Nije problem grafika, pa tako (ponekad) ni performanse koliko je manjak inovacija i višak jednoličnosti u velikoj većini igri. Onda dođe jedna indie igra tipa Balatro i pokupi GOTY nominaciju pa se svi čude kao pura dreku. Treba se prvo poraditi na gameplay elementu pa onda na grafici, no dok god postoji formula koja je zastarijeva iako donosi novaca, neće ni jedan grafički pomak pomoći trenutnom stanju gaminga.
Konzole nove generacije #3 (PS6, XSYZ)
Pogledao sam sinoć DF-ov video o RTX 5080 i po svemu sudeći iznimno je impresivno što su uspjeli eliminirati skoro sve mane DLSS-a i tek minimalno povećati latenciju i frame pacing na X4 frame generatoru s uključenim DLSS-om.
Ali na kraju dana niti su zbog toga prethodne serije postale obsolete niti su konzole izgubile smisao (AMD kaska, ali uvjeren sam da će u suradnji sa Sonyjem i Microsoftom složiti sasvim solidne i sposobne strojeve do 2027. uz očekivanu cijenu od 600-800 eura). AI i ML rješenja su top i nesumnjivo će sve više dobivati na značaju pa se isto tako možemo nadati i nekim inovacijama u igrama ako se već oslobodio veći prostor u prikazu gdje je to moguće. Samo što slobodno možemo reći da ovo nije mainstream i da se igre neće posebno raditi za Nvidijinu seriju 5000.
- Uređivano
native 4k, full RT, 60-120fpsa…to je nesto pod muss sto mora biti, ak ponude performance mode onda barem 120fpsa te obavezno NOVE IGRE
Ne može biti native ali baš nikako. Još od PS4 imamo checkboard metodu i sl., od PS5 FSR i sada s Pro PSSR. Gurati veliku razinu prikaza, efekata, RT-a i ostalog je prevelik zalogaj i za današnje najjače kartice u nativnoj 4K rezoluciji a da to bude na 60 fpsa. Pogotovo ako će još kompleksnost prikaza rasti (a hoće). Na to možemo zaboraviti.
- Uređivano
Nema ni smisla realno. Razlika u kvaliteti je jedva primjetna kod dosta igara na prosječnom TV-u, a potrebni resursi da vrtiš native 4K s full RT-om su blago rečeno ogromni.
upravo ste si sami dali odgovor…po tome bi bio skok naspram trenutne generacije, a za sve ostalo sjetite se pljuvanja po PRO….
- Uređivano
chono izgubio me sa usporedbom Stalker 2 vs Fallout 4
Usporedba je da se usporedi na što liči fallout 4 i potato grafička koja ti treba pored stalkera 2 i koji ti pc treba da njega igraš i onda usporediš koja smo godina.
Deadwalker zato što svi optimiziraju igre da rade s dlssom i ostalim ai pizdarijama. Doom i doom eternal su roba zbog toga. Os igrat 8k nativno? Može. Borderlands 2 mozes u ini fajlovima dizati u 4096 texturama gurati i koristit super sampling gdje igra izgleda bolesno dobro jer engine to podrzava optimizirano je za to i samo ti treba raw gpu power. Meni fali to kad su grafe gurale stvari samo na sirovoj snazi. Niš više ne znače testovi kad je vecina igra loše optimizirano.
Usporedite izgled Audija A4 iz 2010. sa serijom iz 1995. i 2025., razlika 15 godina, a onda cijenu.
Navući ću se po običaju, ali ajde.
- Super Mario Bros
- Super Mario World
- Super Mario Kart
- Super Mario 64
- Donkey Kong Country
- The Legend of Zelda
- The Legend of Zelda: Ocarina of Time
- Final Fantasy
- Halo 1
- Gears of War
- MGS
- Iss Pro Evolution (Pro Evolution Soccer)
- GTA 3
- God of War
- Uncharted
- Last of Us
Ovo mi prvo pada na pamet kad su konzole u pitanju i igre koje su na neki način oblikovali i usmjerili budućnost industrije videoigara. Moderni zahtjevi grafičke savršenosti su ubile kvalitetu svega. Najjače su mi izjave kako fps i grafika diktiraju kvalitetu igre. Tim ljudima su vjerojatno crno bijeli filmovi loši jer nisu u boji, a star wars očajni zbog zastarjelog CGI-a. Prepiremo se oko nebitnih stvari dok kvaliteta svega pada.
fensisuperstar sve igre manje više podržavaju super sampling. Samo digneš rezu iznad nativne reze svog monitora i voila! Eto supersamplinga. Naravno, ne treba naglašavati da se to radi bez AI upscalinga, jer inače i
sti k.
Što se tiče textura. Ako nisu izvorno napravljene u visokoj rezoluciji neće puno vrijediti kad ih umjetno dižeš. Ja većinom nađem modove za starije igre sa prerađenim teksturama.
Šta se tiče novih i starih igara. Kao što već dugo tupimo, trud developera u animacijama, fizici, artu, muzici i priči nema šanse da bilo koja HW tehnologija nadomjesti. Može samo pomoći da to izgleda nešto bolje i ide brže.
