Zadnje se igralo:
The Many Pieces of Mr. Coo (PC) - Point & click avantura bazirana na Las aventuras de Mister Coo, animiranom internetskom serijalu koji prati dogodovštine titularnog žutog čovječuljka u nadrealističkom svijetu. Crtići su mi bili super pa sam se ugodno iznenadio kad sam vidio demo na jednom Steam Next Festu te sam igru upiknuo na ovogodišnjoj Steam ljetnoj rasprodaji.
Premisa igre je jednostavna: Mr. Coo se jednog dana zaželi jabuka te tijekom potrage za jednom nastrada i biva nasječen na tri dijela i zarobljen u jednom zamku. Cilj vam je ponovno sastaviti glavnog nam junaka i pobjeći.
Što se gameplaya tiče, TMPoMC koristi pojednostavljenu p&c petlju. Nemate razgovore s drugim likovima ni malverzacije s inventarom već idete kroz scene i rješavate neobične situacije ispravnim nizom klikova. Stvari postaju zanimljivije kada Mr. Coo biva podijeljen na tri dijela. Tada dobijete opciju korištenja više likova u vidu njegove glave, nogu i trupa. Segment dobro koristi tu mehaniku te je kompliciraniji od ranijih dijelova. Igra nije pretjerano teška ali može biti zbunjujuća zbog nadrealističke naravi. Ako negdje zapnete, imate knjigu sa savjetima koja će vas usmjeriti na pravi put.
Glavni adut TMPoMC-a je ipak njegov vizualni dizajn. Igra koristi digitalne crteže i fotografije za likove i okoliš koji su jako dobro animirani u miksu klasične 2D animacije i stop-motiona. Jedina zamjerka bi mi bila da su u nekim situacijama pozadine puno niže rezolucije nego ostatak elemenata u sceni pa grdo izgleda kad se nađu jedno do drugog, posebice kad kamera zumira. S glazbene strane imamo jazz soundtrack pretežito tmurnije naravi uz poneku dinamičniju skladbu, što je u skladu s izvornim materijalom.
Malo sam podijeljen oko igre. Imam dosta simpatija prema predlošku i drago mi je vidjet animaciju Nacha Rodrigueza na višoj produkcijskoj razini, ali ovdje se ipak radi o jednostavnom, no lijepom, point & clicku koji traje oko 1-1:30h. Dodatnog sadržaja imate samo u vidu skupljanja bonus raštrkanih stranica, što se otključa nakon prelaska igre. One vam otvaraju galeriju koncepata i skica dok dovršena kolekcija otključava dodatnu animiranu scenu poslije odjavne špice. S obzirom koliko je dugo bilo u razvoju, mislim da bi The Many Pieces of Mr. Coo bolje prošao kao dugometražni animirani film.
Deep Sleep Trilogy (PC) - Jedan od dva najpoznatija serijala scriptweldera, poljskog deva koji je renome stekao na Flash igrama. Na ovogodišnjem ljetnom Steam Next Festu sam isprobao demo za novi (samostalni) dio serijala pa sam odlučio isprobat originalnu trilogiju pošto nisam igrao Flash verzije kad su bile aktualne te da imam kontekst za novu igru. Valja napomenuti da ova kolekcija nema grafičkih unapređenja i dodatnog sadržaja već se radi o portovima starih naslova.
Deep Sleep je horor point & click serijal koji se vrti oko koncepta lucidnog sanjanja, tj. pojave kad je osoba svjesna da je u snu te može manipulirati njime. Kako je vidljivo iz naslova kolekcije, prolazite kroz tri međusobno povezane igre (Deep Sleep, Deeper Sleep, The Deepest Sleep) koje prate putovanje neimenovanog protagonista kroz noćne more s ciljem otkrivanja da li su sve pojave u njima dio njegove mašte.
Igrina petlja je jednostavnija od većine pripadnika žanra, ali malo kompliciranija od Mr. Cooa; idete kroz prostorije, rješavate zagonetke koje vam priječe put i tako do kraja igre. Likom upravljate iz prvog lica te su sobe podijeljene na ekrane. Deeper Sleep je veća i detaljnije dizajnirana te ima sidequest i collectiblee u vidu papirića koji zajedno čine jedan dokument dok The Deepest Sleep uvodi stealth sekcije gdje morate polako ići kursorom da ne budete otkriveni te dva različita završetka.
Najjači adut serijala je atmosfera. Za grafiku koristi jednostavni pixel art, ali pametnom uporabom sjenki i čestičnih efekata dobro dočavara osjećaj nelagode, a ponekad i straha. Sound design igra jako veliku ulogu tu dok se glazba koristi sporadično. Jedina zamjerka bi mi bila što The Deepest Sleep koristi, po meni nepotrebno, jump scareove.
Solidan serijal, bude se definitivno odigrala četvrta igra. Za 100% prolazak mi je trebalo 69 minuta
, ali mi ovdje nije toliko smetalo jer sam znao da se radi o kratkim Flash avanturama. Ako ste zainteresirani, možete kupiti kolekciju na Steamu ili odigrati besplatno u preglednicima.
Don’t Escape Trilogy (PC) - Drugi scriptwelderov serijal, nastao kao protuteža trendu Flash point & clickova dizajniranih kao escape roomovi. Kao što kaže naslov, cilj serijala nije bijeg već ostanak i preživljavanje trenutne situacije.
