Zadnje vrijeme često razmišljam o trendu guranja digitalnih naslova i takozvanom razilaženju sa fizickim verzijama igara.

Relativno sam kasno ušao u svijet konzola, makar je ps1 konzola bila među prvima ( ako ne uključujem terminator konzolu sa žutim "kazetama" koje smo kupovali na placu) pa sam tako krenuo sa ps4 slim i odmah sa ps4 pro konzolom te sada naravno ps5.

Ono što me oduvijek vezalo za konzole su fizički mediji. Osjećaj fizičkog medija i onaj osmjeh kod stavljanja istog u konzolu je nesto posebno. To je tren kada znaš da si vlasnik te igre, da je to tvoje i da ces isto uvijek moci upotrijebiti u bilo kojem trenu. Danas, sutra za nekoliko godina.

Ponekad je dovoljno samo malo proci kroz kolekciju i budemo boljeg raspolozenja, makar i ne igramo. Ali smo sretni i ponosni da to nešto imamo, imamo fizički bez obzira da li se radi o nešto manje vrijednijem playstation hits naslovu kojeg imaju vec vjerovatno svi ili nekog kolekcionarskog izdanja za kojeg znamo da je rijeđi. I čuvamo to…jer nam nešto znači. Tesko je to opisati nekome kome su to samo "igrice".

Moram priznati da mi je godinama pc bila primarna platforma. Prvenstveno jer se radi o stroju koji može puno više, a igranje je bio samo šlag na torti. I makar sam volio trošiti novac na komponente i mjeriti fpse u svakom novom naslovu s godinama sam svatio da je to preveliki luksuz. Primarno jer sam htio najbolje, a to najbolje je svake godine imalo sve višu cijenu.

Također moram priznati da sam bio oduševljen načinom realizacije piratluka, gdje smo dobili mogućnost mountanja cd/dvd-ova putem programa koji su radili digitalne kopije igara u jednom file-u. Bilo je zgodno sa par klika mišem mountati igru i ne zanemarivati se sa fizičkim verzijama igara koje su nerijetko bile na nekoliko medija. Često su se takvi mediji posuđivali, držali u ladicama u plastičnim omotima i nerijetko grebali ko da služe kao daska za rezanje mesa, pa nije bila rijetkost da cd broj 3 nije radio.

Međutim, transformacija koji me najvise šokirala dogodila se pojavom raznim digitalnih servisa kao što je steam, i to toliko agresivno da su digitalne igre bile daleko jeftinije nego one fizičke. Danas je situacija još bolja, vrlo brzo nakon izlaska neke igre možemo kupiti "ključ" puno jeftinije, često i u pola cijene od one na dan izlaska. Stariji naslovi po par eura doslovno upiru prstom i kažu: "za taj novac se čak ni ne isplati igrati sa xy piratskim stranicama, krakovima i bypass skriptama.

Sa konzolama se počeo dešavati jako sličan environment, često vidim jeftinije digitalne naslove od onih fizickih rabljenih a kamoli zapakiranih naslova.

Moram priznati da me to čini tužnim, nema više tog hira i gubim volju za obogacivanjem kolekcije.

Razumijem da je doba digitalnih igara neki novi standard, mozda je bilo i vrijeme, ali jos uvijek nekako nisam sretan zbog toga.

Možda, ali samo možda bi ovo sve imalo smisla kada bi naslovi koji su na popustu i trajno zadržali tu cijenu. Ne razumijem situacije da 10 godina stara igra kosta još uvijek puno, tu i tamo se doda neki discount na istu pa opet u krug. Kužim da se radi o čistoj psihologiji, gdje nas vuku ej kupi jer ce se cijena vratiti na onaj skuplji iznos, pa neka stoji u librariju, ali svejedno kao da od nas rade budale. Kako si pravdati da nešto što vrijedi 50e danas, sutra vrijedi 30 a za par dana opet 50?

