somethingwrong da, samo sto RT nije refleksije i osvjetljenje vec kombinacija toga sa sjenama i light bouncingom, tako da nema svemira u kojem dev moze to replicirati standardnim metodama, odnosno bez RTa. Uvijek ces imati scene gdje izgleda neprirodno, presvijetlo, fali sjena, fali pravilnih paleta boja i u konacnici izgleda manje uvjerljivo.

Primjer ti je ova scena tlou2, gdje bi sa punim paketom RTa to izgledalo kudikamo bolje i realnije. Pocevsi od sjena, koje kronicno nedostaju na slici

chono ovo je random screenshot krumpir kvalitete sa neta jer sam poslao sliku sa moba. i samo sam htio naglasiti refleksije.
    Naravno da je full RT bolji nego bez, ali da si odigrao igru znao bi da cak i bez RTa, nema vizualno kvalitetnije igre.

evo dva screena sa PS5 i PS4 Pro koja tocno docaravaju da se developeri previse oslanjanju na gimmicke bez prave podloge

nema te kolicine RTa koja to moze nadomjestiti. Podsjetimo se, igra radi na native 1440p sa upscaleom na 4k na PS4 Pro. to je last gen hardware,
    Znaci moze se optimizirati, sto i jest poanta cijelog ovog topica.
    Pogotovo kad znamo da vecina igara na PC koristi agresivne kolicine DLSS upscalea sa recimo 720p na 1440p ili 4K da se mogu ugurati svi ti efekti i da mogu bar pristojno runnati na prosjecnom hardwareu koji cini ogromnu vecinu.

Recimo na mom starom PC sa 4060Ti 8GB Cyberpunk moze runnati Path Tracing sa frame generation ali vrlo brzo udara u VRAM limit na UW 1440p DLSS balanced tako da to radi jedino sa par modova i trickova i potpunim iskljucivanjem SSARa.

Na novom nemam tih problema i mogu igrati na apsolutno sve max, ali sama cijena RTa i PTa na performanse i dzep je prevelika pogotovo ako se developer oslanja na snagu tvoje masine, a ne na kvalitetu optimizacije.

Ne da mi uploadati gif iz intergalactic trejlera valjda zbog limita na forumu, ali za igru je potvrdjen ray tracing i koliko god neupitno RT poboljsava ukupni izgled, ispod toga treba stojati 100 drugih stvari . Jasno je naravno da je daleko lakse optimizirati ako se fokusiras na samo jednu platformu, Vecina devova se oslanja na UE5 zbog skaliranja i manje efforta za portanje i onda dolazimo do problema, jer danasnja klima gura devove da izbace prvo igre, a onda se zabavljaju sa popravkom bugova i djelomicnom optimizacijom.
    Stvari ce biti jos samo gore sa skorim najvjerojatnijim poskupljivanjem hardwarea kad Trump uvede tarife.

somethingwrong bez daljnjeg, slazem se, ali i ove dvije slike sa RTom bi izgledale kudikamo bolje, ma koliko ND bio nadaren za odraditi ovakve scene.

Slika 1, kontrast u ovakom prizoru bi bio daleko izrazeniji, meksi prijelazi izmedu svjetla i tame i opcenito bolje i realnije sjene.

Slika 2, ispod onih stabala bi bila prirodna sjena i prelamanje svjetla kroz zelenu krosnju, trava bi imala hbao+ na sterodidima, a i Ellie bi dobila ogroman boost kao sto je Panam u CP77.

Kazem, generalno se slazem sa tvojim misljenjem, samo naglasavam da nije RT kao tech los, lose je sve sto je nastalo kao nusprodukt njegove upotrebe i forsiranja od strane Nvidie

chono nikad nije nitko rekao da je RT loš, to je bila nedostižna želja developera i igrača već 15 -20 godina. Nije problem u RTu. Još manji će biti u sljedećoj generaciji. Samo napominjem da se napumpavaju HW zahtjevi za igrexza veliku većinu igara, bez nekih velikih pomaka izuzev RTa. Tako dilazimo do paradoksa da određene last gen igre danas izgledaju bolje i detaljnije od velike većine AA i AAA igara, izuzevši samo same vrhove produkcija.
        To je kad promatramo samo izgled. Kad u obzir uzmemo i optimizaciju, količinu bugova na launchu i samu cijenu hardwarea dobijamo puno manje jer je truda puno manje.

