Odigrao Observer: System Redux. Čim upališ igru i vidiš poruku 'in memory of Rutger Hauer' igra mora valjati. Stvarno sam ugodno iznenađen. Očekivao sam solidnu detektivsku igru, a dobio puno više. Iako taj detektivski element je dosta bazičan, to nije glavni forte igre. Odlična atmosfera, dizajn, priča i side cases su ono što mi igru čine odličnom. Očit je utjecaj Blade Runnera (glavni lik izgleda kao Hauer, ujedno mu daje i glas) i Deus Exa, a vidi se i nešto Matrixa i BioShocka u igri. I dok mnoge SF igre prikazuju dobre i loše strane tehnologija budućnosti, ovdje sam vidio samo loše. Čista distopija i turobna atmosfera.
Igra nije klasični horor, ali dijelovi bome jesu jako creepy i u par navrata me igra dobro isprepadala. Neke scene su toliko trippy i stvarno nije najjasnije što se događa na ekranu, ali pridonosi toj atmosferi. Zvuk je fenomenalan, a posebno je upečatljiva grmljavina, koja je full realistična, svaki udarac kao da je grunulo pored tebe.
Observer počinje klasično detektivski, dođeš na crime scene gdje imamo tijelo sa odsječenom glavom, a glavni lik sumnja da bi to mogao biti njegov sin i tako se stvari počinju zahuktavati. Zavjere, AI, augmentacije… sve je tu. Ako se posvetiš samo glavnoj priči, realno možeš igru preći za 5 sati, ali to bi bila greška jer ima 6,7 odličnih side caseova koji su svaki na svoj način tužni, jezivi i nastrani. I onda igra traje duplo duže.
Od grešaka bih spomenuo malo previše tehničkih problema gdje fps zna jako pasti i bude ponekad iritantno. 2 puta sam i zapeo u vratima i morao ponovno pokrenuti igru, a i zbugao mi se jedan collectible pa sam danas prijepodne morao odraditi dodatni (3.) playthrough u pohodu na Platinum. I scene gdje likovima možeš ući u misli i proživljavati ono što su oni proživljavali su možda malo predugačke i pretenciozne. No ništa prestrašno.
Ovo mi je prva igra od Bloobera, tako da se radujem prelasku Silent Hill 2 Remakea i Cronos: New Dawna jednog dana jer vidi se da tim ima talenta.