(Ovo što je pod spoiler stavljeno je s razlogom da ne spojlam ljudima koji će tek igrati igru, što bi svakako trebali ako su ljubitelji strategija i imaju 3DS.)
Evo polako završavam Fire Emblem: Awakening... barem mislim da ga završavam jer sam na chapteru 25, a to je negdje pred sam kraj. Bar mislim.
Što reći? Igra je odlična. Eto.
Budući da sam samo 4 igre iz FE serijala do sada (od)igrao (Path of Radiance za GameCube, ''bez podnaslova'' Fire Emblem za GBA, Sacred Stones također za GBA i Shadow Dragon za DS), možda nisam dovoljno upućen u serijal da bih komentirao i radio neke usporedbe, ali da mi je ovo najbolji Fire Emblem naslov - jest.
Sviđa mi se što se igra dosta oslanja na support (koja je naša riječ; podrška?) i pairing (koja je pak riječ za ovo; uparivanje!?). Toga dosad u serijalu nije bilo; barem ja nisam vidio. Ono što nisam znao o ovoj igri - zato jer u igri nije objašnjeno ili je, a ja nisam obraćao poznrnost - jest da dobar odnos sa likovima završi brakom i djecom koju pak naknadno možete recruit-at u tim. Dobro, odmah sam znao da želim spojiti glavnog lika i Lucinu, ali kad su mi ostali likovi počeli ''izbacivati'' potomke ja sam ostao paf. I dok sam većinu igre prelazio bez pairing-a, nakon tamo negdje chaptera 15 ili 16 samo sam odrađivao masu borbi za poboljšavanje tih odnosa.
Par misija na početku mi je pojelo živce, kasnije - kad sam počeo eksperimentirati sa promjenom klasa - postalo je dosta lakše. Pokušavao sam recruit-at što više likova; mislim da sam 2 ili 3 fulao i imam samo jednu žrtvu (ipak igram na classic mode) i to zato jer je ta jedinica ionako bila drek, a meni se nije dalo OPET izgubiti sat vremena na misiju. Ovo mi je prvi FE u kojem sam koristio mage klasu (doduše, samo jednog, lol), a sviđa mi se kako su neki likovi koji su se u početku činili lošim - Lon'qu i Vaike, prije svega - intenzivnim treningom pokazali da mogu biti opaki ubojice.
Ipak, ova slatka curica je, u paru sa odabranikom svog srca (pored nje je na slici; neznam da li se to računa kao zoofilija)
definitivno najopakiji član grupe koju mogu bez beda poslati na cijeli protivnički tim; a da ne pričam o tome kako joj se skill-ovi aktiviraju u valjda svakom drugom turnu. Bit će da sam ju malo previše nabildao.
Ukupno 45 sati igre imam, pa valjda ću još 2 izgubiti na finale, što će reći da se tu ima što za igrati. Zaslužuje sve visoke ocjene koje je dobio na svim relevantnim gaming sajtovima... i IGN-u.
Definitvno sam ''nahajpan'' na Fates kojeg možda započenem nakon ovog i koji, nadam se, ima isti pairing/support sistem.