Kako vi gledate na ovo, jeste se skroz prebacili na digitalni svijet? Jesam jedini kojem su konzole i dalje jednakost fizickih igara?

PS5 fat je zadnja konzola na kojoj sam imao disc drive no i na njoj sam 90% igara igrao digitalno. Kako sam se prebacio na PS5 Pro uopće nemam želju kupovati disc drive jer su mi uglavnom sve igre digitalne. Znam u danu igrati po 2-3 različite igre i mijenjanje discova mi je problem, ovo je puno komotnije. Također, digitalne igre su stalno na nekom popustu i često puta budu jeftijnije od fizičkih verzija iako ih je nemoguće prodavati kasnije.

Prešao sam sa pirata na digitalne trgovine pojavom steama i nikad nisam bio posebno vezan za fizičke medije tako da mi ta promjena ne pada teško. Kutija mi je samo ukras na polici, ono što pamtim je sadržaj same igre ili društvo s kojim sam ju igrao. Digitalno je trenutno puno jednostavnije i komotnije. Poželiš igru i u roku pol sata je skinuta i možeš igrat. Nema naručivanja, čekanja pošiljke, natezanja sa dostavnom službom ili oštećenih medija kad nakon par godina igru želiš ponovit.

Popusti me isto ne muče, nemam potrebu kupit nešto iste sekunde kad vidim. Ako je danas 50 eura, počekat ću mjesec ili dva i bit će 30. U međuvremenu ću odigrat nešto drugo. Također ne gomilam baš igre za budućnost. Kupim 2-3 naslova kad vidim popust i kad se približim tome da sam ih završio, uzmem još nekoliko. Puno manji je pritisak sada nego nekad kad se je fizička kopija lako mogla rasprodat i kasnije koštat 2-3 put više od početne cijene.

Možda će jednom nastat problemi oko digitalnog sadržaja koji će postat nedostupan. Za sada u 20 godina od kad je digitalija zaživila nisam imao razloga za se žalit.

Moram reći da mi se, od kad je pošteno zaživjela na PS3-u, puno više sviđa digitalija, iako sam baš za tu konzolu imal uvjerljivo najviše fizičkih kopija. Već sam na PS4 kupil puno više digitalnih nego fizičkih igara. PS5 je potpuna prekretnica i tu je laser imal najmanje posla. Do sad samo SH2, i jedini fizički naslov kaj imam je RE Village - već dugo čeka zapakiran.

Jednostavno, digital mi je jeftinije i puno praktičnije. A da se gube licence - ja nisam zasad naišel ni na jednu takvu situaciju. I mislim da još godinama nebum.

Budući da se od kasnih 90-ih igram na PC-u koji se realno nakon DVD formata s popularizacijom Steama vrlo brzo digitalizirao u kontekstu distribucije igara, nije da mi nešto fale fizički mediji. Imam trenutno PS5 digital edition, razmišljam eventualno da si kupim blu-ray čitač zbog filmova koje imam u kolekciji. Igre kupujem digitalno jer jbg, komfor, česte akcije i nemam običaj kasnije prodavati igre pa ne vidim neku svrhu da si gomilam doma plastiku. Kako kaže sanzo, pamtim sadržaj igara + radim si screenshot galerije pa tu i tamo prođem kroz njih.

Apsolutno kužim da neki guštaju u skupljanju fizičkih kopija (pogotovo collectors / steelbook i druge edicije) pa se nadam da će fizički mediji na kozolama ipak još godinama biti prisutni. Slično vrijedi i za filmove, za neka remek-djela ne želim ovisiti o streaming aplikacijama i internetu da ih ponovno pogledam.

