Genesis

Guglaj.

Ja sam mogao na starijem Samsung TVu.

Bok ekipa,

Ovako imam situaciju, imao sam telku Philips Oled 65'' 707 model koji je dobio stuck pixel i reklamiran putem protecto jamstva (nakon isteka 2g tvorničkog, 3g je protecto aktualno), telka je odvedena na servis i javljaju kako panel nije dobavljiv i tv se nemre servisirati.

E sad vjerojatno (kako su mi javili) od protecta ću dobiti neke novce nazad (nisam siguran da li će biti 100% vrijednosti koju sam ja platio: cca 1100€).

Sad bih Vam zamolio za neke sugestije kaj kupiti u tom cjenovnom rangu (prvenstveno za gaming i tu i tamo dječje crtiće od klinca), čak mi nije možda ni bitno da bude oled (na ovom Philipsu i nije da sam skužio da je tolko bolji).

Eventualno možda i s 65'' preć na 75'' neki non oled. Nemam pojma iskreno 🙂

Svaka sugestija dobrodošla.

• Fenix

•  
      •  

sinkee pričali smo par postova ranije, ako ti nije nužan OLED, TCL C80X serija je best buy, odličan Mini LED panel, 144 Hz i 120Hz VRR i 5 godina garancije. Taman 75" tu negdje u budžetu, na akcijama bude i mrvicu manje od 1100

• Uređivano

sinkee Eventualno možda i s 65'' preć na 75'' neki non oled. Nemam pojma iskreno

Većina 75" non oled modela ima IPS/LCD ekrane, obavezno uzmi u obzir VA panel ako ćeš na veću dimenziju.

Moja preporuka za te novce bi definitivno bila Hisense U8N serija. Odličan uređaj za te novce.

Raziel obavezno uzmi u obzir VA panel

Uzmi VA ako gledas TV ravno, ako gledas sa strane onda je IPS puno bolji izbor 😉

Moj Hisense koji ima VA panel, ima ghostinga kad igram ps5 s uključenim vrr. Čitao sam da je to mana kod većine va panela, pa uzmi i to u obzir, kad biraš panel.

moschus

Nisam jos upoznao osobu koja primarno gleda tv sa strane, ali slažem se, ako ima sobu sa širim spektrom vidnog polja, IPS je bolja opcija, ili oled.

@milicevic87

Jesi li siguran da su ti postavke postavljene na pravi način. Game Mode da li je upaljen, Smoothing Motion, kao i Enhanced opcija na HDMI? Moj U8K nema tih problema.

Raziel Nisam jos upoznao osobu koja primarno gleda tv sa strane, ali slažem se, ako ima sobu sa širim spektrom vidnog polja, IPS je bolja opcija, ili oled.

Naravno ne gledas primarno iz nekog kuta ali vecina nas ima neki trsojed ili kutnu ganrituru u dnevnoj ispred TVa i ako je vise ukucana oni koji su malo sa strane imaju dosta drugaciju sliku ako je to VA panal. Mene recimo to jako smeta i zato preferiram IPS ili nravno OLED ali to je vec drugi cjenovni rang.

Raziel gamemode je uključen

Hdmi je u 4. utoru, koji podržava 2.1

Smoothing motion je automatski isključen čim je gamemode na on

Taj ghosting je samo prisutan kad je na ps5 vrr on. Ako isključim vrr, onda nema ghostinga. Najbolje se vidi kod scena s visokim kontrastom.

Koliko vas koristi OLED monitor/tv za rad na kompu? Razmisljam da napravim upgrade sa 32" 1440p Della na 42" LG C4, vidim da se bez problema sada mogu naci za manje od soma eura.
          Koristio bi ga naravno dosta i za gejmanje i za taj dio znam da nema greske, vise me brine kakav je za normalan rad na kompu? Znam vise-manje na sta treba paziti da bi se sprijecio burn-in ako je to opce jos problem ali sto je sa auto dimmingom? Koliko to smeta u svakodnevom radu? Takodjer vidim neke prituzbe oko citljivosti teksta radi drugacijeg subpixel layouta u odnosu na klasicne monitore?

