TITANXIS Ovi prizori iz prvog TLOU-a bili su ključni motiv za razvoj nastavka priče u TLOU 2

Ovi prizori gdje je Abby-in ćale crnac, a u dvojci bijelac? 😆

Još uvijek ne kužim foru s tim.

Brijac Pa nije baš crnac, osim što nema dovoljno svijetlosti u sali pa izgleda preplanulo.

...the great argument of empathy reveals more about people's misunderstanding of the first game than it does about their misunderstandings of the second.

Ovo je nešto što tvrdim od kad sam završio igru i stojim iza toga.
    Tko god je fan originala, a dvojka mu nije bar vrlo dobra, nije shvatio original i to je to.

Dvojka se tako ljepo nadovezuje na sve što original ima za reći.

@Brijac
    Ti ozbiljno vučeš taj netočan argument? Argument koji već svi znaju da ČINJENIČNO NIJE TOČAN i očekuješ da će te netko shvatiti ozbiljno?

Brijac Ovi prizori gdje je Abby-in ćale crnac, a u dvojci bijelac?

Solarij jbt.

Napomena SPOILERI!

U pravu je i woodie i shooter i titanix, samo sto sto ovaj treci zeli i ocekuje nesto drugo od igre spram prve dvojice i to je u sustini i "problem" gotovo svih rasprava (osim moje) o ovoj igri, jer ljudi jednostavno ne mogu prihvatiti tudje zelje i tudje misljenje te reci, kao odrasla inteligentna osoba, da moze i ona druga strana i ova prva na svoj nacin biti u pravu jer njje titanix kriv sto zeli da mu omiljeni lik pozivi niti je npr woodie sto mu je kontra scenarij sasvim ok i sto za njega to nema nekog emotivnog Impacta.

Meni je nakon Joelove smrti bilo ono, who cares, ali poptpuno razumijem druge kojima je to big deal pogotovo nacin na koji je to izvedeno.

Naravno da ima jos primjera osim ovoga u ovoj igri na kojima se lome misljenja, ali ne treba odmah napadati drugu stranu i vikati NEMAS POJMA, NISI SHVATIO POANTU! Jebes poantu ako se nekome nesto ne svidja! Meni se ne svidja kraj Training Day filma jer Alonzo rikne na kraju i boli me kesa sto ce mi netko doci pametovati da to ima smisla, mogu ga samo poslati u vraziju mater ako bude pre naporan. Pustimo ljude da uzivaju, kukaju, budu stetni, ljuti na dogadjaje neke igre/filma. Druga stvar je pretjerano kenjanje ili pretjerano branjenje, tu razumijem reakcije nekih, ali cesto puta vidim napad jedne strane na drugi samo jer ova druga nema iste pogled na situaciju kao prva ili jednostavnk ne voli takav smjer. Najjace mi je "TO JE TAKO PISAC ZAMISLIO", e zaboli me kesa sta je on zamislio ako se meni to ne svidja, moze on zamisljati i golu Olga Kurlyenko ako sam ja gey biti ce mi to bezveze.

Meni je kroz cjeli playtrough abby bila meh i nisam imao nikakvog suosjecanja sa njom i onda se dogodi kraj i kada sam je vidio onako oronulu, razapetu na krizu nesto se polomilo u meni, nesto ljudsko (bas kao i kod Ellie) i neopisovo mi je bilo drago i pao mi je kamen sa srca kada je Ellie odlucila postediti Abby i Leva. To je za mene bio vrhunac igre, a za neke je bilo neispunjena pravda i glupost, ali ja ih necu nazivatu budalama i da ne kuze poantu nego postujem njihove zelje i u jednu ruku mogu razumiti njihovu ljutnju i razocaranje. I tko sam ja da vicem i ubjedjujem drugu stranu da nemaju pojma i da su u krivu ili oni mene?!

I jebli vas videi i misljenja nekih jutubera! Imajte svoje misljenje pobogu.

maverick U pravu si isto toliko koliko i svi mi, točno da je bit problema da razmišljamo različito i tu se zakačimo ali još veći problem ako želimo ubjedit onog drugog da ima isto mišljenje kao mi e onda se stvar zakomplicira i počinje rasprava ali i ta rasprava je zabavni dio ovog foruma i dio slobode koju još imamo. Nečije mišljenje je teško promjenit ali i ako uspijemo taj drugi nebi htio priznati jer time bi dao za pravo onom drugom ali svi smo tu pomalo sebični i tvrdoglavi u svojim razmišljanjima i ne želimo se razuvjeravat. Ne želim ubjeđivat drugoga da misli kao ja ali svoj stav o nečem ću branit ma tko god što mislio o tome.

maverick
        Načelno se sve slažem s tobom, samo mi pari da malo burno reagiraš iako se ni meni ne sviđa kako je woodie sročija svoju izjavu.

wooddiebone Tko god je fan originala, a dvojka mu nije bar vrlo dobra, nije shvatio original i to je to.

