Ali kad već pljuješ po Shawnshanku, onda valjda imaš neki opravdani i objektivni razlog, a ne da izvališ glupost samo radi nekog preseravanja?
Inače me nije briga, ali Tuhy, iznimno te cijenim kao člana i imam želju odgovoriti ti na ovo. Nisam Veigue, al nadam se da ću te zadovoljiti.
Tko nije gleda Shawshank Redemption, a ima želju - neka slobodno preskoči post. Ima spojlera i svega i svačega.Nikad nije popularno kontrirati filmu kao što je Shawshank Redemption, jer hype koji je stvoren oko toga filma mu radi najveći štit ikad, a neistomišljenici su najčešće u samom startu obični kontraši ili cinici. Ne postoji najbolji film, taj koncept biranja nečeg najboljeg u umjetnosti je sulud sam po sebi, ali zato možemo uspoređivati filmove istog žanra, slične ili iste tematike. To je pošteno. I odmah da kažem na početku, Shawshank ni u kojem svijetu ne može biti loš film. Shawshank je poprilično dobar film sa nekim od najpamtljivijih scena u doba novijeg filma (scena kad zatvorenici u dvorištu gledaju u nebo ili/i „Brook was here“ scena), meni jednim od najdražih glazbenih komada u nekom filmu https://www.youtube.com/watch?v=lYGald0tFro, ali... Isto tako, Shawshank Redemption je dozlaboga precijenjen film.
Stvarno je nezgodno kontrirati filmu koji se trudi biti
feel good cijelo vrijeme, ali nevjerojatno je koliko se klišeja, patetike i stereotipa pušilo kroz devedesete pa se ovaj film spominje kao jedan od najboljih ikad. Film je u globalu isforsirana nerealna bajka, sa sto puta prežvakanom temom nade u nekom zatvorskom filmu. U filmu je sve tako pojednostavljeno. Ili je crno ili je bijelo. Zašto je lik Wardena tako zloban, a religiozan je? Kako je Red od hladnokrvnog ubojice pretvoren u tako plemenitog i čestitog čovjeka? Andy-a s druge strane, nisu mogli prikazati suosjećajnijim ni da su se htjeli. Shawshank preskače najvažnije dijelove priče i samo nam prikazuje te zatvorenike kakvi su sada; ni u jednom trenutku ne objašnjava zašto su takvi. Zašto? Odgovor je očigledan. Zato što je to ono što dijeli dobar i odličan film, zato što je jako jako teško prikazati hladnokrvnog ubojicu kako se mijenja i postaje plemenit (i na taj način dobiva simpatije gledatelja), isto tako nije lako prikazati čovjeka koji se pretvara u gada. Sve šta imamo su likovi koje moramo voljeti jer su dobri i likove koje moramo mrziti jer su gadovi. Zatvorenik podmićuje kapetana? Upravitelj kojeg se prikazuje bezobrazno bogatim – daje zatvoreniku da mu vodi osobne račune? I sami bijeg koji je temeljen na milijardu slučajnosti, a film pokušava prodati nadu. Eto to je Shawshank ako gledamo film objektivno. Znači imamo sve moguće klišeje zatvorskih filmova složene u jedan, stereotipno pojednostavljenog crnca koji je dovoljno dobar da pomaže bijelcu, patetične dijaloge i sretni završetak. Ne želim uskratiti zadovoljstvo ljudima koji uživaju u ovom filmu, ali ne shvaćam kako netko tko prati filmsku industriju može ovo smatrati najboljim filmskim uratkom. Ovaj film ljude vjerojatno inspirira, i to je ok, ali to je to. Frank Darabont mi je drag redatelj, ali Shawshank nije remek-djelo. To je dobar feel good film, koji je ipak prenahajpan i napuhan.
Veigue je u pravu kad spominje Bijeg iz Alcatraza u kontekstu ovog filma. Vjerujem da si film pogledao, ako ipak nisi, svakako to napravi. Odmah nakon toga ćeš vidjet da Shawshank uopće nije tako originalan film, već prilično dobro inspiriran film. Mislim da je Bijeg puno realniji film, sa uvjerljivijom pričom i odličnim likovima.
Za kraj bih te pitao jednu stvar... Pošto sam veliki štovatelj Stephena Kinga, a koliko sam skužio (još od onda kad si bio član mjeseca) da si i ti, je li ti Shawshank Redemption najdraža njegova ekranizacija? Meni nije ni u prve tri.