Moj prilog raspravi: Općenito sam protiv dovođenja ljudi u neke zadane okvire od strane moderacije i uvijek sam bio. Tako da mi osobno ne smeta ako netko ima potpuno pogrešno mišljenje bazirano na potpuno pogrešnim informacijama, osobnim uvjerenjima i kognitivnoj pristranosti.
Ono što se dogodi na forumima kad se takvima pokuša upustiti u raspravu je da takvi postanu prvo žrtve, a onda i nosioci ukupnog narativa i dojma foruma i rasprave.
I da, dojam je na forumu, (mogu to tvrditi jer sam bio dugo odsutan), da u svakoj vijesti zadnjih dana gdje se spominje PS, PS Pro ili PC da uvijek dođe par igrača sa troll informacijama i tema se automatski okreće na propast PSa, gamepass usporedbe i slične nebuloze, i ako se suprotstaviš budeš prozvan dijelom nekog imaginarnog Sony kulta. Ha.
I to se ne moderira niti sankcionira. Što je dobro. Ono šta po mom mišljenju nije dobro je da se moderiraju i sankcioniraju odgovori na to i to je bio problem i na pokojnom gameplayu. Stvara se zaštićena zona oko uvijek istih pojedinaca, dok drugi uvijek najebu.
Da rezimiram: ako nema osobnog, primitivnog vrijeđanja, mislim da je cenzuriranje odgovora na temu da bi se zaštitili neki grupni osjećaji i pripadnost nekom "taboru", pogrešno i vodi upravo suprotnom učinku. Gdje postaje "zlatno pravilo" biti nepristran ili "pametniji popušta".
Kako su i Fenix i Fico naveli i uzeo se za primjer Starfield thread, da ako se ograniči bilo kojq tema da mogu sudjelovati samo oni koji igraju, onda po toj formuli 90% forumaša ne može sudjelovati u 90% foruma i može samo ignorirati.
Mislim da to nije u interesu nikome jer to nije forum, to su izolirane grupice istomišljenika. Ja sam za potpunu otvorenost rasprave i sve dok ostaje u granicama normalnog komuniciranja, što i je slučaj velikom većinom, nema potrebe za nekim radikalnim radnjama. A to šta se netko uvrijedi na uspjeh ili neuspjeh nečega, to je i ljudski, ali i grow the fuck up situacija.