Prošli tjedan se igralo:
The Journey Down: Chapter One, Two & Three (PC) – Trilogija point 'n' click avantura koja se vrti oko titularne knjige koja otkriva put u mističnu zemlju ispod površine igrinog svijeta.
Igra spada među jednostavnije point 'n' clickove koje sam igrao. Imate inventar, predmete možete koristiti i kombinirati ali nemate brojne naredbe poput pogledaj, iskoristi, itd. nego vam lijevi klik miša izvršava jednu naredbu, ovisno o predmetu i kontekstu. Npr. imate prazni lonac u kojeg morate staviti povrće da skuhate juhu. Kada prvi put kliknete na njega, lik će vam reći da je lonac idealan za kuhanje juhe. Kada stavite povrće, upalite vatru i kliknete na njega, lik će zagrabiti juhu u zdjelicu. Uz to, većina zagonetki je jednostavna ali bilo je par gdje sam morao malo mućnuti glavom.
TJD-u me najviše privuklo njezin stil i izgled. Igra inspiraciju vuče iz avanturističkih i noir filmova te afro-karipske kulture. Grafika se temelji na 3D modelima i pre-renderanim pozadinama, likovi su bazirani na figuricama iz različitih afričkih kultura i koriste se tamnije boje za urbana područja te svijetlije za egzotičnije krajeve. Soundtrack se sastoji od miksa jazz i reggae skladbi te jako paše igri. Glasovna gluma je ok te se miješaju karipski naglasci s tipičnim mafijaško-noirskim.
Ok serijal, ali ništa ekstra. Par zamjerki:
- Igre nisu tehnički stabilne te se znaju često rušiti (prvenstveno Chapter One i Two)
- Chapter One ima audio bug gdje se audio datoteka razgovora ne učita pravilno te govor kasni i zvuči isprekidano.
- Završetak Chapter Three je zbrzan. Većina radnje je dobro tempirana ali pred sam kraj uvedu komplikacije u radnju koje se brzo riješe. Pretpostavljam da su devovi imali ili previše ideja ili premalo resursa da bi sve detaljno obradili (Chapter Three je financirana putem Kickstartera)
UnMetal (PC) – Akcijsko-stealth avantura u kojoj preuzimate ulogu Jesse Foxa, običnog čovjeka koji nipošto nije komando, te pokušavate pobjeći iz nepoznate vojne baze nakon što vas strana vojska uhiti za zločin koji niste počinili.
U suštini, UnMetal je parodija i posveta Metal Gear serijalu, posebice igrama prije Metal Gear Solid. Igru je najlakše opisati kao mješavinu Metal Gear i Kakvih Frajera 2. Šuljate se kroz 10 različitih nivoa, pritom izbjegavajući ili neutralizirajući čuvare pomoću raznih predmeta i oružja koje nađete na vašem putu. U maniri Metal Gear serijala, povremeno će te se boriti s raznim bossevima, od kojih svaki zahtjeva drugačiju taktiku da ih pobijedite. Da se upotpuni ugođaj Metal Gear Solida, imate radio s kojim možete razgovarati s različitim osobama koje će vam pomagati savjetima ili malo popričati. Iznenađujuće, igra ima level-up sustav. Exp. bodove dobijete tako da neutralizirate stražare bez da vas oni primijete, a kad skupite dovoljno bodova, birate između dvije pogodnosti (npr. u jednom slučaju možete birati između bržeg udaranja ili kretanja).
Vizualno, igra vuče inspiraciju iz prvih Metal Gear igara s uporabom ptičje perspektive i pixel arta. Glazbena podloga također evocira glazbu iz MGS-a, glasovna gluma je u redu ali nije na razini MGS-a.
Zabavna igra. Stealth sustav nije najbolji, ali prolazi u kombinaciji s igrinim humorom. Ako ste u mogućnosti, svakako zaigrajte.
I tako sam s UnMetalom završio svoju igraću 2022. godinu. Igrao sam 84 igre, a završio njih 79. UnMetal mi je trebala biti osamdeseta, ali sam ju završio desetak minuta iza ponoći na Novu Godinu pa ipak spada u 2023. godinu.
Cosmic Star Heroine (PC) – Izgleda da sam si nesvjesno napravio tradiciju da svaku godinu počinjem s jednim JRPG-om. 2021.-u sam počeo s Phantom Brave PC(od kojeg sam odustao nakon 20h igranja), prošlu sam počeo s Chrono Trigger a ovu počinjem s Cosmic Star Heroine. CSH dolazi od studija Zeboyd, američkog dvojca koji se specijalizirao za humoristične JRPG-ove. Svidio mi se njihov rad na trećem i četvrtom dijelu Penny Arcadeovog Precipice serijala (igrani prije 10 godina) pa me zanimalo kako će izgledati njihov novi projekt.
Cosmic Star Heroine je SF JRPG u kojem igrate kao Alyssa L'Salle, agentica Agencije za Mir & Inteligenciju (u principu svemirski Interpol). Tijekom jedne misije otkrijete zavjeru koja uključuje ljude iz vaše agencije te postanete odmetnuti agent kako bi ste otkrili istinu te priveli odgovorne pravdi.
Gameplay uzima inspiraciju iz jako puno JRPG naslova. Za početak, nemate nasumičnih borbi već neprijatelje vidite na mapi pa možete izbjeći nepotrebnu borbu. Kada ona počne, prvo će te primijetiti traku sa strane koja pokazuje redoslijed napada likova. Borba je klasična na poteze, ali ima stvari koje je razlikuju od standardnog JRPG-a:
- Imate stil metar; on se puni kako izvodite različite napade te što je veći, napadi će vam biti efikasniji. Neki napadi i sposobnosti ga čak dodatno pune
- Igra nema sustav mane već su vam sposobnosti vaših likova, izuzev dvije za svakog, ograničene na jednokratnu uporabu. Svaki lik ima sposobnost obnoviti iskorištene sposobnosti za cijenu propuštanja jednog kruga
- Imate neograničene količine predmeta, ali jedan predmet možete iskoristiti samo jednom u borbi. Poslije nje se obnovi
- Tijekom borbe vam se također puni i Hyper metar. Kada se napuni, idući napad ili sposobnost će vam biti pojačana
- Poslije borbe vam se likovi automatski liječe
Valja još spomenuti da možete likovima stavljati štitove koji im daju dodatne sposobnosti i da možete snimiti napredak kadgod želite.
Vizualno i auditivno, igra vuče inspiraciju iz naslova s početkom 90-ih. Grafički sa svojim pixel artom izgleda kao igra sa SNES-a ili rani PS 1 naslov. Za glazbenu podlogu je zaslužan HyperDuck, sjevernoirski dvojac koji je napravio brojne soundtracke za indie naslove, meni poznati po Fae Tactics. Za CSH su inspiraciju su vukli iz 80-ih i 90-ih te su skladbe miks popa, rocka i elektronike.
Igrao sam oko 2h, nije me u potpunosti očaralo ali mi je dovoljno zanimljivo da ju nastavim igrati. Javim konačne dojmove krajem ovog ili idući tjedan.