Za razliku od Deep Sleep serijala, svaka igra ovdje je zaseban naslov te ima svoju premisu i žanr. Osim nebježanja, povezuje ih i mehanika uporaba vremena. Dano vam je određen broj sati do kraja igre te svaka akcija oduzima mali ili veliki dio fonda. Na vama je da obavite željene radnje prije nego što ostanete bez vremena.
U prvoj igri ste vukodlak u srednjem vijeku te se morate zatvoriti u kućici na osami prije punog mjeseca. Najjednostavnija od tri igre; imate jednu lokaciju koja se sastoji od jedne prostorije i u principu jedan način prelaska igre. Uspješnost vam ovisi o svim radnjama koje ste obavili prije zalaska sunca (npr. da li ste zatvorili vrata, da li ste se zavezali za stolicu, itd.)
Dvojka se odvija tijekom zombi apokalipse u sadašnjosti te vam je cilj preživijeti nadolazak velike horde.
Noviteti u odnosu na original su:
- Mapa s više lokacija poput crkve, dućana, benzinske pumpe, itd.
- Više načina za ostvarivanje cilja. Za hordu se možete pripremiti solo ili pomoću ljudi koje nađete u području, bilo uz njihovu pomoć ili da ih iskoristite kao mamac
Bolja svakako od originala te sam ju najduže igrao.
Deep Sleep 3 je SF horor gdje ste astronaut na svemirskom brodu kojem je cijela posada mrtva te vam je cilj otkriti što se dogodilo prije nego što ostanete bez zraka. Trojka mi je najdraža jer više liči na klasični point & click te sam ju igrao kada je bila aktualna. Također ima više završetaka ali za razliku od prethodnika, oni nisu samo varijacija jednog cilja već imate više opcija kako riješiti situaciju.
Sve u svemu, zanimljiv eksperiment ali mi je ipak Deep Sleep serijal draži.
Castle Crashers (PC) - Fantasy tabačina od The Behemotha, studija koji čine ekipa zaslušna za stranicu Newgrounds, poznatu po Flash animacijama i igrama (uključujući i ranije navedene naslove u ovom postu). Pratio sam razvoj igre, izgledala mi super, razočaro se na privremenu X360 ekskluzivnost, kupio naknadno PC verziju i eto, prvi put sam ju odigrao sad za srpanjski Game Club kolege @alexy .
Premisa je jednostavna; igrate kao vitez jednog dvora koji biva napadnut od strane zlog čarobnjaka koji otme magičnu stijenu i kraljeve četiri kćeri. Nakon što izaberete svog lika (koji se razlikuju po izgledu i posebnim sposobnostima) i broj igrača, bačeni ste odmah u borbu protiv vojske koja napada dvorac. Gameplay dosta inspiracije vuče od klasika žanra iz 16-bitne ere ali i od Super Mario Bros. 3. Idete kroz nivoe dok se ne zaključa ekran i pojave neprijatelji koje morate prebiti kako bi ste krenuli dalje i došli do kraja nivoa ili bossa. Kada ga završite, pojavite se na karti svijeta gdje su lokacije podijeljene na točkice po kojima se miče vaš lik ili društvo. Izuzev par stranputica u vidu dućana, kovača i arena, prolazak kroz nju je linearan.
Kvaliteta beat ‘em upa počiva na njegovom sustavu borbe te bi rekao da je CC-ov čisto solidan. Imate lagani i teški napad, blok, poseban napad i uporabu predmeta. Imate na početku par osnovnih komboa te dobivate nove kako napredujete kroz igru. Da bude malo zanimljivje, igra ima blage RPG elemente. Dobivate XP kada udarite neprijatelje te kod level-up vam se obnovi zdravlje te dobijete bodove kojim jačate jednog od četiri atributa:
Snaga - više štete fizičkim napadima
Magija - jače i jeftinije čarolije te brže obnavljanje mane
Obrana – primate manje štete i imate više zdravlja
Agilnost - brže kretanje i više štete lukom i strijelom
Uz to, imate oružja koja funkcioniraju na isti način, ali utječu na vaše statove. Npr., buzdovan će dat +2 snage, ali smanjiti agilnost za jedan. Također imate predmete koje možete koristiti u borbi poput ranije navedenog luka i strijela, napitka za zdravlje ili sendviča koji vas pretvori u mrcinu koja može razbijati dveri k’o od šale.
S umjetničke strane se vide Flash korijeni ponajviše u vidu crteža Dan Paladina. Likovi i okoliši su stilizirani ali kvalitetno animirani dok je glazba ok, paše igri ali mi je u pamćenju ostalo 2-3 skladbe.
Kvalitetan napravljen naslov te vidim zašto su Crashersi postali jedan od velikih indie hitova PS3/X360 generacije. Igra mi je bila solidna, ali sam ipak očekivao malo više. Ako volite tabačine, svakako isprobajte.
Osim njih, isprobao sam i tri demoa:
- Reptilian Rising - Strategija na poteze prezentirana kao partija tabletop RPG-a u 80-ima s akcijskim figuricama
- Die in the Dungeon - Dungeon crawler u kojem upotrebljavate kockice za radnje poput napada ili liječenja
- Zero Protocol - Sporiji SF horor FPS s immersive sim elementima smješten u antarktičku istraživačku bazu