Zato npr. UC4 izgleda kao da je izašao ove generacije, a izašao je prije 8+ godina. Horizon ZD je wow i danas.
Dodavanjem sitnih detalja i gustoće sam izgled igre dobija malo uspoređeno saa hardwareski zahtjevima koji rastu višestruko. Tu se ne radi o izgledu likova, većinom o izgledu svijeta, broju poligona i veličini tekstura. Kad na to dodaš RT GI, refleksije, sjene itd. dobijaš situaciju da se developer neće zajebavati sa pažljivim slaganjem asseta, efekata i svijeta da to sve radi i ne udara na performanse.
To ostavljaju tebi i tvom hardwareu.
Zato ekskluzivni development za konzole daje tako vizualno dobre rezultate komparirano sa čak i 10x jačim hardwareom. Developeri nađu način da to sve uguraju u te fiksne granice.
Evo primjer Horizona, Death Strandinga i Decima engine.
Guerilla koristi tehniku renderanja gdje renderaju samo ono što igrač vidi. Njegovo vidno polje plus nešto sitno radi mogućih naglih promjena. Već sama takva tehnika i engine, samo tim potezom daju 4x veće performanse nego bi to bilo da se rendera cijelih 360⁰. Na to se dalje samo gradi, dodaju se detalji, efekti itd. optimizira se kontekstualno, tako da finalni proizvod izgleda tako kako izgleda.
somethingwrong samo čekam kada izađe Intergalactic koji će izgledati bolje od svega idućih barem 5 godina.
- Uređivano
sandidam Najjače su mi izjave kako fps i grafika diktiraju kvalitetu igre
Vizualni stil itekako. Ali i to treba ličit na nešto. Npr death must die je pixel graphics ali izgleda jebeno dobro. S druge strane ako ti fps pada sub XX pogotovo na konzolama gdje bi optimizacija trebala biti nivou i ako ti taj pad unistava iskustvo onda fps diktira kvalitetu igre. Sad kad bi mogao birati između 60 i 120 birao bi 120 jer je ugodnije za oči i manje se umaraju.
somethingwrong sve igre manje više podržavaju super sampling.
Samo što neke opcije nisu bile dostupne u to doba.
Čisti supersampling gdje ti interno digneš rezoluciju i onda ju downsamplaš možeš dobiti kroz DSR. Ali u doba bl2 nisi imao. Morao si brijati preko ini fajlova. I dizanje textura je funkcioniralo jer je igra cellshadana i dizao si overall kvalitetu. Plus nema aliasinga. Savršeno.
60fps danas mora biti standard.
- Uređivano
Sony Playstanica kao i dosta drugih konzola je napravila masu kroz gaming od izlaska PS1, prvo po pitanju jednostavnosti i pristupacnosti igranja, drugo po kreativnosti…
Kroz desetljeca su se jedini održali u svom klasicnom stilu zbog dobrih corpo poteza i ukupnog balansa ponude kvalitete, zbog toga su postali sastavni inventar vecine dnevnih boravaka, uz to je za zagrižene PC/Laptop igrace, svakako odlicna dopuna/alternativa. Izvorne Sony igre neka rade malo krace a cešce, jer godine lete, grafika je sve manje bitna jer je solidan plafon dotaknut vec sa Uncharted 4
Deadwalker već izgleda onaj trejler je toliko clean da sam 5x gledao da vidim sve detalje.
Osim grafike, stvarno bi dobro došlo malo više "mesa" u igrama.
Pritom mislim na interakciju igrača sa NPC i okolišem. Ona težina i osjećaj kad igrač nešto radi - da se to vidi u svijetu I osjeti kroz animacije, zvuk itd. Ona inercija, momentum, jel.
Opet se moram vratiti na ND i TLOU2 gdje se vidi dio onoga o čemu pričam pogotovo u interakciji s neprijateljima i borbi, animacijama hoda ovisno o terenu itd itd.
Još prije 10 i više godina imali smo naznake toga u raznim igrama. BF4 je imao rušenje ogromnih objekata usred meča, Hawken je imao super fiziku, Killzone 2 je imao tad neviđen hit-reaction i osjećaj kad te zdimi magnum da se nešto dogodilo. Naravno i kad ti nekoga pogodiš. Evo sad, uzmimo novi COD, ima animacije pogodaka, destrukciju tijela itd. Ali to sve djeluje lošije nego je KZ 2radio prije 15 godina.
Naravno, sad su mape veće, rezolucija je 8x veća, RT, ovo-ono, ali taj feeling, osim u rijetkim igrama fali.
Dosta je pomogao Dualsense haptic i 3D zvuk, koji pogotovo kad je urađen kako treba(svijetli primjer Returnal) daje skroz drugu dimenziju. U igrama koje nemaju baš nikakvu podršku baš jako smanjuje doživljaj. Ali to je Hardwareski dodatak, treba ići korak dalje. Ta interaktivnost je ono što igrači vole. Graphics will only take you so far. Jel.
Ovo je bilo prije 4 godine… ako se ne varam, još uvijek ove detalje na konzolama (ne znam kako je na PC-ju) nemamo. Posebno kada izađe van.