S druge strane, imamo ogromnu publiku koja ekskluzivno igra igre tipa Genshin, Honkai i Fortnite, igre koje se mogu igrati i na mobitelu i koje su svaki mjesec iznova igre sa najvećim brojem igrača. Boli njih k. za RT, 4k i slične stvari.

somethingwrong

Tu je kombinacija više faktora, od kompleksnosti igara i tehnologija, inertnosti developera pa do forsiranja određenih tehnologija kao npr. još uvijek zahtjevni RT…dobar dio navedenih razloga je i u službi profita proizvođa grafickih kartica, Jacketman lova buši di burgija ne može, ruka ruku mije - Nvidia i Epic😉

Za sve iznad navedeno dokaz su vrhunski graficke igre zadnjih 10 godina na konzolama i PC-u, kad se hoce može se, to Sony, Rockstar, id Software i dosta drugih potvrđuju sa inhouse tehnologijama i detaljnim optimizacijama.

stitrek nema do original enginea. Otkad je Guerrilla napravila Decima Engine, pitam se zašto više 3rd party developera ne koristi. Znam samo za Kojimu. Death Stranding i Death Stranding 2 kao i oba Horizona pokazuju da je engine itekako sposoban i za last gen i za next gen. Engine ima doslovce sve on-lock. GI, RT, radi vrhunski i u linearnim , zatvorenim dijelovima i u open world. Ima sad čak i vlastitu verziju ML upscalea.

Znajući da je Death Stranding portan na sve, na xbox, čak i na iPhone meni ovo zvuči, a pogotovo izgleda kao puno bolji deal od UE5.

Jedino je pitanje cijene za licencu ili je li dostupna uopće tek tako.

• Uređivano

somethingwrong a pogotovo izgleda kao puno bolji deal od UE5.

UE4/5 ima univerzalnost za razne igre (koriste ga trenutno cak i Assetto Corsa C, MotoGp, EA WRC…) te veliki broj developera koji rade sa istim, slicno kao i Unity samo za indie i AA igre.

Navedeni veliki/kvalitetni studiji ce najcesce koristiti svoj engine zbog raznih mogucnosti i dobre optimizacije, jedan Kojima ne može sebi dopusti UE5 nocne more developmenta prilikom izlaska igre i puste patcheve da sve funkcionira, covjek izbaci dvije igre u 10 godina ali budu kako treba👍

Raziel

Control je primjer, "jebite se, nećeš dobit ni mrvice ako nemaš top grafičku"

Na mjestima nisu dodali apsolutno nikakve refleksije ako nisi uključio ray tracing; baš ništa! Tu su valjda bili plaćeni od nvidiea da to naprave

doktor1 da, Control iako je premisom i pričom vrlo intrigantna igra i završio sam ga s guštom, grafika je super-flat i old-gen.
                Znam da je Remedy mali studio i vrlo im je teško kao independent studio opstati, jedva uspijevaju. Usto rade istovremeno i na Control2, odustali su od Control co-op igre koja je bila najavljena, rade na Max Payne remake i na nastavku Alan Wake. Zagrizli su puno, nadam se da neće propasti.
                Max Payne bi ih mogao vratiti u vode profitabilnosti

somethingwrong Naravno da je full RT bolji nego bez, ali da si odigrao igru znao bi da cak i bez RTa, nema vizualno kvalitetnije igre.

Dobra je igra i fino izgleda, ali ajd nemojmo lupati gluposti.

maverick najlakše je tako nisko komentirati, na razini djeteta. Probaj s nekim primjerom, ne mora se svaka rasprava svesti na debilanu

somethingwrong koji si ti primjer dao da dokazuje da je TLoU2 vizualno najkvalitetnija igra? Da si napisao "tebi" najkvalitetnija to je ok. Mnoge igre kasnije izašle su tehnicki i vizualno objektivno naprednije. Sami Lightning u gotovo svakoj igri sa RT podrškom je vec bolji od TLoU2. Ne moras tražiti ni dalje od sony studija jer vec Horizon: Forbidden West je vizualno kvalitetnija i raznovrsnija igra.

