Platina broj 28, koja mi se trentuno ne vidi na trophy kartici jer (zbog interneta) nisam u mogućnosti u narednih par dana apdejtati ju, Battle Princess of Arcadias
igra: 7/10
Tipični NIS-ov RPG. U prijevodu, to znači low budget igra, nema nešto previše raznovrsnih lokacija, glasovi su japanski (koje sam morao isključiti jer su mi iritantni), priča je tu samo da je, ''goofy'' likovi... Uglavnom, glavna junakinja je neka princeza, nevjerojatno glupa - ne glupa kao Wakka u Final Fantasy X (jer malo tko može biti tako glup), već na svoj specifični način - te joj ni najmanje ne smeta što ju određeni party memberi konstantno vrijeđaju. Zapravo, kad malo pogledaš, to i jest realno; većina žena i jest takva. Monsteri napadaju, ajmo ih pobijediti, pa opet netko napadne i tako do kraja. Načinom izvedbe, sama igra vuče na taj tzv. Metroidvania stil - ili, bolje rečeno, na igru Odin Sphere - gdje samo ideš lijevo i desno uz povremene skokove koji ionako nisu ni potrebni za završavanje igre jer nema tu nekih prepreka koje bi trebalo preskočiti ili zatvorenih vrata na lokacijama na koje se kasnije vraćaš (kao što je primjer sa jednom relativno novijom igrom, Exist Archive). Borba je u ril tajmu, samo maši oružjem, magije ne postoje (a imaš party membere koji su klasa mage, lol), a upravlja se samo s jednim likom. U borbu - odnosno, na lokaciju - se može dovesti do 3 party membera koje mijenjaš u bilo kojem trenutku pritiskom na L2/R2 tipke. Ima i par skirmish borbi u kojem vodite i armiju, ali na njihovu opremu ne treba trošiti puno vremena; samo daj pare za njihovo ''unaprjeđenje'' i igra automatski radi sve za tebe. I da, u igri je samo jedan jedini grad (dvorac, bolje rečeno), pa nije baš da ćete se nešto nagledati lijepih lokacija. Sve u svemu, za pare koje sam dao (cirka 40-ak kuna na sniženju prošlog mjeseca) ja sam zadovoljan igrom. Da sam dao koju kunu više, nebih bio.
težina platine: 3 ++
Velik broj trofeja je story-related ili nešto što će doći prirodno. Napraviti kombo od 500 udaraca/pogodaka nije problem, budući da u igri postoji jedan archer koji gađa protivnike koje na ekranu i ne vidi, te se taj isti kombo ne prekida nakon određenog vremena (ako u, recimo, Tales serijalu) već samo kad vas protivnik udari ili kad završite misiju. Game Over vraća likove na world map, znači nije tipični game over gdje se gubi sav napredak od zadnjeg sejva, a misije je moguće u bilo kojem trenutku prekinuti i vratiti se na world map - da, čak i boss borbe - bez ikakvih negativnih posljedica... osim što, naravno, sve predmete koje ste pokupili i sav EXP koji ste zaradili na mapi (koju ste prekinuli) gubite; kao da ju nikad niste ni igrali. Igra ima i par missable trofeja i to sve zbog jednog lika koji ima poseban condition po kojem vam se priključuje, a to je - *pauza radi šok efekta* - odigrajte jednu side story misiju *ba dum tsss*. Osim regularnih misija, u igri postoji i svega par side story misija koje nestaju nakon određenog vremena. Nema nekog posebnog uvjeta ili neke specifične radnje, nekog lika s kojim morate popričati da se pojavi, već... jednostavno, kada se pojave na mapi, nastojte ih završiti što prije. Čak i ako niste dobili S rank na njima (jedan od trofeja, također), nema veze; pojavljuju se u post gameu, ali pod uvjetom da ste ju završili. Čemu onda ona 2 plusa na kraju? Pa... taj prokleti S rank u misijama. Igra ima glup sistem rangiranja i jedan od sigurnijih načina (da ne kažem, najsigurniji način) za dobivanje S ranka je napraviti kombo od 300 udaraca koji vas na kraju misije nagrađuje sa lijepih 1000 bodova. (1500 je potrebno za S rank; na baš svakoj misiji) I dok to u većini slučajeva uopće nije problem, pogotovo ako koristite onog archera i, još bolje, ako on nije visokog levela i ako koristi neko usrano oružje kojim neće protivnika brzo ubiti, ima par misija na kojima ćete se dobro pomučiti jer je na njima respawn rate protivnika... pa... čudan. Na jednoj sam misiji imao score 1495 (a 1500 je za S rank ) i jebamepas ako lažem, proveo sam garant 8 sati na toj prokletoj misiji dok konačno nisam dobio taj S rank. Ja sam popizdio. Na Ninja Gaidenu 2 sam se manje iživcirao. Doduše, njega nisam platinirao. Tu su još 2 grinderska trofeja, jedan gdje svih 10 likova treba nabiti na level 99 i jedan gdje svi moraju imati prema svima Max Honor (to je nešto kao Loyalty u Mass Effect dvojci, ako vam je poznato), na što se provede dobrih 10+ sati.