Tko god? Ne. Može netko sve savršeno shvatit i da mu opet ne odgovara priča na koju su se odlučili ili način na koji je izvedena i jednostavno mu nije dobra, tj. ne sviđa mu se. Dvi izjave koje mnogi koriste ka sinonime jer realno ipak su osobni dojmovi najbitniji.

Ali kad mi netko reče ka činjenicu da su likovi nekonzistentno napisani ili da njihovi postupci nemaju nikakvog smisla, e to su već puno teže i određenije kritike i za te ljude čvrsto tvrdim da su u krivu. Jer ako ja vidim točno istu logiku iza priče i dolazim do istih zaključaka ka i tisuće drugih igrača, šta je to nego pokazatelj da zaista postoji nešto šta nas sve vodi do tih zaključaka, a to je ista logika kojom je kreator ovih likova iša dok ih je godinama pisa.

Šta, ponavljam, ne znači da se mora svima sviđat. Ne moraju se svi slagat s tom logikom ali nemojte mi govorit da ne postoji.

Da bolje objasnim šta oću reć povuć ću paralelu s drugom igrom koju sam nedavno završija, a to je RDR2. Pričat ću o kraju te igre pa ide u spojler tag.

Uzmimo za primjer high honor Arthura. U zadnjoj misiji pred njim/nama je izbor - otić po lovu ili pratit Johna. Postoji logika iza obe odluke. Prvom varijantom Arthur se odlazi suočit s Micah i Dutchom, istovremeno odvraćajući pažnju s Johna. Ima smisla. Drugom varijantom odlazi ka pojačanje Johnu i zadržava neprijatelje. Isto ima smisla, za istu verziju Arthura. Sad ne morate se tu slagat s odlukom suprotnom od vaše, ne morate virovat da bi to bija vjerojatniji izbor da je Arthur stvarna osoba, ali kako možete poreć da postoji interna logika za obe varijante?

Isto tako, na kraju epiloga John odlazi po osvetu za Arthura smatrajući da je dužan njemu i ostalima i da bi Arthur tija da se Micah zaustavi. Ima smisla za njegovog lika. A šta da su se pisci odlučili za drukčiji kraj? Šta da je John sluša posljednji savjet prijatelja koji je da život za njega - "go and don't look back." Šta da je u onom trenu odlučija da će poslušat Arthura i bit odan onome šta je bitno - svojoj obitelji te ostat uz njih i pustit Micah? To možda ne bi bija zadovoljavajuć i klimaktičan kraj kakav su svi tili i garant bi se ljudi bunili, ali zar ne bi i to imalo određenu logiku iza sebe i potporu u priči, taman se ja ili netko drugi s njom ne slaga?

Drugim ričima, ljudi su prokleto složena i komplicirana stvorenja. Svaka priča se u određenom trenu može granat na više strana a da svaka bude smislena. Mi svi možemo svakodnevno nešto učinit drukčije i na raskrižju moramo otić u jednom smjeru, šta ne znači da i drugi smjer nema svoje razloge ili da nije neznantno malo falilo da drukčije skrenemo. Svi mi radimo greške, predomišljamo se, krivo reagiramo, požalimo, ovisno o našem raspoloženju, situaciji i milijun drugih varijabli. Pa tako i fiktivni likovi.

Stoga, po posljednji put nadam se, ok je ako se nekome sviđa ova priča. Ok je ako ne funkcionira za njega. Ne moramo i ne možemo se svi slagat u tome. Dobro TITANXIS kaže, i zabavnije je tako. Ali aj molim vas nemojte govorit da nikakve logike nema i da je smisao koji mnogi od nas vide samo nekakav kolektivni plod naše mašte.

Shooter ne vidim gdje sam burno reagirao. I lijepo je vidjeti da se raspravlja u ovakvom tonu, a ne onom kakav je bio proteklih dana i po izlasku igre. Igra ima puno potencijala za kvalitetne rasprave cega se, nazalost, ovdje moglo jako malo procitati jer su hejt i nametanje misljenja potpuno prevladali nad razumom i kulturim ponasanjem.