Deadwalker Ima nešto i u navici i nostalgiji. Ja osobno sam navikao povezivati konzolu kao platformu s igrama u fizičkom obliku. Kad smo se riješili memory cardova u korist HDD-a i naposljetku SSD-a to je bila dobrodošla promjena. Ako ostanemo bez fizičkih igara meni je to ravno zadnjem čavlu u lijes ajmo reći "identiteta konzola". Već sad počinju prodavati disc driveove posebno, traže se pizdarije poput uparivanja istoga s konzolom preko neta i što sve ne. Jasno je u kojem smjeru idu i da su fizičke igre trn u oku izdavačima i proizvođačima konzola (a ne bi trebale biti zbog svih onih kojima brzi net i nije opcija, kao i onima koji teže dolaze do igara - ako digitalno postane jedina opcija, teško da će akcije biti izražene odnosno igre će više držati na vrijednosti, pogotovo ako imaš samo jednu trgovinu na konzoli koja drži monopol).

Anyway, ako se to dogodi, vjerojatno će onda PC kao najotvorenija platforma za mene ostati jedina smislena opcija. Dobrim dijelom iz principa i jer ne želim kompromise kakvi se sve više nameću, a već sam ih spomenuo.

Zero Jasno je u kojem smjeru idu i da su fizičke igre trn u oku izdavačima i proizvođačima konzola (a ne bi trebale biti zbog svih onih kojima brzi net i nije opcija, kao i onima koji teže dolaze do igara - ako digitalno postane jedina opcija, teško da će akcije biti izražene odnosno igre će više držati na vrijednosti, pogotovo ako imaš samo jednu trgovinu na konzoli koja drži monopol).

Apsolutno, ako Sony planira izbaciti fizičke kopije, onda bi trebalo otvoriti platformu prema drugim digitalnim trgovinama. Nažalost ovo "digitalno doba" je omogućilo da se igra izbacuju nedovršene pa iste developeri krpaju mjesecima stoga ono što dobiješ na blu-ray mediju nerijetko zna biti jedva igrivo ili dobiješ parcijalnu instalaciju pa si ostatak moraš svejedno preuzeti s interneta (pa shodno tome i nema neku vrijednost, odnosno da to možeš normalno igrati bez interneta). Nekada su se igre bome dobro testirale prije gold oznake jer nisi htio zapržiti na dvd / blu-ray igru s game breaking bugovima.

Zero Ima nešto i u navici i nostalgiji

Pa znaš šta…ovo je sigurno jedan od glavnih razloga da mi se teško pomiriti s kompletnom digitalizacijom.

Međutim ono što mi najviše smeta na ps platformi je što na početnom ekranu stane svega desetak ikona igara…i što je dosta komplicirano vidjeti samo "kupljene" igre.

Kada se ide na library tu nudi sve…od ps plus naslova, demo izdanja, trial verzija igara…ma baš sve…i filter baš i ne pomaže.

Npr imam cca 400 naslova u biblioteci…a možda svega 20 kupljenih…i to je jako teško skužit…

Jako mi je loše to riješeno…

• sanzo

•  
                •  
              • Uređivano

doctorfreak

Imaš pod sort u library opciju source s kojom možeš odabrat da pokaže samo kupljene ili samo sa plusa.

Za početni ekran je malo iritantno da ga ne možeš promijenit kao kod recimo 3ds-a da se vide ikone u više redova. Najbolje šta se može je mape ako stvarno trebaš preko 10 igara istovremeno.

Bilo bi super da implementira Sony custom kolekcije na razini accounta kao što to ima Steam pa da si to posložim kako mi odgovara. Može se trenutno nešto slično, ali samo na razini konzole što znači ako promijenim konzolu, moram sve slagati iz početka.

Na Series X igram sve digitalno a na PS5/Pro sve fizicko. Na Switchu mix, više fizi.

Deadwalker I ja se nadam da će igre poput Cyberpunka i Jedi Survivora ostati u manjini što se tiče launch problema i tim početnim (ne)optimizacijama.😃 Doduše CP 2077 sam uzeo PS5 verziju, complete izdanje s ekspanzijom, pa je vjerujem u solidnom stanju i bez dodatnih zakrpi (meni se skinula zakrpa odmah pa ne mogu sa sigurnošću tvrditi). Samo što za verzija ima drugi problem, za razliku od one za Xbox, kod za DLC/ekspanziju je jednokratan i veže se uz acc, što je isto svinjarija sama po sebi, sasvim izvjesno svjesno i planski napravljena. Možda je slično kao i s "GOTY" izdanjem F4, ali kad imaš različitu praksu na dvije konzole, red je da se takvi dvostruki standardi i prozovu.

