stitrek @"doctorfreak Baš zato je odličan rufus. Možes preko njega skipati requirementse i offline aktivaciju kreirati. Rufus mi uvijek radi bez problema i ima odma dodatne opcije za iskljuciti na W11, naravno uglavnom se radi o "free" Windowsima.
doctorfreak fensisuperstar Čemu to kad sve može s rufusom za 5 sekundi? Komplicirate čovjeku bez veze 😃
fensisuperstar doctorfreak Čemu to kad sve može s rufusom za 5 sekundi? Ne ne može. Za početak moraš prvo skinuti windows sliku diska, učitat ju u rufus, podesit sve kako treba i onda sa rufusom napraviti novi usb. To fakat nije 5 sekundi. Napraviš usb stick, uštekaš ga i sve radi. rufus se koristio SAMO ZATO što prije nisi mogao koristit USB i Secure Boot. A jednom kad instaliraš secure boot ili legacy to je to. UEFI install je jednostavno kvalitetniji. Trenutni Creation Tool od microsofta stvara USB koji se moze bootati sa UEFI secure boot opcijom.
stitrek fensisuperstar Sa strane je uvijek dobro imati jedan Usb sa snimljenim Windowsom, pogotovo za korisnike koji imaju samo jedan PC ili laptop.
Torgue Nakon 5h prčkanja i uz veliku pomoć kolege @fensisuperstar , uspio sam osposobiti komp. Tijekom instalacije Win 10 nam se opet rušio pa sam probali zamijeniti RAM slotove, isključili hard disk te instalirati Win 11. Instalacija potonjeg je uspjela te u početnih 1h nije bilo problema dok se Win 10 rušio minutu nakon ulaska. Treba naravno pričekati par dana da vidimo hoće li se što dogoditi ali sam oprezno optimističan.
Torgue Nakon 5h prčkanja i uz veliku pomoć kolege fensisuperstar, uspio sam osposobiti komp. Tijekom instalacije Win 10 nam se opet rušio pa sam probali zamijeniti RAM slotove, isključili hard disk te instalirati Win 11. Instalacija potonjeg je uspjela te u početnih 1h nije bilo problema dok se Win 10 rušio minutu nakon ulaska. Treba naravno pričekati par dana da vidimo hoće li se što dogoditi ali sam oprezno optimističan. Dugo je trajalo. Dobio dva BSOD-a navečer u razmaku od 40 minuta. Jednom dok sam igrao, drugi put dok sam gledao Twitch.
prayer Torgue A što ti error kaže od BSOD-a? Ako si zamjenio ram pločice vrag će ga više znati, rekao bih možda da je CPU?
prayer Torgue Probaj onaj Memory test pokrenuti ako nisi već, u slučaju da ne prođe znaš do čega je. U slučaju da prođe možeš ipak pokušati posuditi od nekoga jednu pločicu i probati da li će ti se opet pokazati. Ako ni to ne pomogne onda je ili matična ili procesor jer sve što sam do sada vidio po ovome što si mi pokazao upućuje na memoriju.
Torgue prayer Testirao sam prije nošenja PC-ja na servis putem Windowsovog testa i memtest 86+, oba testa su pokazala da je sve ok. Još sam tijekom provjere s fensijem promijenio RAM slotove.
prayer Torgue Vidi ako možeš nabaviti drugu pločicu od nekoga pa pokušaj tako. Memory controller se inače nalazi na CPU pa je on u najgorem slučaju. Ali čudi me da to nisu radili sve na servisu.
stitrek Torgue Testirao sam prije nošenja PC-ja na servis putem Windowsovog testa i memtest 86+, oba testa su pokazala da je sve ok. Ram na PC-u gledaj kao gume na automobilu (trebas imat rezervu sa strane), vec nakon 5-6 godina posustaje, kvalitetne iznimke su bili sporiji Ddr i Ddr 2 Ram, novije verzije sa XMP (Ddr3, 4 i 5)sa visokim frekvencijama je dosta osjetljivije.
chono Torgue napravi hirens memtest i mora ti proci barem 3 puna passa da budes siguran. Udi u safe mode i vidi ako ce i tamo biti bsoda. Odradi i stres test sa jednim od alata na netu i stavi markere na gpu, mem, cpu i napajanje, neka krca logove. Kad ti baci bsod vidjet ces gdje je
Torgue chono Memtest mi je prije odlaska na servis bio u redu, ali ga budem isprobao opet u varijantama jedan i dva sticka. Nisam isprobao u Win 11, ali u Safe Modu nisam imao rušenja nakon instalacije Win 10. Imaš li neke preporuke za alat?