- Uređivano
BSOD problemi
Imao sam slucaj da mi image Windowsa na jednom PC-u nije bio dobar sa usb preko Rufus programa, Windows bio deset puta sporiji i nakon više ponovljenih instalacija uvijek isto (neki bug sa image ili prilikom kreiranja usb-a).
Skinio novi image Windowsa, snimio preko Rufus i sve dobro, ako imas noviji UEFI tada odaberes opciju GPT, MBR je za starije PC-eve sa legacy Biosom.
Torgue neka servis onda vrati pare i @fensisuperstar pomogni čovjeku
Uspio brute forceat kroz BSOD-ove i završio instalaciju. Sad ćemo vidjet kako će funkcionirati u normalnoj uporabi.
Tu izgleda problem sa image kojeg si snimio na USB, provaj nanovo ako ne onda ili drugi image, ili provaj na drugi disk snimiti Win, zadnja opcija testiraj Ram ili ga skini i ocisti od prasine oko portova ako je ima jer to zna Ramu stvarati problem zbog male vodljivosti napona preko prašine.
Usb 2.0 stickovi ponekad isto kao i stariji kontroleri (PS3) stabilnije rade u Usb 2.0 portu, uglavnom trebas ici sistemom eliminacije.
Brijem da ti je CPU neispravan.
Jako mala vjerovatnost, zna se desiti da izgubi kontakt na pinovima ovisno o socketu ako je hladnjak nepravilno stavljen ali to se samim skidanjem Cpu iz socketa i vracanjem natrag moze cesto rješiti. Cpu je komponenta koja je najizdržljivija na PC-u a najosjetljiviji su Ram i Ssd pa zatim maticna.
Hvala na informacijama za koje nikada nisam čuo.
Meni je nedavno pukla instalacija Win 11 na poslovnom laptopu. Kad sam išao skidati Win 11 sve ok, ali onda nije moglo pokrenuti wifi za spajanje na net i registraciju (a fizički port nema za mrežni nema). I ništa, ponovno skidaj, ali ovaj put W10 i onda upgrade, ali prije toga traži i drivere. I proradilo. Možda je bilo do iso-a za USB, ne znam, ali nekad je umijeće i instalirati prozore. I naravno da je bila jednokratna licenca za Office pa je i to trebalo krekat.
Uglavnom, suosjećam.
Fenix spavao do prije 5 minuta :-D
@Torgue ugl. Ovo je definitvno servis fail. Mobitelom obavezno snimi ako opet isfaila ista jer je ovo čisti hw fail negdje i onda ga vrati nazad nek se oni bore da sa time. Ako je neki problem hwa koji faila kako ga okrene tesko ces naci problem ali mozda i ne.
stitrek Imao sam slucaj da mi image Windowsa na jednom PC-u nije bio dobar sa usb preko Rufus programa, Windows bio deset puta sporiji i nakon više ponovljenih instalacija uvijek isto (neki bug sa image ili prilikom kreiranja usb-a).
Skinio novi image Windowsa, snimio preko Rufus i sve dobro, ako imas noviji UEFI tada odaberes opciju GPT, MBR je za starije PC-eve sa legacy Biosom.
Ovo je donekle tocno i donekle krivo. Mbr ne bi trebao koristit u niti jednom slucaju tho. Nema smisla.
Ajmo se sutra tj danas cut preko telefona pa cemo eliminirati par stavi. Nije mi problem protratit par sati troubleshootanja s tobom. Posaljem ti broj u dm
- Uređivano
fensisuperstar Mbr ne bi trebao koristit u niti jednom slucaju tho. Nema smisla.
Jedan stariji Dell Sff PC mi je zahtjevao iskljucivo MBR image jer ima svoj Dell legacy Bios. Svi noviji PC-evi imaju UEFI pa je GPT default u Rufusu.
Zero ne moras to raditi, mozes preko cmda krenut dalje, instalirat win11 i odraditi naknadno driver instalaciju i to je to.
@fensisuperstar ja imam vremena popodne ako treba uskociti. Imam blokanu onu dvojicu, sta sa MBR? Mbr jos nije legacy, ali nema smisla pored gpt i samo noobovi rade bootabilan usb preko rufusa
chono i samo noobovi rade bootabilan usb preko rufusa
Noobovi rade preko rufusa jer nisu čuli da je microsoft fixao to.
ide sve preko običnog.
chono Ali nisam mogao dalje od instalacije jer W11 traže da se spojiš na net. Dok za W10 možeš sve odraditi offline. Ili sam ja zabrijao. Uglavnom, nije išlo. A kad je prvi put došao BSOD zbog toga jer je izbacilo grešku s W11 odnosno instalacijom na particiji, repair preko USB-a nije apsolutno ništa pomogao. Morao sam sve iznova. Naravno, radim uvijek backup i na drugim računalima za one bitne stvari imamo povezan i One Drive, pa osim izgubljenog vremena i nije zasad bilo veće štete. Barem se nadam da je samo do softvera.
