The Last of Us Part II (PS4)
Nakon godine dana izbjegavanja topica, videa i bilo kakvih komentara o igri, konačno mogu ponovo mirno otvorit forum bez straha od spoilera za igru koja je uspjela pokrenut lavinu komentara od ljudi koji su ju odigrali i valjda jednako toliko od ljudi koji nisu.
Prvo ono što se najprije primjeti, a to je prezentacija i ispoliranost koje su korak ispred bilo čega na ovoj generaciji konzola. Već prva lokacija sa jahanjem i predivnim pogledom kad god se malo zaustaviš te kasnije još i snijegom koji reagira na svaki pokret lika pokazuju razinu kvalitete koju se može očekivat od početka do kraja igre. Treba skinut kapu ND-u koji je uspio ovako nešto realizirat na konzoli koju je realno vrijeme već pregazilo i zanima me koliko će još uspjjet izvuć iz igre ako ju budu unaprijeđivali za PS5.
Slično kao i kod prvog nastavka, voice acting i glazba su na razini jednog holiwoodskog filma kroz cijelo trajanje od četrdesetak sati koliko mi je trebalo da igru završim. Tih 40 sati mi je na trenutke djelovalo nepotrebno dugo i razvučeno te smatram da igra nema dovoljno zanimljivog sadržaja da zadržala pažnju kroz svo to vrijeme, ali sličan osjećaj sam imao sa prvim nastavkom. U oba slučaja mi je djelovalo da su neki djelovi ubačeni samo da bi se trajanje malo razvuklo i da bi igra možda bila bolja bez njih.
Kad sam već kod priče mogu odmah reć da mi priča dvojke nije bila zanimljiva kao ona prvog nastavka. Dinamika između Ellie i Joela je nosila prvu igru i uvelike pridonijela njenom kraju. Kad se to zamijeni hrpom relativno nezanimljivih likova jednostavno ne dobiješ isti rezultat. Pročitao sam kroz prošlih nekoliko dana veliku većinu komentara o igri na forumu i dok se slažem sa ljudima koji tvrde da se kroz igru provlači propaganda određenih stavova, ne smatram da je to, osim u jednom slučaju, utjecalo na kvalitetu priče. Čak i kad zanemarim ovo što smatram više podilaženje kritiki nego stvarno želji da se u igri obrade određene tematike, narativno najbolji djelovi i oni koji ću najviše pamtit su flashbackovi koji zadržavanju ton prve igre.
Gameplay je s druge strane odličan i imam dojam da je sve šta je u prvom nastavku valjalo ovdje još bolje, a veće lokacije, pametniji protivnici i noviteti koje su ubacili se super uklapaju i daju malo raznolikosti koja je nedostajala prije. Čak i velika otvorena lokacija koju su isprobali u prošlom unchartedu tu puno bolje odgovara jer je ritam igre sporiji i istraživanje se bolje uklapa u gameplay.
Kad gledam igru kao cjelinu, mislim da je lako reći da je ovo jedna od najboljih igara generacije, šteta jedino da je priča meni bila glavna motivacija da ju odigram, a to je jedini aspekt u kojem smatram da je podbacila. Nisam siguran kuda će dalje sa serijalom, jer za mene ni nakon prvog nastavka nije bilo potrebe za ničim više, ali šta god napravili dalje odigrat će se, samo mi prije toga dajte MP na razini jedinice.
9/10