgledala beznadno.

Life - puna recenzija > http://www.ffa.hr/forum/ffa-portal/filmska-recenzija-life/Unatoč nekim bljeskovima sve u svemu promašena prilika i opravdane mediokritetne ocjene.

The Invisible Guest (2016) - 8/10

Razmišljam se još da li da mu podignem ocjenu jer trebam još sagledati neke detalje. Ali ovo je definitivno jedan od najuzbudljivijih trilera koje sam gledao u zadnjih par godina, krojen za one koji vole filmove s puno obrata i reveala. Redatelj je poznat po još jednom ingeniozno osmišljenom trileru, The Body aka El cuerpo, i ovo je film koji će se sigurno dopasti istom tipu publike, možda i više nego The Body. Treba napomenuti da se radi o filmu vrlo brzog tempa, krcanog "talky" scenama, ali sa vrlo pažljivo osmišljenom pričom koja će vas natjerati na puno razmišljanja. U retrospektu ne znam ima li ikakvih većih nelogičnosti jer ih nisam stigao zamijetiti, no čak i da ih ima, ovo bi ostala topla preporuka.

Damn, sad se mislim bih li napisao recenziju za portal, toliko me se dopao.

Nerve (2016) - 5/10

Ovo je bez rasprave jedan od najglupljih filmova ikad. Da ideja je zanimljiva, ali totalno neizvediva. Ali gle, americkim tinejderima, kojima je i ovaj film namijenjen, ce bit savrsenstvo. Ne mogu reci da me nije zabavio, ali stvarno je film glup, a i bilo je previse cringe momenata za moj ukus. Ali ajd, barem je soundtrack dobar i Emma Roberts je oku ugodna. Veigue - cudno da si mi preporucio ovaj film, tj. da ti se uopce svidio. Poznavajuci tvoj ukus, rekao bih da bi ti ovo bio jedan od najgorih filmova svih vremena.
Kapelica - hvala na preporuci, Body mi je bio genijalan, vjerujem da ce i ovaj. Spanjolci stvarno zadnjih 10-tak godina rasturaju sa svojim trilerima.

ZoNTrA
Neznam zašto, ali meni se film svidio. (moram naglasiti to crvenom bojom jer zbilja neznam, ali eto)
Bit će da je zbog Emily Meade, tj. njenog lika. 
Makar, ako smijem primjetiti, čudno mi je da tako glup film ocijeniš sa 5/10. Nije li nula adekvatna ocjena u takvoj situaciji?

Home Sweet Hell (2015)
- 8/10

Fanboys (2009)
- 3/10

Neda mi se ništa pisati, prelijen sam. Ovaj prvi film mi se svidio zbog humora (i rasizma), a drugi... nije smiješan. Ni najmanje.

A kod mene je i vazan faktor zabave, a kazem zabavio me. Ali to je film koji se jednom gleda i to je vise nego dovoljno.

Resident Evil : The Final Chapter - Većinu vremena pišem samo o filmovima koji mi se dopadnu, ali ovaj je nešto sasvim drugo i napravit cu iznimku. Žao mi je što su na ovaj način ubili filmski ''Resident Evil''. Prije filma su trebali stavit upozorenje osobama s epilepsijom, jer i ja koji je nemam sam je skoro dobio. Koliko promjena kamere(u sebi sam brojao sekunde koliko mu treba da mjenja kadar), nepotrebnih u najmanju ruku, svaki kadar počinje s treskavicom, jednostavno mi nije jasno kako uopće neko dobije 40 milijuna dolara i usudi se servirat ovakvo nešto i to mu prođe. Prije mi je film bio prva liga, Mila je bila kao stvorena da glumi Alice, ali majko draga ovo je tako loš film da ga ne bi uspjela povezat ni ekipa iz CSI Miamia. Najviše mi je žao ljudi koji su ovo išli gledat u kino, hvala torrentu dragome, ali ovo je teži promašaj i ako niste ni gledali nemojte ni slučajno.

Ghost in the Shell - reca je vani: http://www.ffa.hr/forum/ffa-portal/filmska-recenzija-ghost-in-the-shell/

ARQ (2016) - 6/10

Film ima zanimljiv gimmick koji smo vec vidjeli u Groundhog Dayu ili Edge of Tommorowu, no prava je steta sto prica nije bila kvalitetnija i zanimljivija. Kapelica svejedno hvala na preporuci.
Veigue - e da, kako mislis da u Nerveu glumi bolji Franco?