Zadnje se igralo:
Tents and Trees (PC) - Puzzle igra nadahnuta nonogramima gdje postavljajte šatore u šumi. TaT sam prvotno vidio početkom prošle godine na Open Criticu te me iznenadilo kako visoku ocjenu ima. Pošto se radilo o Switch ekskluzivi o kojoj nitko nije pričao, ubrzo sam ju zaboravio do prije par tjedana kad sam vidio članak o PC verziji. Pročitao sam ga, isprobao demo te ju ubrzo i kupio. U međuvremenu sam i saznao da se zapravo radi o igri za mobitele izdanoj prije šest godina.
Iako izgleda slično piktogramima, TaT ima svoja posebna pravila. Imate ploču za igru određenih dimenzija podijeljenu na polja kojima se nalaze stabla i cilj vam je uz svako postaviti šator. Na svakom stupcu i retku stoji broj koji predstavlja koliko šatora mora bit u tom dijelu. Možete ih staviti samo gore, dolje, lijevo i desno od stabala te ne smiju imati kontakt s drugima, uključujući putem dijagonale. Nivoi su podijeljeni po dimenzijama ploča i težini, a novi vam postaju dostupni kada ih riješite određeni broj. Osim njih, prolaskom kroz igru dobivate i dodatnu glazbu te nove kozmetičke opcije poput retro SF ili indijanskih motiva.
Sasvim solidan naslov. Ležerna narav i kratke zagonetke mi čine TaT idealnim kad želim odigrat nešto bez velike vremenske obveze. Imate 390 nivoa plus dnevne kolekcije što je dosta sadržaja za igru ovog tipa i cijene. Preporuka, osobito ako volite mozgalice.
Duck Detective: The Secret Salami (PC) - Krimi avantura. Eugene McQuacklin je privatni detektiv koji se trenutno nalazi u nezavidnoj životnoj situaciji. Friško je razveden od voljene supruge, dužan je najamninu za ured/stan i uz sve to je patak ovisan o kruhu. No iz stanja apatije i samosažaljevanja ga prene poziv za novi slučaj koji ga vodi u obližnju poslovnicu jednog autoprijevoznika kako bi riješio najgnusniji uredski zločin: krađu gableca.
Tvorci igru opisuju kao spoj Aggretsuko i Return of the Obra Dinn, s čime bih se složio. Utjecaj prvonavedenog je najviše vidljiv na igrinom vizualnom stilu, mjestu radnje i tipu likova dok se potonji odnosi na sam gameplay. DD je podijeljen na staze sastavljen od određenog broj dedukcija koje morate riješiti kako bi ste napredovali. One su prezentirane kao mali odlomak od jedne ili više rečenica u kojima nedostaju određene riječi (Npr. _______ se osjeća _______ jer _________.). Kako bi ste ih ispunili, morate naći ključne riječi iz dokaza u okolišu ili interakcijom s drugim likovima u vidu analize ili razgovora. Početne je lako dokučiti ali postaju kompliciranije kako igra odmiče te će te morati malo promućnuti kako bi ste sve povezali. Valja napomenuti da svaka staza ima svoj fond riječi za pronaći, ali za rješavanje dedukcija nije potrebno ih otkriti sve. Što se umjetničke strane tiče, DD podsjeća na slikovnicu sa šarenim i jednostavnim likovima koji su postavljeni kao naljepnice u igrinom dioramskom svijetu. Glazba ima blagi noir štih ali se iskreno ne sjećam nijedne skladbe.
Simpa naslov, ali dosta kratak. Devovi su to naveli na Steam stranici i napisali da prolazak traje 2-3h dok sam ju ja 100% završio za 1h i 40 min. Kad sam bio gotov, primjetio sam da nisam dobio sve Steam karte za igru pa je bila upaljena dodatnih sat vremena. Još ću samo spomenut da mi je Duck Detective pobudio interes za Kraken Academy, prvijenac ovog studija, koji mi već neko vrijeme skuplja prašinu u Steam libraryu.
Sprawl (PC) - SF FPS smješten u distopijski megalopolis u kojem preuzimate uloge bivše vojnikinje u bijegu od korporacije na vlasti koja ju smatra prijetnjom postojećem sustavu.
Sprawl je linearna pucačina koja inspiraciju s gameplay strane vuče od Doom Eternal, Titanfall i F.E.A.R.-a. Idete kroz nivoe od točke A do točke B i pritom ubijate razne neprijatelje, često u segmentiranim arenama. Elementi kojima se Sprawl diferencira su mobilnost i uporaba bullet timea. Nerijetko će te hodati i skakati po zidovima te ubrzano klizati kako bi ste se brzo premostili teren i izbjegli opasnost. Usporavanje vremena pak ima dvostruku ulogu; osim lakšeg rješavanja neprijatelja, ono vam otkriva njihove slabe točke. Sprawlov arsenal od 7 oružja je standardan za FPS-ove no zanimljivo mi je da sačmarica umjesto bacača raketa daje dodatni skok.
