Pročitaj na portalu
Članak

PlayStation 5 Pro: Konzola za entuzijaste i one koji žele više

Kada su 2016. godine Sony i Microsoft izdali svoje Pro i X verzije PS4 i XONE konzola, zauvijek su promijenili način na koji gledamo na generacije konzola. Već u trećoj godini tog ciklusa, hardver se pokazao nedoraslim rastućim zahtjevima, 4K televizori prodrli su na šire tržište, a PS4 Pro se činio kao logično osvježenje generacije. Pokazalo se i nužnim svakome tko ozbiljno igra na konzolama. Sada imamo suštu suprotnost trenutnoj potrebi tržišta i raspoloženju igrača. Sony nije čekao da situacija postane kritična prije nego što je predstavio međugeneracijsko osvježenje. Tako dolazimo do PS5 Pro. Zašto, kako i za koga?

Industrija se srozala na najniže moguće grane.

Za one koji žele više…biti ošišani od strane Sonyja.

Odlično napisano, rezimirano i zaključeno. Pogodip si u (koštanu) srž.

Poštena reca, odlična konzola no iako imam 120hz 4k tv nemam potrebu mijenjati svoj PS5 za pro…

Odlicna i kontstruktivna recenzija imho 🙂

Dobar članak. Uređaj za one koji žele više nego standardne konzole nude.
    Možda poučeni sa sad već dvije generacije običnih i Pro konzola na PS6( kad god bio ) u startu stave jači CPU da mid gen upgrade bude još dojmljiviji.

Možda odu čak na apple soluciju i u startu ponude standard i pro verziju.

I zanima me, da su sad stavili recimo Pro Max verziju za 1000dolara sa još pojačanim GPU, koliko bi se kupaca Pro odmah odlučilo za tu konzolu. (U svakom slučaju bilo bi šou za gledati)

Ali PS5 Pro je sam po sebi najbolja konzola današnjice i to bez konkurencije. Konzola za entuzijaste, za strastvene igrače i PlayStation fanove. Za konzolaše koji izdvajaju novac za vrhunski TV za par nijansi crnije i svjetlije boje, za one koji igraju više od deset sati tjedno te igraju nove AAA naslove na izlasku ili netom nakon izlaska. PS5 Pro je investicija koja će s vremenom biti bolja i poželjnija, te kao takva i investicija u koju ne morate žuriti. Ali ako želite i trebate bolje, a pritom si to možete i priuštiti, imate izbor i nećete požaliti.

Ovo je baš sjajan zaključak odlične recenzije. Ja u tim Pro konzolama ne vidim smisao jer sam oduvijek gledao na konzolasko igranje kao na ultimativno plug & play iskustvo gdje ne razmišljaš uopće o grafičkim postavkama, framerateu ili svih tim kraticama grafičkih tehnologija. No tržište se očito promijenilo pa i takve premium konzole imaju sada svoje kupce. Cijena Pro konzole bi vjerojatno bila niza da Sony ima konkurenciju, no nema je vise. Novo normalno, I guess.

Onaj koji podržava ovakve stvari nije baš čini mi se bistar. To me podsjeća na onog kreleta Emilija sa Reboot foruma.

Bez imalo kritike, sve što Sony (ili Microsoft, nebitno) servira to se guta bespogovorno i to još na 236 rata iako se nema love.

Riječ jednu ne bih rekao da rade igre za koje je takav hardver potreban, ali oni svoju nesposobnost, neinovativnost i ljenost sakrivaju izbacivanjem ovakvih skupih i bespotrebnih uređaja da bi neki mogli svršavati na 3 vlasi trave okupanih sa 2 zrake sunca više.

I onda još ne isporuče stalak a disk jedinicu moraš kupiti zasebno.

Dok god dovoljan broj likova ovo bude podržavalo, orgijati će po nama i dalje.

Reca je dobra ali se nebih nikako složio da se radi o najboljoj konzoli, ili kako neki pišu odličnoj.