Neki vole određenu igru toliko da ce svaki aspekt, cak i kada je evidentno da tako nije, prozivati najboljim ikada.

Medjutim ako sam išta naučio na ovom forumu je da se sa fenbojima ne vrijedi u velike debate upuštati pa eto neka ti bude. Grafički najnaprednija i vizualno najbolja igra ikada je TLoU2.

Što se mene tiče, dojam mi je kako je Cyberpunk i dalje grafički najimpresivnija igra uz odličnu skalabilnost nakon bezbroj patcheva (od izvođenja na Steam Decku pa do čistog fotorealizma na RTX 4090). Tu negdje po vizalnom dojmu mi je Alan Wake 2 i nedavno izašli Indiana Jones. TLoU 2 vrhunski izgleda, no nema mi takav wow efekt kao spomenuti naslovi.

Deadwalker CP77 je bio ispred svog vremena i jos uvijek je. Ima mana ima nedostataka Red Enginea, ali neke stvari su nedostizne mnogima i u 2025.

chono CyberPunk ima veliku većinu impresivnih stvari i bez neke velike rasprave je vizualno i tehnički ukupno u top 3 igre ikad. Ako je igraš na max postavkama. Bez RTa je priča donekle drukčija u CP2077. Iako je masivno izvlače dobri likovi, setting i stil. Ali i dalje je u top 3.
                        Prešao sam svaki detalj i kutak na PS5 i dva PCa. Preko 300h igranja.
                        Dalje je tu i Horizon FW kojeg nema potrebe puno niti naglašavati i TLOU2. TLOU2 iz više razloga, ali najviše zbog apsolutno najboljih real time animacija ikad viđenih u igrama. I pogotovo što to sve radi na last-gen engineu.
                        Vjerojatno će sve to nadmašiti Death Stranding 2 i Intergalactic već ubrzo.

Alan Wake 2 , odigrao preko 100h plus DLC, iako je odlična igra, sa pogođenom atmosferom i pričom, realno govoreći i ukupno gledajući ne može ući u top 3 zbog drvenih animacija i zapravo vrlo ograničenih područja.
                        Indiana je OK, vrlo čisto izgleda, ali mi nema neki wow faktor. Jedino u samom otvaranju igre na momente. Da su dali još malo truda moglo bi se raspravljati.
                        Tu, u top 10 su još GOWR, Stellar Blade na Pro, Black Myth Wukong, GT7 i stari Death Stranding. Eventualno bi još spomenuo i AstroBota kojem je teško uopće naći manu, kako grafički tsko i tehnički

Iz svih ovih 10 igara se može uzeti screenshot koji izgleda kao scena iz filma. Tim više vidim problem za studije koji nemaju budget ili vrijeme za optimizaciju i koji se oslanjanju na tehnologije van njihovog utjecaja.
                        I da, ne mora se valjda ispod svakog posta pisati disclaimer da je ovo vlastito mišljenje nekoga koji je sve navedene igre odigrao bar jednom ili većinom i više puta

somethingwrong CP77 vec na medium izgleda bolje od svega. Dodajmo najbolje facijalne animacije up to date u Hellblade 2 i impresivnu grafiku opcenito.

Kakav Astro bot, minecraft u RTu daleko impresivniji

Uzeo neki dan serious sam syberian mayhem jer mi se činio ok, reko ajde da podržim naše i da se zabavim.

Nikada nisam igrao neoptimiziraniju igru na konzolama.

U performance modu igra toliko često pada ispod 60 fpsa i trza da mi nije jasno kako se to uopce moze prodavati? Šteta je što igru ne mogu refandirati ali ovo je očaj i sramota.

@chono "Kakav Astro bot, minecraft u RTu daleko impresivniji"