Prošli tjedan se igralo:
Muppet Monster Adventure (PS 1; emulator) – 3D platformer s Muppet likovima. Igru sam prvotno vidio kao trailer na Modulu 8 te me nije previše impresionirala ali sam ju ipak nabavio za Plejku jer me podsjećala na Spyro serijal. Nisam ju tada završio pa sam si ju stavio na popis PS 1 igara koje bi htio odigrat te sam s njom počeo ovogodišnji 👻🦇🎃 Spooky month! 🎃🦇👻. Inače sam mislio krenuti s tim idući tjedan ali na rasporedu imam dosta igara te bi se držanjem njega SM! odgodio do sredine studenog.
Premisa igre je da Muppeti krenu na godišnji u neimenovani zabačeni kraj Europe na čitanje oporuke ujaka Dr. Bunsen Honeydewa na razočaranje žabe Robin, Kermitovog nećaka. Tijekom dolaska na imanje, Robin se onesvijesti od straha te probudi u tajnom laboratoriju okružen Dr. Honeydewom, njegovim asistentom Beakerom i škampom Pepeom. Oni mu objasne da su bili napadnuti valom zle energije koja je korumpirala lokalno stanovništvo i okoliša te pretvorila ostatak Muppeta u čudovišta. U laboratoriju je Dr. Honeydew našao rukavicu koja neutralizira zlu energiju ali odgovara samo anatomiji vodozemaca te je tako Robin prisiljen spasiti stvar.
Muppet Monster Adventure uzima dosta inspiracije iz ostalih 3D platformera, ali je pretežito Spyro klon te kombinira elemente iz jedinice i dvojke. Igra se sastoji od 18 nivoa koji su podijeljeni na šest zona od tri nivoa + borba s bossom. Za razliku od Spyra, ne možete birati redoslijed nivoa nego vam idu linearnim slijedom te ih otključavate kada skupite dovoljno resursa.
Elementi Spyra 1 su vam sljedeći:
- Istraživanje šarenih nivoa u kojima je svako područje dostupno te nema backtrackanja
- Dva različita napada: energetski val iz rukavice koji je de facto Spyrov plamen i vrtnja a la Crash. U igri postoje neprijatelji i spremnici energije koji su slabi na oba napada, ali imate i varijante osjetljive samo na određenu vrstu.
- Skupljanje tri različita resursa: raznobojne zvjezdice koje predstavljaju zlu energiju, žetoni u obliku Kermitove glave i novčići koje dobijete kada ubijete neprijatelja od kojeg ste već dobili zvjezdicu. Prva dva su vam potrebna za otključavanje nivoa i boss borbi te se samo oni računaju za postotak prolaska igre, dok novčići otvaraju stvari u galeriji poput filmića, zvukovnih klipova, crteža fanova, portreta devova, itd.
Elementi Spyra 2 su:
- Dodatne sposobnosti koje otključate tijekom igranja. Ima ih pet te ih dobijete kada skupite četiri dijela medaljona odgovarajućeg čudovišta. Srećom, sve ćete ih naći na prva dva nivoa.
- Neke žetone ćete dobiti nakon odigrane mini igre poput utrke ili slaganje kocki
Kao što sam naveo ranije, MMA je šarena igra ali se ne iskače previše te bi rekao da je dizajn nivoa i neprijatelja malo šablonski. Zvučni efekti isto nisu nešto posebno ali soundtrack ipak ima onaj muppetovski energičan štih.
Ok igra, rekao bi pomalo generična. Da ju nisam imao kao klinac, sumnjam da bi ju odigrao.
Pumpkin Jack (PC) – Još jedan 3D platformer, ali ovaj je malo friškiji. Pumpkin Jack je pretežito djelo jednog čovjeka odraslog na PS 1 i 2 platformerima te je na manjak takvih igri u novije vrijeme reagirao stvaranjem ovog naslova.