Shooter ali zar ne bi i to imalo određenu logiku iza sebe i potporu u priči, taman se ja ili netko drugi s njom ne slaga?

Logika je potpuno nebitna. Ljudi svaki dan rade nelogicne stvari. That's how life works...

Pa da, to i oću reć. Ali i nelogični potez ima svoju logiku, ako me pratiš. Banalan primjer, na vozačkom si ispitu i iz nervoze napraviš glupu grešku koju inače nikad ne bi inače napravija. Tj napravija si nelogičan potez ali ima svoj razlog, ovde psihološke prirode.

Btw znate ono kad neku rič toliko puta izgovorite/napišete da odjednom više ni ne zvuči ka rič? "Logika" je to za mene trenutno.

Shooter upravo to sto velis.
            I takodjer smatram da bi logicnije bilo da je John uradio ono sto si rekao u spoileru, a ne ono sto je zapravo uradio, ali ja bih isto to napravio sto je on zapravo, i onda shvatis da je logika nebitna u takvim primjerima. Nagon je bitniji. Ako mi netko takne obitelj, vjerojatno nagonski cu pokusati uciniti nesto zbog cega cu mozda kasnije i pozaliti, ali toliko o logici tada kao argumentu. Isto imamo slucaj Abby i Ellie i bas mozemo povuci paralelu sa Johnom jer svi troje imaju nesto zajednicko, osvetu i nagon koji je prevladao nad logikom i zdravim razumom.

Da je nagon i osveta uvijek vodila Ellie tad bi osvetila Joela ali ipak je njen osjećaj za empatiju i zdrav razum prevladao, isto bi vjerojatno i Joel napravio. Kod biranja opcija u igrama za slijed događaja trudim se da uvijek biram što mislim da je najispravnije, ono što bih sam učinio da se nađem u toj situaciji. U igrama je opet na kraju ishod isti a razlika je u detaljima.

TITANXIS zdrav razum prevladao

Ne znam koliko je zdravog razuma u njoj da odabere da gubi ženu koju voli, prolazi ko zna koliki put, ništa ne napravi iako ima priliku, vrati se natrag.

Brijac U danom trenutku pogonio ju je bijes i nagon što bi svakog od nas da nam netko ubije pred očima dragu osobu ali dok se nije ohladila i stala na loptu i završila sa tim osvetničkim pohodom jer ničemu ne vodi a tako se mogla ohladiti i Abby ali nije, nju je bijes držao 4 g. zato Ellie smatram boljom osobom od Abby.

Brijac
                Zato jer joj njen PTSD ne dopušta da mirno stoji na farmi, ne može ni spavat ni jest ni normalno funkcionirat. Njena fiksacija na Abby u tom dijelu ima više odlika opsesije nego mržnje. Žena triba zaključak. Vidi samo kako dok jedva šeta do one plaže na kraju nonstop ponavlja njeno ime ka opsjednuta osoba.

Ali puno se stvari prominilo između njihova dva susreta. U međuvremenu ju je Abby po drugi put poštedila, ne samo nju nego i trudnu Dinu. Pa sam prolazak vrimena određene emocije oslabi i izmijeni kod pojedinaca. Onda kad je napokon pronađe, ova je već nikakva i izmučena, usto ima polumrtvo dite kraj sebe. To su bitno drukčije okolnosti od njihove prethodne bitke.

Onda je tu još jedna vrlo bitna stavka. Dosad Ellie nije imala pravi priliku za pokazat milost ili oprost. Jasno, mogla je jednostavno ostat na farmi ali u tom trenu više djeluje ko odustajanje nego išta drugo. Ali jednom kad je pobjedi, kad je zapravo ima na milost i nemilost, onda tek ima moć da donese pravu odluku. Odluku koju ne donosi samo zbog Abby ili Leva, već i zbog same sebe i Joela, šta se da zaključit iz onog kratka flashbacka. Flashbacka na moment kad je imala priliku oprostit Joelu ali je propustila. I zbog toga se grizla. I zbog mučenja Nore i ubojstva Mel.

Pobijedila je Abby, svog demona i sad baš poput Abby u zadnjem sukobu, konačno dobiva priliku vidit šta je postala i šta joj je osveta dosad donila. Jad i kajanje. Zato donosi pravu odluku, pušta Abby, ima svoj zaključak i svoj mir. Predivno.

SPOILER!!!!

