Kao što kaže jedna Toolova pjesma "it´s no fun until someone dies".
The Last Of Us Part II
Mislim da neće ništa eksplodirati, oni koji su samo gledali seriju nisu se povezali s Joelom kao mi koji smo igrali igru. Barem na mene takav dojam nije serija ostavila u odnosu na igru.
Da, moguće.
Mislim da su odlično pokazali brutalnost tog svijeta - tipa xy sati igra gradi odnos s nekim likom (kroz gameplay, cinematic animacije itd.), da bi u nekom trenutku on ekspresno poginuo. Baš ta odluka da igramo de facto dvije kampanje se pokazalo odličnom s idejom da dočaraju kako je Abby imala sve razloge ovog svijeta poput Ellie da ide u osvetu, odnosno da je Joel bio daleko od nekog junaka.
Još uz to, TV ekipa je navikla na takvu tematiku i spletke. Veći je impakt imala igre jer nitko nije do sada izveo tako što barem što se igara tiče.
Igra možda ima pokoju nelogičnost u radnji, ali postupci samih likova su sve samo ne nelogični. Napisao sam već i sad se ponavljam kao papagaj, ali glavni fokus TLOU serijala nije priča o odnosu Joela i Ellie, nego o mentalnom zdravlju i traumama koje je taj surovi svijet zadao glavnim protagonistima i cijela radnja se mora promatrati kroz tu prizmu.
Vojnik ubija Saru ispred Joela i prouzroči mu PTSP koji je, zbog raspada civilizacije, nedijagnosticiran i neliječen (što je puno bolje prikazano u seriji, nego u igri). Kako se zbliži s Ellie tako napadaji panike postaju sve češći zbog straha da će opet morati proživjeti istu traumu. Kad u bolnici shvati da planiraju ubiti Ellie, Joel radi pokolj kao odgovor na nezaliječeni PTSP jer nije sposoban ponovno proživjeti traumu.
Taj pokolj prouzroči traumu Abby koja stalno proživljava trenutak kada ulazi u salu za operacije i pronalazi propucanog oca. Kao odgovor na njezin nezaliječeni PTSP, ona muči i ubija Joela misleći da će joj osveta donijeti olakšanje i mentalni mir, što se pokazalo krivim jer se epizode (koje njoj najviše dolaze u snu) nastavljaju i nakon ubojstva.
Vojnik je izazvao PTSP Joelu, Joel Abby, a Abby Ellie i to najgori od svih u nizu jer je, osim ubojstva osobe koja joj je bila kao roditelj, morala gledati i njezino mučenje što joj ostavlja strašne posljedice. Ellie je svjesna da je Joelu došla prošlost na naplatu, ali ju progone teški PTSP, tuga zbog gubitka roditelja, osjećaj dužnosti prema Joelu zbog svega što je učinio za nju, grižnja savjesti zbog narušenog odnosa i njezinog ponašanja prema njemu i ljutnja i mržnja prema Abby zbog onoga što je učinila ne samo Joelu, nego i njezinom mentalnom stanju.
U ponašanju Ellie i Tommyja nema nelogičnosti, oni su mentalno bolesni zbog traume koju su proživjeli i koja ih progoni i ne dozvoljava im mir. Doživjeli su traumu i smatraju da će ubojstvom Abby vratiti svoje mentalno zdravlje i duševni spokoj.
U trenutku kada ju spušta s onog drva, Ellie shvaća koliko je Abby propatila te u njoj i djetetu o kojem se brine vidi sebe i Joela. Želi ih pustiti, ali joj ta asocijacija na Joela i sebe izazove novu epizodu PTSP-a, nalet mržnje i osjećaj da mora ubiti Abby da bi prešla preko traume. Zadnja borba između Abby i Ellie zapravo je prikaz Elliene borbe s PTSP-om koja se odvija u njezinom umu i prikaz borbe između onoga što ona jest i onoga što trauma radi njezinoj psihi i karakteru.
greyback U ponašanju Ellie i Tommyja nema nelogičnosti, oni su mentalno bolesni zbog traume koju su proživjeli i koja ih progoni i ne dozvoljava im mir. Doživjeli su traumu i smatraju da će ubojstvom Abby vratiti svoje mentalno zdravlje i duševni spokoj.
Traumu imaju definitivno, samo u takvom svijetu ne vide drugačiji način da onaj koji je napravio ubojstvo, odgovara za isto. Ljudima često jak osjećaj nepravde iz njihovog gledišta moralnih vrijednosti bude podloga da si opravdaju sranja koja rade, no u procesu pravda i osveta nisu isto te ovo potonje uništava čovjeka do srži. Većini nas se teško pomiri s nekom situacijom koja je nepravedna, kamoli dok su bližnji u pitanju. Prva igra je savršeno prikazala da će jedan čovjek rađe osuditi cijelu vrstu na propast, nego ugroziti svoje dijete (iz te perspektive ne bih rekao da PTSP gura Joela u pokolj u bolnici, nego jednostavno mu evolucija govori u glavi da mora zaštiti svoje dijete). I praktički ga je nemoguće osuditi zbog toga, emocije su jednostavno prejake, svaki roditelj će se tu lako poistovjetiti.