U bajnom kraljevstvu Arc En Ciel vlada sklad i miroljublje, što jako iritira Vraga. Kako bi stao na kraju dosadi, on baca čaroliju vječne noći i prizove brojna čudovišta da haraju kraljevstvom i ostatkom svijeta. Preostali stanovnici Arc En Ciela svu nadu polažu u Čarobnjaka koji je odlučio razbiti prokletstvo na što Vrag odgovara prizivanjem Stingy Jacka, legendarnog prevaranta. Ako pristane biti njegov predstavnik na svijetu i porazi Čarobnjaka prije nego što ovaj razgrana vječnu noć, bit će mu dopušten vječni počinak, što Jack prihvati.
Pumpkin Jack je najlakše opisati kao Jak & Daxter s izgledom Medievila. Istražujete velike nivoe uz nevoljnog pratitelja te će te se boriti s raznim neprijateljima, skakati preko prepreka, rješavati par puzzle segmenata s vašom, tj. Jackovom, glavom te vas na kraju svakog levela čeka boss nakon kojeg dobijete novo oružje. Igra ima samo šest nivoa ali su opsežni (prelazak jednog traje oko 20-40 minuta). Na svakom od njih imate dvije vrste collectiblea:
- Vranske lubanje, kojih ima dvadeset komada te služe za kupovinu novih skinova za Jacka
- Gramofoni, čije skupljanje rezultira kratkom glazbenom točkom
Zgodna je stvar da će vam igra u slučaju propuštenih stvari i ponovnog prolaska pokazati koje ste lubanje već pokupili.
Kako sam ranije naveo, igrina najveća vizualna inspiracija je Medievil serijal dok stilistički izgleda kao PS2 naslov. Soundtrack je ok i paše uz igru, ali mi nije ostao previše u sjećanju.
Solidna igra, bolja mi od Muppet Monster Adventure. Nema previše sadržaja i dubine, ali svakako odigrajte ako imate želju za platformerom s PS 2 ere.
Osim to dvoje, igrao se ostatak demoa preuzetih za vrijeme Next Festa:
- Sky: Children of the Light - Port MMO igre od thatgamecompany, tvorca Journeya
- Selini - Miks filmskog platformera i metroidvanie
- Classified: France '44 - Strategija na poteze u stilu modernog X-Coma gdje vodite posebnu jedinicu s ciljem stvaranja kaosa u Francuskoj prije Dana D
- Tyrant's Realm - Rougelite soulslike s PS 1 estetikom
- The Mobius Machine - SF 2.5D metroidvania
- Terminator: Dark Fate - Defiance - RTS baziran na istoimenom filmu
- Gunhead - Rougelite FPS gdje istražujete olupine svemirskih brodova pomoću robota, nastavak Cryptarka
- Cursorblade - Simpatični bullet hell gdje mišem vodite mač kroz horde neprijatelja
- Songs of Silence - Strategija s kartaškim elementima koja me malo vuče na HoMM serijal
- Anima Flux - SF akcijski platformer s naglaskom na co-op igranje
- Iron Meat - Retro pucačina inspirirana Contra serijalom
- The Kindeman Remedy - Managment igra gdje u ulozi doktora vršite nehumane eksperimente nad zatvorenicima u potrazi za univerzalnim lijekom
- Twistales - Mračna interpretacija priče o Pepeljugi u obliku 3D avanture
- Echo Point Nova - Duhovni nasljednik Tribes serijala
- WaxHeart - 3D horor platformer
- Ailuri - 2D platformer u kojem vodite siroče crvene pande
- Arksync - SF twin stick shooter
- Europa - Chill avantura gdje vodite dječaka-robota kroz teramorfiziran Jupiterov mjesec Europu
- Shady Knight - First person šora s naglaskom na mobilnost
- VergeWorld - 3D SF arkadna pucačina s PS 1 estetikom
- Crow Country - Retro survival horor iz izometrijske perspektive