• Fenix

•  
              •  

moschus i ja razlmišljam o OLED od 42" za PC, najviše za rad. Zasad znam s foruma samo za @Kaiserus da prakticira tako

Najveća mi je dilema kako će taj manji DPI izgledat, u teoriji bi tekst trebao izgledat zrnatiji. Kažu na Redditu da se lako priviknut, ali ne želim nikakav kompromis na tom polju budući da su mi 99% vremena na ekranu kod i terminal

A onda druga dilema je i Mac, navodno OS ima problema s takvim čudnim dijagonalama

Fenix manji DPI u odnosu na sta? 4k reza na 42" je nekih 105ppi sto je i vise nego pristojno, ja imam 1440p na 32" monitoru i to je 93ppi tako da ce meni biti upgrade sto se tice gustoce. Imam i sekundarni 27" 1440p i na njemu je gustoca 109ppi tako da ce to biti otprilike isto. Mene vise brine citljivost tog teksta a tebi je to posebno bitno jer si programer, ja radim svideom i to mi nije primarno.

• Fenix

•  
                  •  

moschus nisam ni vidio tvoju rezoluciju, ja sam na 4K 32" trenutno

moschus

Koristim ja, 42" C3 i baš sam prije par dana pored njega stavio svoj stari 24" 1080p. O auto dimmingu nisam ni razmišljao uopće. Svjetlina se smanji nakon nekoliko minuta samo ako su sadržaj i kursor potpuno statični i odmah se pojačava na pomak miša. Znači tijekom rada to mi se ne događa nikad. Čitljivost je za mene super, iako se isto bavim grafikom a ne tekstom. Ostali sadržaj poput igara i filmova izgleda vrhunski, još s obzirom da je OLED, kad ugasim svjetla i stavim omjer na 21:9 u igrama, mogu se praviti da igram na 40" ultrawide monitoru jer se letterbox u mraku uopće ne vidi.

• Fenix

•  
                    •  

electronicus ovako čak i ne izgleda preveliko

Koliko ti je udaljeno od glave? I možeš li ipak dat neki dojam, kakav god da bio, o tekstu?

Fenix Možda nekih 80-100cm, ovisno o položaju. Na slici djeluje manje, jer su mi i zvučnici i kučište dosta veliki, ali po meni definitivno nije prevelik za PC monitor. Možda su ove slušalice sa strane najbolja referenca za veličinu. Čak mi ne bi smetalo i još jedno vertikalno krilo s lijeve strane 😀

Što se tiče teksta, s obzirom na veličinu i rezoluciju, tekst je mrvicu manji i nešto oštriji od teksta na 24" 1080p, tako da ti to može biti neko mjerilo. Razlika u PPI nije toliko velika, oko 92 prema 105. Evo dvije slike usporedbe, čisto da vidite veličine teksta i slova izbliza. Tako da, meni je ovo bio skok za nekih 10-ak PPI kad sam prešao na C3, a tako bi bilo i moschusu jer njegov ekran ima isti PPI, dok bi tebi to bio downgrade za više od 30 PPI ako se ne varam. Dakle oštrina i čitljivost nešto bolji od 24" 1080p, ali naravno uz neusporedivo više radnog prostora. Pretpostavljam da bi ti tekst izgledao zrnatije nakon 4k 32", makar nije da ja vidim ikakve pixele s ove udaljenosti.

Cak ni ovaj fringing oko slova ne izgleda strasno, to me malo brinulo jer sam vidio da dosta pisu o tome… OK, mislim da mi je to slijedeci upgrade 😃
                    BTW Kakakv je zvuk? Jel upotrebljiv ili da radje ostavim svoje Logitech Z533.

moschus Meni je zvuk ok (iako više ne koristim njegove in-built speakere), ali bih svejedno zadržao te Logitechove zvučnike. Ne znam kakvi su, ali sumnjam da mogu biti lošiji od TV-ovih.

Fenix Kao netko tko koristi word, excel, pdf datoteke i CAD programe ti kažem da na toj dijagonali i sa tim panelima nećeš primjetiti ništa. Ja nisam u bolju stvar gledao i ne mičem se sa OLED-a nikad više. 48" kod mene je negdje 90 i nešto ppi, ali ne smeta. A ja još u dark modeu većinu teksta gledam, od windowsa, chromea, foruma itd. Samo office i pdf su na bjeloj pozadini i windows commander