Kupio sam Philips 65" OLED819
Birao sam između 3 modela.
Samsung S90D, LG C4 i Philips OLED819.
Bio sam najbliže da kupim Samsung jer je najbolji od 3 navedena ali nakon što sam pogledao Rtings video usporedbu Dolby Vision (koji je jasno vidljivo dosta bolji) vs HDR10 nedostatak Dolby Vision podrške na Samsungu je ipak bio dealbreaker. Najviše gledam Netflix gdje je gotovo sve u Dolby Visionu.
C4 je za nijansu bolji TV (slične performanse gdje će prosječni korisnik teško uočiti razliku) ali OLED819 ima neke prednosti zbog kojih sam se odlučio na taj model.
Prednosti:
C4 koristi stariji EVO a 819 noviji EX panel koji je efikasniji, dugovječniji i ima manju degradaciju. S obzirom da se radi o skupom TV-u kojega ne namjeravam mijenjati sljedećih 5-7 godina to mi je bitna stavka.
Što se zvuka tiče C4 ima sustav 2.2 40W koji je srednja žalost i baš traži soundbar.
OLED819 s 2.1 i čak 70W spada među bolje ugrađene audio sustave. Imao sam ga prilike čuti kod kuma na njegovom TV-u i ostao sam iznenađen koliko dobro zvuči. Imam soundbar ali morati ću ga spojiti na drugi TV jer je tamo zvuk očajan.
Tu je još i Ambilight koji meni osobno i nije neka velika stvar ali polako mi se sve više sviđa. U sadržaju gdje se scene brzo izmjenjuju nije nešto posebno ali u "statičnim" scenama je super.
Uglavnom prezadovoljan sam TV-om. Odlična kvaliteta izrade, predivan dizajn i vrhunska kvaliteta slike posebno u HDR-u. 819 prelazi 1000 nita svjetline. Detalji i boje baš "iskaču" kako bi se reklo. Daljinski u aluminijskom kućištu na kojem se pale svjetla na tipkama kada ga uzmeš u ruke. Općenito se vidi u svemu da je premium proizvod.
Što se tiče vječne rasprave OLED (skup, precijenjen) vs LED TV.
Mišljenje mi se i dalje nije promijenilo.
Uz ovaj 65" OLED imam i TCL 65" C735 LED TV.
Solidan midrange ocijenjen 8/10 na AVForumsu.
Da, vidi se razlika. OLED ima nešto kvalitetniju i ljepšu sliku.
Međutim ona nije toliko velika da opravdava 550 eura veću cijenu koliko sam platio Philipsa u odnosu na TCL.
Gledam film/seriju na OLED-u koji je u sobi. Spustim se u dnevni gdje mi je TCL i nastavim gledati. Vidim da kvaliteta slike nije odlična kao na Philipsu ali je dobra i zadovoljan sam.
Ako to volite, u tome uživate, želite najbolje i možete si priuštiti neće vam biti žao platiti više za OLED jer je stvarno top! Ali da je prijeko potreban i nije.
S dolaskom Kineza odnosno TCL-a i Hisensea za 700-900 eura može se kupiti jako dobar 65" TV s kojim će većina biti prezadovoljna.
S tih 500 eura više koliko bi platili za OLED može se kupiti dobar soundbar ili umjesto 65" veći 75" TV.