• foggy

•  
                  •  
                  •  
                  •  

Picek Znam u danu igrati po 2-3 različite igre i mijenjanje discova mi je problem, ovo je puno komotnije.

Snobino jedna 😃 Teško je ustat i stavit disk a? A trčat po kiši možeš 😃

solidmerlin Na Series X igram sve digitalno a na PS5/Pro sve fizicko. Na Switchu mix, više fizi.

Na PC/Laptopu/HandHeldu je prednost što vecinu igara možeš imati na eksterni hdd/ssd, po tom pitanju je GoG odlican a igre koje nisu na GoG-u uvijek ima u free™ verziji…podržimo developere ali podržimo i igranje bez interneta.

foggy stvar je u kiši očito. Da mi kiša doma pada, bilo bi lakše mijenjati diskove 🤣

• foggy

•  
                        •  
                        •  
                        •  
                      • Uređivano

Picek Mijenjat ćeš ti diskove, samo na sebi 😃

Dok sam u temi…

Meni je digitalija way to go čisto jer ja u ponoć mogu krenut igrat novu igru. I kod review kodova znači mi takav način jer je sve jednostavnije. za sve ali baš sve ostalo fizikalija mi draža, iako kao i @sanzo uopće ne marim za komad plastike, nego za ono što mi je ono iznutra doneslo. Nemam niti 1 collector's edition doma, nit ću imati. Imam par Steelbooka od dragih mi igara i toeto.

stitrek

Sve platforme osim GoG-a funkcioniraju na isti način, igra pri instalaciji provjeri licencu i nakon toga ju možeš igrat offline do kad želiš. Nekad su se periodički radile provjere, ali mislim da su sve platforme to ukinule. Nek me netko ispravi ako sam u krivu.

GoG na žalost ima manje od 0,1% svih igara koje izađu tako da si na PC-u u istom košu kao i na bilo čemu drugom.

• foggy

•  
                          •  
                          •  
                          •  

sanzo Sve platforme osim GoG-a funkcioniraju na isti način, igra pri instalaciji provjeri licencu i nakon toga ju možeš igrat offline do kad želiš.

Za Sony i PSN znam da je tako jer znam mjesecima bit offline i igrati nešto sa accounta gdje je sharing istog aktivan na toj konzoli. I to radim relativno često pa mogu potvrdit da sve radi uredno. Problem je što očito svi živi sheraju account posvuda i onda kukaju kak ne radi. I dalje smatram da nije do korisnika baš sve da su oni krivi, ali sve offline digitalno radi ako je sve podešeno kak spada.

Za ostale platforme ne znam.

sanzo GoG na žalost ima manje od 0,1% svih igara koje izađu tako da si na PC-u u istom košu kao i na bilo čemu drugom.

Gledaj ukupan broj igara na GoG-u za PC, broj kvalitetnih igara na toj platformi je solidan.

stitrek

Gledam, evo cijela 2024. Ukupno je izašlo samo 508 igara i među njima ima dosta duplikata zbog raznih verzija iste igre. Realan broj je 300-400. Skoro sve su indie igre ili remaster/remake/port, nije izašlo 5 novih igara na platformi koje nisu u tim kategorijama . Mislim da ni jedna igra koja je bila u konkurenciji za igru godine nije dostupna.

GoG jednostavno nema ni kvalitetu ni količinu jer ni jedan veliki izdavač ne želi izdavat igre bez DRM-a, a i mali često radije prvo idu na Steam.

Šteta jer za korisnika nema boljih uvjeta nego na GoG-u.