- Uređivano
Zero Ali nisam mogao dalje od instalacije jer W11 traže da se spojiš na net
Baš zato je odličan rufus. Možes preko njega skipati requirementse i offline aktivaciju kreirati.
Zero Ali nisam mogao dalje od instalacije jer W11 traže da se spojiš na net.
let me teach you something
ugasiš kabel od interneta, na laptopu ugasiš wifi preko tipkice
Shift F10, digneš dos
OOBE\BYPASSNRO
restartaš pc
stvorila ti se tipka za local account
GG
Kakav rufus.
Sljedeći put zovem čovika, ovaj FFA helpline by RazorJugo.
fensisuperstar ehh to sam i ja morao otkriti kad sam curi instalirao win 11 na laptop
chono a jesi mu objasnio, jebem ti žito. Ti zaboravljaš da ljudi nisu IT stručnjaci koji rade u IT sektoru kao ti.
Chono priča ljudima e da moraš uključit X u Y pokrenuti ono sa ovim i preko onog riješit ovo i pustiš da ovo odrati ono, a ljudi su još zapeli na press any key to continue
- Uređivano
Znači SHIFT F10 iz onog start menija na početku windowsa podiže CMD, od tamo imaš tri stvari za napraviti
- na windowsu 11 bypass komandu
- pokrenut DISKPART, od tamo imas list disk opcije select disk (koji će biti windows install) i onda CLEAN. (ssd se pravilno ovako instalira)
- i nakon toga convertirat ga u GPT (za w10)
fensisuperstar to ti je hint, treba guglat jeste poceli troubleshooting kod @Torgue ?
chono ne još. javit će se kad je free
- Uređivano
@"doctorfreak Baš zato je odličan rufus. Možes preko njega skipati requirementse i offline aktivaciju kreirati.
Rufus mi uvijek radi bez problema i ima odma dodatne opcije za iskljuciti na W11, naravno uglavnom se radi o "free" Windowsima.
Ker vas jebo dajte se premjestite u neku PC problemi temu
fensisuperstar Čemu to kad sve može s rufusom za 5 sekundi?
Komplicirate čovjeku bez veze
doctorfreak Čemu to kad sve može s rufusom za 5 sekundi?
Ne ne može. Za početak moraš prvo skinuti windows sliku diska, učitat ju u rufus, podesit sve kako treba i onda sa rufusom napraviti novi usb. To fakat nije 5 sekundi. Napraviš usb stick, uštekaš ga i sve radi. rufus se koristio SAMO ZATO što prije nisi mogao koristit USB i Secure Boot.
A jednom kad instaliraš secure boot ili legacy to je to. UEFI install je jednostavno kvalitetniji.
Trenutni Creation Tool od microsofta stvara USB koji se moze bootati sa UEFI secure boot opcijom.
Sa strane je uvijek dobro imati jedan Usb sa snimljenim Windowsom, pogotovo za korisnike koji imaju samo jedan PC ili laptop.
stitrek Imam uvijek. Ali svakih 4-5 refresh installa. Izbacuje microsoft novije
Nakon 5h prčkanja i uz veliku pomoć kolege @fensisuperstar , uspio sam osposobiti komp. Tijekom instalacije Win 10 nam se opet rušio pa sam probali zamijeniti RAM slotove, isključili hard disk te instalirati Win 11. Instalacija potonjeg je uspjela te u početnih 1h nije bilo problema dok se Win 10 rušio minutu nakon ulaska. Treba naravno pričekati par dana da vidimo hoće li se što dogoditi ali sam oprezno optimističan.
- Uređivano
Nakon 5h prčkanja i uz veliku pomoć kolege fensisuperstar, uspio sam osposobiti komp. Tijekom instalacije Win 10 nam se opet rušio pa sam probali zamijeniti RAM slotove, isključili hard disk te instalirati Win 11. Instalacija potonjeg je uspjela te u početnih 1h nije bilo problema dok se Win 10 rušio minutu nakon ulaska. Treba naravno pričekati par dana da vidimo hoće li se što dogoditi ali sam oprezno optimističan.
Dugo je trajalo. Dobio dva BSOD-a navečer u razmaku od 40 minuta. Jednom dok sam igrao, drugi put dok sam gledao Twitch.