Da bi joj dao te epitete prvo bi morala cijenom biti daleko bliža base modelu a s druge strane raditi daleko veću razliku u performansama naprama tog istog base modela.

Nešto oštrija slika i stabilniji fps u nekim igrama me ne kupuje. Ni približno.

I kako @Fenix možeš napisati da je ps5 pro donio više od ps4 pro? Ja se baš nebih složio jer je ps4 pro za minimalnu razliku u cijeni donio ogromni skok sa 1080p na 4k, zakaucao večinu naslova na 60 sličica i u samom os- radio daleko fluidnije odnosno brže. Sjecam se ko da je bilo jučer kada sam prodao base ps4, dodao 100e i uzeo pro model koji je btw imao odmah i disc drive i imao je 1tb disk (base modeli su bili po 500gb) a razlika u izvođenju između full hd i 4k je ogromna.

Ps5 pro je na papiru jači, u praksi je to užas u ovome trenutku i osim ako nemaš para na bacanje i moraš imat sve novo neznam kako ga opravdat po cijeni od skoro 1000e sa dodacima.

Žao mi je što smo kao konzumeri ovce, i što ovo neće flopati, jer realno i nemaju neke konkurencije i nebi me cudilo da gta 6 za 60 fps bude ps5 pro only. Bojim se da nam dolaze neka crna gaming vremena, jer konzole su postale mašine na kojima se počeo više mjeriti fps nego da se fokusira na gameplay i kvalitetne igre. A na žalost i konzolaški gaming polako postaje "skup" hobi. Još nam fale samo utori gdje bi mogli svaku godinu ubaciti drugi gpu ili cpu za nekoliko stotina eura i "stabilniji" fps.

briatore Ne slažem se.

Treba li ti OLED pored LED-a ? Mobitel od 1000 eura pored onog od 500-600 ?

RTX 4080 pored 4070 ?

Naravno da ne treba ali oni koji žele i to vole platiti će par stotina eura više za premium proizvod.

Ne sviđa ti se imaš jeftiniju alternativu. Base PS5.

Ako ćemo gledati na taj način svi nas žele "ošišati".

Sony je lopina već duže vrijeme ali ne zbog PRO konzole nego dizanja cijena igara na 80 eura i povećanja PS Plus pretplate.

S druge strane vremena gdje ćemo kupovati novu konzolu za 500 eura su vjerojatno stvar prošlosti.

Isto tako vremena kada smo radili za 700 eura su također stvar prošlosti.

Genesis pa smetaju me idioti koji lakoćom prihvaćaju svako sranje koje im se servira jer na taj način i meni oblikuju život…a da li moj karakter ima veze sa bistrinom…bolje se suzdrži.

Genesis Super samo jesi vidio uživo razliku između 4k i 8k?

8k/60 je nerelano i za ps6 a kamoli ovo. Drugo, 30fpsa u 2024 ne treba nikome. Pa da je i 16k reza nema smisla.

StarFox_N Ako smo kod toga, ja sam sa pc-a prešao na ps5 baš zbog financija, jer mi je dokurčilo svako malo pljunut xy eura za grafu.

Sada ispada da ni konzole nece biti daleko od pc-a.

briatore

Nepotrebna drama oko Pro modela i njegove cijene, ljudi su 2020/21 godine placali po 1500€ samo da kupe ps5…Pro nije namjenjen za sve kupce,targetira odredjenu skupnu ljudi dal to bili fanboysi il ljubitelji tehnologije to je do svake osobe, nema potrebe da vrijedjas ljude poput Emilija…

@doctorfreak osobno nisam, niti sam imao bliski susret s 8k rezom 🙂

doctorfreak I dalje sam uvjeren da će konzola uvijek biti jeftinija opcija ali mislim da će se ta razlika jako smanjiti.

Ako PS6 bude koštao 800 eura, igre 80 eura, PS Plus pretplata itd. neću se začuditi kada čujem da netko s PS-a ode na PC.