Sprawl vizualnu inspiraciju dosta vuče iz drugih cyberpunkvoskih djela poput Cyberpunk 2077, Ghost in the Shell i Blade Runner i koristi pikselasti izgled tekstura ali su okoliši bili dosta slični pa mi je bilo malo monotono. S druge strane, soundtrack mi je bio ugodno iznenađenje. Svaki nivo ima svoju glazbu. Uvodna pjesma malo vuče na Making of Cyborg iz GITS-a dok ostatak OST-a prolazi kroz različite žanrove elektronske glazbe. Svaka čast Carlosu Lizarragi, koji je ujedno bio 3D modeler i dizajner nivoa.
Nije ništa revolucionarno, ali bolje nego što sam mislio. Jako mi je čudno što je jako brzo nakon izlaska završio u bundleovima na Fanaticalu.
Osim njih, sredinom lipnja je bio ljetni Steam Next Fest pa sam skinuo oko 70-ak demoa. Isprobalo se sljedeće:
- I Am Your Beast - FPS od tvoraca El Paso, Elsewhere s naglaskom na što efikasnije rješavanje neprijatelja
- Metal Slug Tactics - Taktički RPG s roguelite elementima; spin-off Metal Slug serijala arkadnih pucačina
- Sorceress - Bajkoviti immersive sim inspiriran Dark Messiah of Might & Magic
- Wild Bastards - Vestern-SF FPS s roguelite elementima. Duhovni nastavak Void Bastardsima.
- Divine Frequency - Horor FPS s RPG elementima i boss borbama u stilu Dark Souls serijala
- 10 Dead Doves - Hororac s fiksnim kutevima i tenk kontrolama o dvojici planinara na Apalačkom gorju
- Bloodless - Akcijska avantura iz ptičje perspektive s naglaskom na izmicanje i pariranje napada
- Sulfur - Diablo with guns
- Bittersweet Birthday - Akcijska igra sa Souls-like borbom i bullet hell elementima
- SCHiM - Simpatični platformer gdje vodite izgubljenu sjenku njezinom vlasniku
- Summerford - Tradicionalni survival horor gdje vodite urbanu istraživačicu kroz napušteni engleski otočić
- Yars Rising - Metroidvania bazirana na Atarijevoj igri Yars' Revenge
- The Crush House - Igra iz prvog lica gdje vodite svoj reality show
- Blue Prince - Puzzle igra u kojoj postavljate sobe u dinamičnoj vili u potrazi za tajnom 46. odajom
- Last Moon - 2D akcijski RPG inspiriran predstavnicima žanra iz 90-ih
- Wander Stars - JRPG inspiriran animeom iz 80-ih s borbenim sustavom u kojem kombinirate riječi radi jačeg napada
- Renaine - Šareni platformer s combo sustavom borbe i jako dobrim soundtrackom
- Deep Sleep: Labyrinth of the Forsaken - Point & click avantura s elementima RPG-a: četvrti dio Deep Sleep serijala
- Murica - 2D metroidvania smještena u distopijske SAD budućnosti
- The Big Catch - 3D platformer s naglaskom na mobilnost i pecanje
- Attack on Hex Island - Tetra Master s ne-Pokemonima
- Arranger: A Role-Puzzling Adventure - Avantura u svijetu koji je koncipiran kao klizeća zagonetka
- Genokids - Spectacle fighter koji prati titularni bend tijekom vanzemaljske invazije
- The Alters - SF survival igra gdje je ključ preživljanja suradnja s alternativnim verzijama vašeg lika
- Clockwork Ambrosia - 2D steampunk metroidvania s naglaskom na craftingu i podešavanju oružja
- On Your Tail - 3D krimi/slice of life avantura u furry verziji Italije
- Big Boy Boxing - 2D boksačka igra inspirirana Nintendovim Punch-Out!! serijalom
- Wéko The Mask Gatherer - 3D avantura s mehanikom korištenja maski
- Angeline Era - Akcijska avantura s PS1 estetikom gdje se borba i interakcija s okolišom svodi na zabijanje vašeg lika u stvari
- Parking Garage Rally Circuit - Arkadna reli vožnja gdje su staze smještene na parkirališta i garaže
- The Age of Hell - Boomer shooter sa SF/fantasy tematikom
- Dungeon Clawler - Dungeon Crawler gdje se borbe vode pomoću igre s kranom