Fenix To medijsko senzacionaliziranje ti je jednim dijelom razlog zašto će mu na koncertu bit 300k ljudi, a ne 30k. Umjesto da taj balon postepeno splasne s godinama, što je prirodno, ljudi se inate, neki čak i radikaliziraju. Umjesto da se pusti ljude na miru da slušaju koga hoće, stalno im se mora nabadat to da su ustaše, seljaci, neobrazovani i krezubi, ovakvi i onakvi, a najomiljeniji su mi ovi koji se naprosto moraju uzdignut iznad nekoga tko sluša "Tonsona" jer eto, bolji su ljudi.
Taj balon je prije svega politizirana posljedica (bunt) protiv svega što dolazi s lijeve strane političkog spektra, a dodatno potenciran sa svim sranjima koja su se događala zadnjih 5-10 godina (korporativno forsiranje inkulzivnih politika, relativiziranje znanosti u sklopu borbe protiv globalne pandemije, veliki valovi izbjeglica s područja koja nisu Europi kulturoloski bliska uz sve popratne neželjene posljedice, velik uvoz strane radne snage iz inozemstva koja vrlo brzo mijenja demografsku strukturu stanovništva, rat u relativnoj blizini sa svim sigurnosnih implikacijama itd.) + hrpa mladih kojima je od stoljeća sedmog fora biti "kontra sistema" što obično ode u smjeru ustavštva i sve moguće zabranjene fašističke ikonografije, bez da imaju blage veze što točno to predstavlja. Mislim da realno neće (sigurno ne ovdje) nitko misliti da je bolji od drugih jer sluša nekog izvođača, no da će se taj koncert politizirati, sigurno hoće, poput svega drugog velikog što se politizira jer novinari moraju negdje pronaći materijal za nove kolumne.
U stvarnosti je to sve dosta jednostavnije mislim, na tragu onoga što je weky pisao od kuda toliki hype.