chono ovo je random screenshot krumpir kvalitete sa neta jer sam poslao sliku sa moba. i samo sam htio naglasiti refleksije.
Naravno da je full RT bolji nego bez, ali da si odigrao igru znao bi da cak i bez RTa, nema vizualno kvalitetnije igre.
evo dva screena sa PS5 i PS4 Pro koja tocno docaravaju da se developeri previse oslanjanju na gimmicke bez prave podloge

nema te kolicine RTa koja to moze nadomjestiti. Podsjetimo se, igra radi na native 1440p sa upscaleom na 4k na PS4 Pro. to je last gen hardware,
Znaci moze se optimizirati, sto i jest poanta cijelog ovog topica.
Pogotovo kad znamo da vecina igara na PC koristi agresivne kolicine DLSS upscalea sa recimo 720p na 1440p ili 4K da se mogu ugurati svi ti efekti i da mogu bar pristojno runnati na prosjecnom hardwareu koji cini ogromnu vecinu.
Recimo na mom starom PC sa 4060Ti 8GB Cyberpunk moze runnati Path Tracing sa frame generation ali vrlo brzo udara u VRAM limit na UW 1440p DLSS balanced tako da to radi jedino sa par modova i trickova i potpunim iskljucivanjem SSARa.
Na novom nemam tih problema i mogu igrati na apsolutno sve max, ali sama cijena RTa i PTa na performanse i dzep je prevelika pogotovo ako se developer oslanja na snagu tvoje masine, a ne na kvalitetu optimizacije.
Ne da mi uploadati gif iz intergalactic trejlera valjda zbog limita na forumu, ali za igru je potvrdjen ray tracing i koliko god neupitno RT poboljsava ukupni izgled, ispod toga treba stojati 100 drugih stvari . Jasno je naravno da je daleko lakse optimizirati ako se fokusiras na samo jednu platformu, Vecina devova se oslanja na UE5 zbog skaliranja i manje efforta za portanje i onda dolazimo do problema, jer danasnja klima gura devove da izbace prvo igre, a onda se zabavljaju sa popravkom bugova i djelomicnom optimizacijom.
Stvari ce biti jos samo gore sa skorim najvjerojatnijim poskupljivanjem hardwarea kad Trump uvede tarife.