#26 - Erica
Igra: 7/10
Težina Platinuma: 3/10
Kvaliteta Trofeja: 9.5/10
Dovršio igru i 6. put danas i Platinirao. Kad sam ju prije par dana prvi put upalio nakon 5 min sam gotovo odustao jer se nisam mogao nikako naviknuti samo na touchpad kontrole i baš su me živcirale. Ali drago mi je na kraju što nisam odustao. Za mene jako dobar spoj filma i igre. Kao i sa sličnim interaktivnim igrama, gameplay je skroz bazičan, ali to što je pravi film me najviše privuklo da ostanem. Koliko god Heavy Rain, The Walking Dead ili Until Dawn bile dobre igre (čak i bolje nego ova), one su ipak prave igre i nije ti onaj wow efekat kao kod Erice gdje ti upravljaš filmom. Stvarno odličan koncept i baš me zanima hoće li se tvorci, Flavourworks, upuštat u slične projekte. Vidim svjetlu budućnost ovakvim stvarima kao što su Erica ili Black Mirror Bandersnatch, tj. interaktivnim filmovima. Zaista se nadam da će takve stvari postati normalne u budućnosti. I zato mi je drago što je ova igra besplatna za PS+ pa ju puno ljudi može isprobati. Što se tiče same igre, gameplay i ne mogu previše ocjenjivat jer je stvarno bazičan, ali ipak ostajem pri tome da nije sve trebalo biti preko touchpada nego da su se mogle ubaciti i akcijske tipke jer nekad ako se stvarno požuriš može ti prst odletit na krivi odgovor, a jednom mi se čak i desilo da sam slučajno krivo izabrao jednu odluku koja je jako utjecala na priču. Ništa strašno jer sam ionako više puta igrao pa sam lako mogao kasnije izabrat opciju koju sam želio. Što se tiče same priče, sasvim solidan triler. Glavni lik je Erica, cura u ranim 20-ima kojoj jedan dan pred vrata netko dostavi odsječenu ljudsku ruku s medaljonom. Medaljon ima veze sa ustanovom za mlade djevojke koje imaju psihičkih problema i koju je osnavao Ericin tata još puno prije nego je ona rođena. On je ubijen (to je doslovno prva scena filma) kad je Erica bila u ranoj pubertetskoj dobi. Tad se klupko počinje odmotavati, Erica počinje otkrivati tajne koje ustanova skriva, ali i neki prljavi veš o ocu... neću dalje previše, ako je nekog zaintrigirala priča neka slobodno isproba. Gluma je isto solidna. Što se tiče utjecaja samih odluka, to je isto solidno napravljeno. Nemojte sad očekivati razinu Until Dawna gdje je apsolutno svaka odluka važna, ali definitivno će različite odluke utjecat na neke scene u priči, odnose sa likovima, kao i sam kraj. Ukratko, odličan koncept sa solidnim filmom, vrijedan pažnje. Nadam se više ovakvim projektima u budućnosti.
Što se tiče trofeja, nije baš da ide sve po špagi, da nema walkthrougeva, moglo bi se lako dogoditi da pređete igru 15 puta a da ne osvojite Platinum. Jer ima puno nekih skrivenih stvari i odluka do kojih zna nekad biti komplicirano doći, ali kažem, walkthroughevi dosta olakšavaju stvari. No ova igra me navela da napišem novu kateogriju za trofeje, a to je kvaliteta i koliko su zapravo smisleni i maštoviti trofeji. A ova igra ima možda najbolje trofeje koje sam vidio u igrama. Da objasnim; 34 su trofeja, svi su hidden naravno jer imaju veze sa pričom. Ali sva 34 trofeja traže od tebe da igru igraš na raličite načine, da isprobavaš različite puteve... nisu oni ništa preteški, ali kad osvojiš Platinum, znat ćeš da si zaista sve prešao u igri, vidio sve scene, imao takoreći najrazličitije odgovore u svim situacijama... stvarno odlično posloženi trofeji. Npr. za usporedbu, kvalitetu trofeja za TLOU bih dao negdje 4 ili 5 od 10. Malo previše bazični. Klasično preći igru kao i NG+ prelaz, skupiti sve Collectiblese, upgradeati Joela i iteme, igrati nešto MP-a, ali nedovoljno maštovito. Gdje su trofeji da pređem npr. 10 encountera bez da me itko otkrije, da ubijem 50 neprijatelja sa Headshotima, preći dio sa generatorom bez da izgubiš 1% healtha, ono izazovni i maštoviti trofeji, to je npr. nedostajalo TLOU. Naravno nemreš očekivati takve trofeje u Erici pošto su skroz različite igre, ali Erica je sa trofejima na pravi način iskoristila ono što igra nudi. Tako da ću ubuduće malo češće pazit na tu maštovitost i izazovnost trofeja u igrama.