Jako opsežna diskusija ali nitko na forumu nije naveo jednu stvar.
                  Niti sam to našao na netu.

Da je Ellie zapravo spasila Abby.
                  Krenula je u osvetnički pohod koji je rezultirao drugačijim ishodom.

Da joj je kojim slučajem oprostila ili odustala od osvete, Abby i Lev bi gotovo sigurno bili mrtvi. Baš ironično.
                  Kontra svega i neočekivano.
                  (NEGATIVNI MOTIVI) mržnja i želja za osvetom na kraju su dali "dobar" kraj priče. Ne viđamo to često u videoigrama. Zato je možda dosta ljudi zbunjeno, svi očekuju nekakav "logičan" slijed(kakav su zamislili ili navikli gledati) kako je @Shooter elaborirao.

Ljubim vas u čelo!!!

Napokon pravi razgovor, pravi dijalog o igri. Samo nastavite!

Shooter
                  Htio bi samo naglasiti da sam namjerno stavio "tko god" u tu izjavu jer je izjava usmjerena na one koji tvrde da je TLOU2 loša igra, a osobno ne vidim racionalni način razmišljanja koji bi mogao doći do tog zaključka.

Možemo pričati o dojmovima i kako je tko od nas shvatio sve, pa čak i o kvaliteti pisanja, ali mislim da je standard kvalitete koju ND gura godinama ovdje u najgorem slučaju zadovoljen.

Osobnog sam mišljenja da smo u ovoj igri vidli game design na razini dosad neviđenoj i prihvaćam ako netko to ne misli, ali ne prihvaćam izjavu da je game design u ovoj igri išta manje nego vrlo dobar.

Mislim da je Neil Druckmann napravio od sviju nas budale!

Shooter Zato jer joj njen PTSD ne dopušta da mirno stoji na farmi, ne može ni spavat ni jest ni normalno funkcionirat. Njena fiksacija na Abby u tom dijelu ima više odlika opsesije nego mržnje. Žena triba zaključak. Vidi samo kako dok jedva šeta do one plaže na kraju nonstop ponavlja njeno ime ka opsjednuta osoba.

Ali puno se stvari prominilo između njihova dva susreta. U međuvremenu ju je Abby po drugi put poštedila, ne samo nju nego i trudnu Dinu. Pa sam prolazak vrimena određene emocije oslabi i izmijeni kod pojedinaca. Onda kad je napokon pronađe, ova je već nikakva i izmučena, usto ima polumrtvo dite kraj sebe. To su bitno drukčije okolnosti od njihove prethodne bitke.

Onda je tu još jedna vrlo bitna stavka. Dosad Ellie nije imala pravi priliku za pokazat milost ili oprost. Jasno, mogla je jednostavno ostat na farmi ali u tom trenu više djeluje ko odustajanje nego išta drugo. Ali jednom kad je pobjedi, kad je zapravo ima na milost i nemilost, onda tek ima moć da donese pravu odluku. Odluku koju ne donosi samo zbog Abby ili Leva, već i zbog same sebe i Joela, šta se da zaključit iz onog kratka flashbacka. Flashbacka na moment kad je imala priliku oprostit Joelu ali je propustila. I zbog toga se grizla. I zbog mučenja Nore i ubojstva Mel.

Pobijedila je Abby, svog demona i sad baš poput Abby u zadnjem sukobu, konačno dobiva priliku vidit šta je postala i šta joj je osveta dosad donila. Jad i kajanje. Zato donosi pravu odluku, pušta Abby, ima svoj zaključak i svoj mir. Predivno.

Razumijem da to nekome može biti predivno, svi smo različiti, ali eto meni je to totalno glupo, nelogično, patetično.. da je to bio film bio bi valjda jedan od najglupljih filmova ikad.

How the fuck je ona uopće došla iz Seattle-a(je li od tamo krenula) do Kalifornije?

Brijac How the fuck je ona uopće došla iz Seattle-a(je li od tamo krenula) do Kalifornije?

Meni je ovo isto malo ubilo imerziju. Ellie je u Wyomingu negdje, nije to predaleko, ali 1000+ kilometara isto nije malo i odjednom se samo pojavi u Kaliforniji. Ali s druge strane, slična udaljenost je bila i do Seattlea na početku. Jedina međulokacija onda je bila ona nekakva šuma, pa je tu ipak ostala konzistentnost.

U prvoj igri bilo je možda i gore, ali to tamo nismo primijetili kad su skočili nekoliko tisuća kilometara iz Pittsburhga do Wyominga.