Platina #93
Dead Space 3
Fun 8/10
Tezina 5/10 ( bez hardcore exploita bi bila dosta veca )
Dosao je kraj jednoj epskoj trilogiji. Dostojno sam se oprostio od Isaaca i svih ostalih likova koji su me pratili zadnja 2 mjeseca na tom putovanju. Igra ima svojih mana, slabija je za skalu od prva dva dijela, ali opet nije losa. Sasvim solidna igra. Prica je dobra i nadam se u buducnosti nekad nekome nastavku, mada znamo kakva je bila sudbina Visceral Gamesa.
Ono zasto odskace od jedinice i dvojke jest uvodenje ljudskih neprijatelja. Nemam nista inace protiv toga, ali svi koji su igrali Dead Space 1 i 2 znaju da jedina bica koja obitavaju su Necromorphi u raznim oblicima i formama tako da mi to nije najbolje sjelo jer je prakticki survival igru pretvorilo u akcijsko nabijen shooter. I DS 2 je imao akcijskih dijelova, ali savrseno ukomponiranih kad je bio trenutak za to, a i da dalje ostane atmosfera originala. Druga stvar koja mi je malo smetala je dosta tog backtrackanja, obavis nesto pa se moras istim putem dva tri puta vracati ( pogotovo u ranijim chapterima, a potom i tamo kad se stigne na Tau Volantis ) kao da im je ponestalo ideja za neka nova mjesta. I da plasma cutter koji je dosad bio najjace oruzje je postalo toliko underpowered da ga kasnije nisam uopce ni koristio i samim time se vidi kako se gubi car te survival/horor atmosfere.
Noviteti u igri su brojni. Prvo craftanje oruzja, trebate kroz igru skupljat razne weapons parts i blueprints da bi vidili kako se crafta koji tip oruzja i tu nemogu nista rec, ima toliko raznih stvari da si mozete sklepat stvarno jebena oruzja, i dugo mi je trebalo da skuzim kakve vrste oruzja su najbolja za odredene necromorphe. Naprimjer craftani shotgun ( Heavy Elite Frame + Military Engine + Conic Dispersal ) je najbolji za enhanced necromorphe koji se javljaju od 9, 10 chaptera pa nadalje. Ima spor rate of fire ali 3 udarca u nogu na hard i mrtvi su, i dobro sluzi za crowd control kad vas napadnu svi odjednom. Za alien necromorphe je najbolji grenade laucnher ili RPG ( koristi Survey Charge ). Kod onih pipaka ogromnih je najbolje probe rifle kojeg dobijete u igri. Razna oruzja su najbolja za razne tipove neprijatelja zato istrazujete koji je na sta slab. Novitet su i optional misije koje ne treba rjesavat za main story i sluze za dobijanje dodatnih resursa za craftanje i onih circuita za upgreadanje oruzja te Co-op koji je meni bio prokleto zabavan za igrat i nista nije smetalo niti pucalo sto se tice internet veze tijekom igranja. Cak mi je bolje igrat trojku u Co-op nego solo jer i samim time dobiva vise na znacaju kad kroz sve to skupa prolazite zbog same price.
Platina je osrednje teska, ali zamorna. Igru treba prelaziti 4,5 puta da bi se osvojila, a igra opet nije tolike standarde visoke postavila da bi se ponavljala toliko. Treba je proci na Classic Mode u kojem ne mozete craftat oruzja, nego imate plasma cutter i kasnije probe rifle koji dobijete i to je to. Tezina je stavljena na hard, a stvari tipa streljivo, health, statis se mogu craftati. Zatim Pure Survival Mode gdje morate sve craftat i gdje prezivljavate tako sto ubijate i skupljate resurse ( neprijatelji ne ispustaju ammo i health kao dosad ) te na svakom benchu to najmudrije iskoristiti za balansirano craftanje streljiva, health packa i ostaloga. Tezina takoder stavljena na hard. I na kraju Hardcore Mode koji ima promjene u odnosu na dvojku. U dvojci su bila 3 ogranicena savea, ovdje imate autosave na checkpointima, mozete saveat kad god hocete i izaci iz igre, loadati je i igra ce vas vratit na zadnji checkpoint. Ali postoji kvaka, umrete jednom i save file vam se brise i resetira vas na pocetak. Prakticki permadeath mode kroz vise sesija. Koristio sam save file exploit, tako da bi na svaki chapter saveao, izasao, stavio na cloud i potom ako umrem skino i igro dalje. Tako sam izbjegao bespotrebno mucenje. Ono sto me naljutilo je zadnji fight. U igri sam naisao na glitch gdje jednostavno nestane pod i umrete. Resetiram i ponovo ista stvar, probao sve i nece, mislio sam vec odustat, ali sam redownloadao igru i restartao chapter od pocetka i proradilo je. Da mi se to desilo na legit HC runu nakon 6 7 sati igranja i da me igra vrati na chapter 1 mislim da bi lansirao konzolu sa balkona. Dala bi se i cijela igra sa permadeathom rjesit kad bi tocno imao plan kad koje oruzje craftat kad znam koji tipovi neprijatelja dolaze jer vise zapamtis igru napamet nakon toliko predenih puta, ali da ovako se rjesite bespotrebne muke.
Zakljucak : Da li je ova igra dobra Dead Space igra?
Mogla je biti i bolja.
Da li je ova igra dobra igra?
Sigurno. Igra je imala svoje momente i cak mi je najdraza scena iz cijele trilogije tamo u zadnjim chapterima ove igre.
Is that what a good man does?
Good men mean well. We just dont always end up doing well.
Do nekog novog susreta.