Evo malo dojmova. TLDR super je.
Prije nekog vremena, došlo mi je zamijeniti TV novijim, većim i boljim, jer eto, zašto ne? Flipper najrecentnije zna kako je to. Nisam ja uopće imao loš TV, bio je to 65 inčni VA full array Panasonic, DV, DA, sva čuda od prije pet-šest godina kako sam ga uzeo. Kao i svi mi kod takvih kupovina, ništa ne ide impulzivno, već se dobro prouči materija. Imao sam nekoliko ideja, ali stavio sam na papir što mi je bitno i što mi je još bitnije.
Proizvođač i OS
Prvo, novi TV je trebao imati dobar OS. Prvi izbor mi je Google koji je daleko ispred svih, ali pristao bih na kompromis WebOS-a koji je korektan. Ipak, Google ipak ima daleko najviše aplikacija, najčešća ažuriranja i najdužu podršku. Jako bitna aplikacija mi je Stremio, preko kojeg gledam filmove i serije. Nisam odabrao njega jer je načelno "besplatan", nego zato što streming servisi često imaju lošu uslugu. Uzet ću za primjer Interstellar. Max ga nema u ponudi u Hrvatskoj, a na Netflixu je dostupan u Full HD formatu s HDR10. Stremio ga pak može stremati u 4K IMAX Enhanced formatu s Dolby TrueHD zvukom. Razlika je nebo i zemlja. To je file od 80+ GB kojeg televizor s lakoćom reproducira. Odabir TCL-a kao proizvođača mi je garantirao da nema nikakve "loše krvi" oko formata. Samsung ne želi podržati ono što podržava LG, koji pak ne želi Samsungove formate. Tu imam sve, HDR10, HDR10+, Dolby Vision, IMAX, DTS, Dolby Atmos, TrueHD... telka će progutati apsolutno sve što joj se servira. S druge strane, za gaming podržava 144 Hz, VRR, ALLG, HGIG… gaming je top. Netko je isto pitao ima li bloatwarea. Nema na način koji to imaju drugi OS-ovi, da reklame za streaming servise oduzimaju trećinu zaslona. Ima nekoliko predinstaliranih aplikacija, a neke od njih se mogu deinstalirati, druge onemogućiti, tako da je OS full čist i brz.
OLED ili MiniLED
Safe bet je bio kupiti LG C4 ili G4, provjereno dobri televizori. Ali, TV se mijenja svakih 5+ godina, a s većom dijagonalom više nema onog "stavit ću ga u drugu sobu", pa želim nešto što će biti dugoročno pouzdano. Da, na novim telkama je rizik burin-a nizak, ali još postoji. Zadnje vrijeme sam dosta proučavao MiniLED tehnologiju koja nevjerojatno brzo napreduje i ne smatram da je to kompromis. Sad, svi pričaju o crnoj crnoj, ali nitko ne priča o bijeloj bijeloj. OLED samo na najvišoj klasi može postići dobru bijelu boju. Novi C5 ima peak brightness od 1200 nitsa. Cjenovni ekvivalentni MiniLED ima 4000+ nitsa. Ovaj ima 2400 nitsa. Peak brigtness je najbitiniji za kvalitetnu reprodukciju HDR-a gdje te doslovno peku oči od gledanja u sunce, a po tom pitanju je MiniLED najbolja tehnologija među telkama. I mogu reći da je HDR sadržaj apsolutno nevjerojatan, tim više što podržava sve formate. A zbog tisuća dimming zona je i crna jako duboka. Naravno, da sam išao na OLED, uvijek se može ići na skuplje modele, na G4 ili G5, pa veća dijagonala, ali onda dolazimo do investicije od 4-5+ tisuća Eura, gdje opet MiniLED ima svoje nove adute, a negdje se mora podvući crta. Uvijek se može čekati i kakav novi model, ali i tu treba reći dosta, uvijek će izlaziti novi i sve bolji modeli. Ovako sam za cca 2K Eura dobio ogroman televizor s gomilom featurea i moderne tehnologije.
Plusevi:
Čist i brz OS
Ogromna podrška za tehnologije i formate
Dodatne opcije i overlay za gaming
Nevjerojatan HDR
Minusi:
Treba dosta kalibracije i naštimavanja za savršenu sliku, ali su bogate opcije
Ne mogu se sad sjetiti što bi još pisao, pa pitajte.