- Uređivano
Brijac oni koji su samo gledali seriju nisu se povezali s Joelom kao mi koji smo igrali igru. Barem na mene takav dojam nije serija ostavila u odnosu na igru.
Točno!
A to je tak i navek bude. Ja sam se npr. sa Đoletom povezo toliko da sam ga počel i sanjat. Ta mrcina i ubojica svega kaj hoda i miče se mi se uvukla pod kožu kao da mi najbolji frend, više nego Ellie.
U seriji kakvu smo odgledali ja se također nisam povezal ni sa jednim likom a mislim da ima još takvih puno kojima je serija bila prvi doticaj sa TLoU-om.
Igra i jedna pa i druga je meni bolja od prve sezone a nadam se da bude i sa drugom tak jer filmska ekipa misli da je napravila pak odličan posel pa će nastavit tim putem.
Gledat ću ipak jer sam fan TLoU-a ali nije me previše oduševila prva sezona.
A dal ima onih koji su igrali igru a nisu gledali seriju? Vjerojatno postoje i takvi.
- Uređivano
@Fenix Ja nemam pravo tebi soliti pamet kako se vodi forum jer nisam bio u tvojoj koži i ne znam kako je to.
Niti bih želio biti jer sam siguran da nije jednostavno.
Vjerujem ti kada mi kažeš da je tada ( posebno u TLOU2 slučaju ) moderiranje bilo noćna mora ali i dalje ostajem pri tome da ste ( moderatori ) preblagim pristupom dozvolili da se tema uništi.
Tu ne mislim na različita stajališta, tvrdoglavost, uvjerenja itd. jer se oko toga nikada nećemo složiti.
Iz takvih stvari često nastane kvalitetna rasprava.
Pričam o toksičnosti, posprdnim gifovima, ismijavanjem, spamanjem itd.
Iz toga ne može i nije ništa nastalo. Ljudi su se samo povukli.
Nakon toga ste itekako pokazali da možete napraviti reda i smanjiti toksičnost kada je Fićo napravio čistku.
U pravu si kada kažeš da postoji ignore opcija ali ja sam jednostavno takav da neke stvari ne mogu ignorirati.
Ali to je moj problem i ne mogu protiv sebe.
Ali dobro… Bilo pa prošlo da ne idemo više u off.
Morao sam ti reći šta mi leži na duši.
- Uređivano
StarFox_N dozvolili da se tema uništi.
Tu ne mislim na različita stajališta, tvrdoglavost, uvjerenja itd. jer se oko toga nikada nećemo složiti.
Mislim da se dobra tema ne može uništiti samo tako. Ako je potrebna i ima dobre temelje ona će trajati koliko god bude interesa za nju i sa trolerima i bez njih.
Upravo za ta mimoilaženja što kažeš u drugačijim razmišljanjima i stavovima dobiš filing kako je neka tema tada kao uništena jer možda poljuja dosadašnje stavove ili jednostavno ne može se prijeći preko toga da neko misli drugačije pa bio pritom i u krivu.
Na stranu trolanje, namjerno podjebavanje i sitne provokacije od nekih ljudi koji su majstori za tak nešto a vjerojatno jednako misli kao sugovornik. To je manija i ništa drugo.
Toga će bit uvijek ali svi mi imamo u sebi dozu cinizma, pa da tako velim i dozu prgavosti, neke negative koja izlazi na površinu kao impuls samoobrane tek tada kada nam se poljulja tlo pod nogama.
StarFox_N pa ti si i onda i sad potpuno u pravu i u principu nemam tu što zamjerit. Ali jedno je prepoznati, drugo je uložiti trud i stvarno to postić. Fico je i onda i dugo vremena poslije najviše tereta uzeo na sebe, napravio OGROMAN posao, počistio i napravio forum ugodnijim, ali za što. Užasno je što su mu sve radili i kako se velika većina foruma, pa i korisnika portala odnosila prema njemu i koliko je govana pojeo.
Baš bih volio vidjeti tko bi mu još od forumaša dao toliko kredita kao što si ti. Većina ih ne može razdvojiti čovjekova društvena i životna uvjerenja od djelovanja na forumu kao moderator, gdje ne znam je li ijedan put on iskoristio svoju poziciju, makar su mu drugi čak i to pokušavali spočitat u nedostatku argumenata.
Općenito, Weky je super danas detektirao koronu u drugoj temi kao prijelomni trenutak kada smo svi počeli ići u kurac i TLOU2 se taman poklopio s tim trenutkom i nastavio. Da proširim, čini mi se da smo na vrhuncu toga, ali to je nešto što se više neda kontrolirat ni moderirat i veće je od foruma. Ono što je onda bila TLOU2 tema sada je svugdje na forumu i po čitavom internetu, što mase imaju više alata za emitirati svoj glas, toliko je sve toksičnije i negativnije. Ne znam, možda je samo do mene, ali baš je postalo jako grubo i meni se iskreno više neda, kako pratit tako ni pokušat radit neki utjecaj na to
Fenix Ono što je onda bila TLOU2 tema sada je svugdje na forumu i po čitavom internetu, što mase imaju više alata za emitirati svoj glas, toliko je sve toksičnije i negativnije. Ne znam, možda je samo do mene, ali baš je postalo jako grubo i meni se iskreno više neda, kako pratit tako ni pokušat radit neki utjecaj na to
Slažem se. Mene je, iskreno, sve umorilo. Baš me iscrpljuje ta količina negative. Ne razumijem kako mnogi i dalje toliko sudjeluju u tome, ja više nemam snage za takav diskurs.
Volim pročitat tvoje komentare, Thomasa Andersona i još nekolicinu. Ali weky je u zadnje vrijeme baš heroj.
To se ja pitam već dulje vrijeme gdje je taj čovjek ili ima drugi pseudonim i škica pomalo sve
- Uređivano
Fenix Općenito, Weky je super danas detektirao koronu u drugoj temi kao prijelomni trenutak kada smo svi počeli ići u kurac i TLOU2 se taman poklopio s tim trenutkom i nastavio. Da proširim, čini mi se da smo na vrhuncu toga, ali to je nešto što se više neda kontrolirat ni moderirat i veće je od foruma.
Ovo stoji. U vise navrata sam napisao nešto pa naknadno obrisao post jer mi se učinilo da sam pretjerao. Također pokušavam ne trolati / podbadati kada je netko u suprotnosti s mojim uvjerenjima / vrijednostima, no (pre)često bude jače od mene. Valjda je do te “online klime” zadnjih par godina kada smo usred korone svi bili previše doma, a svijet je pokušavao preživjeti pandemiju.
Uglavnom, ako sam nekada pretjerao (tj. sigurno jesam), isprike zbog toga. Treba uvažavati tuđa mišljenja i argumente, koliko se god ne slagali s njima jer je dijalog jedini način za civiliziranu zajednicu. Zato sam gore napisao, volio bih pročitati mišljenja onih kojima je TLoU 2 precijenjen. Bilo je u međuvremenu već nekih super argumentiranih perspektiva na istu materiju koje vrijedi pročitati.
Deadwalker volio bih pročitati mišljenja onih kojima je TLoU 2 precijenjen
Tesko je rec da je precijenjen. Koliko god da ima ljudi koji govore da je jeda od najboljih igara ikad, toliko ima i onih koji tvrde suprotno. Prije bi to rekao za jedinicu nego za dvojku.
Tzereen Slažem se. Mene je, iskreno, sve umorilo. Baš me iscrpljuje ta količina negative. Ne razumijem kako mnogi i dalje toliko sudjeluju u tome, ja više nemam snage za takav diskurs.
Moderatori bi se trebali bolje postaviti, problem je što pojedinci previše osobno upiru prstom i koriste pogrdne rijeci u iznošenju svog mišljenja u odgovorima na neciji post…bez obzira o kome ili kojoj "velicini" kao clanu foruma se radi, to se treba upozoriti…tu cesto bude propusta…
- Uređivano
Ova Dina je zakurac!! Nemože nikog skinut, treba deset metaka za ljude ili runnere, clickera nemože ni ubit i šta je najgore SMETA!!
Sada sam u Eastbrook školi i šuljam se i ona konstantno mi se gura na rubove zaklona pa ja nemogu na to mjesto da uhvatim NPCa, ne miče se itd.
Da ne kažem koliko puta ju je NPC vidio dok trči okolo ko kokoš bez glave!!
U Part I Ellie nikada nije radila probleme niti smetala niti odavla lokaciju! Koji kurac.
Znači ovo; gura se i flegma me izbaci iz covera i ne miče se!? Konstantno kada se šuljam AI to radi
- Uređivano
Napokon proašo Eastbrook školu; trebalo mi je ponavljanja i ponavljanja. Baš su tu nakrcali ovih neprijatelja; znači najprije tri pa plus dva, pa opet tri, pa opet plus tri i onda na krovu opet tri, Da, treba se šuljat, ali nije lako. Još ja na grounded, imao sam zdravlja da sam jedva živ i par metaka…
Ali idemo dalje…