Prošli tjedan se igralo:
The Aquatic Adventure of the Last Human (PC) - Kao što rekoh prošli tjedan, 2D metroidvania u kojoj podmornicom istražujete potopljenu Zemlju nakon izumiranja ljudske vrste. Zanimljivo je da je igra izašla iste godine kad i Insomniacova Song of the Deep, koja je također metroidvania u kojoj upravljate podmornicom. Iako slične, igre se razlikuju po vizualnom stilu, atmosferi te činjenicom da Aquatic Adventure mi prepoznaje gamepad. Gameplay se ne razlikuje previše od standarda žanra, osim što se možete kretati u svim smjerovima bez poteškoća; istražujete različite sektore mora, skupljate nadogradnje i text logove koji otkrivaju priču, izbjegavate prepreke te se borite protiv bosseva (nema normalnih neprijatelja); borbe s bossevima su zapravo najzanimljiviji dio igre jer su raznolike i kreativne. Igrom prevladava osjećaj sjete (vidljivo u kontrastu šarenog podmorja i ljudskih ruševina) te strah od nepoznatog (posebice kad istražujete mračne dijelove mape bez odgovarajuće nadogradnje). S vizualne strane, igra za art style koristi pixel art; većina spriteova i okoliša je ok ali najviše pažnje su opet dobili bossovi. Soundtrack čini elektronička glazba te se pretežno sastoji od ambient glazbe dok plovite mapom te malo intenzivnijim skladbama prilikom borbi s bossevima. Sve u svemu, solidna igra.
Golem Creation Kit (PC) - Igra u kojoj preuzimate ulogu čarobnjakovog učenika te morate obraniti svoj dom od razjarene rulje. Moram priznati da je igra sasvim drugačija od onog što sam ja mislio da će biti. Očekivao sam ležernu menadžersku igru a dobio kombinaciju visual novela i Doodle Goda. VN dio igre se odnosi na razgovore među likovima te izbora dijaloga koji granaju radnju. Priča na početku liči na obiteljski fantasy film (npr. Princess Bride) ali počinju se događati čudne stvari kako igra odmiče te poprima mračniji ton.
Glavna srž gameplaya je stvaranje bića pomoću naslovnog alata koji će otjerati rulju. To činite tako da, gledajući s vašeg vidikovca, uzimate stvari iz okoline vašeg zamka te ih bacate u kotao gdje se rastavljaju na osnovne elemente. Imate osam elemenata od kojih možete napraviti golema ali caka je da u rulji mogu biti ljudi imuni na određene elemente te tako morate isprobavati različite kombinacije predmeta kako bi ste prošli dalje (Doodle God dio). Vizualno, GCK koristi pixel art te svojim umjetničkom stilom izgleda kao DOS igre s početka 90-ih. Soundtrack crpi inspiraciju iz istog izvora te zvuči kao srednjovjekovna/fantasy igra iz tog razdoblja.
Igra mi je bila ok: priča ima intrigantne elemente, više završetaka, New Game + i još dodatnih modova ali stvaranje golema mi je postalo dosadno nakon polovice igre (oko sat i pol igranja) pa mi je jedan prolazak bio dosta (iako nisam saznao puno stvari iz dobivenog završetka). Ako ste igrali
Doki Doki Literature Club! i bila vam je super, GKC bi vam se mogao svidjeti (barem tako kažu ljudi na Steamu).
Blocks That Matter (PC) - Puzzle platformer u kojem preuzimate ulogu robotića koji mora spasiti svoje tvorce nakon što bivaju oteti. Cilj svakog nivoa vam je doći do izlaza a do njega najčešće ne možete dođi isključivo platformiranjem nego rješavanjem zagonetki pomoću elemenata okoline. Na nivoima imate kocke od različitih materijala koje skupljate njihovim razbijanjem te ih kasnije možete iskoristiti kako bi ste došli do izlaza, bilo slaganjem platformi ili uništavanjem drugih kocaka. Da malo promijene gameplay, neki novi su napravljeni a la Crash Bandicoot gdje morate bježati od velikog neprijatelja te stići do kraja nivoa prije nego što vas uhvati. Art style me podsjeća na stare flash igre a posebno mi se sviđaju animacije glavnog lika. Soundtrack je ok, ništa ekstra. Solidan naslov s dosta sadržaja; glavna kampanja sadrži 40 nivoa, imate bonus kampanju s 20 nivoa, naknadnu mini kampanju od 10 nivoa i korisničke nivoe. Uz to, u glavnoj kampanji ima collectible-e u vidu škrinja koje predstavljaju igru gdje kocke ili blokovi imaju značajnu ulogu te zvijezde koje dobijete kada ispunite određene uvjete poput prelaska nivoa s određenim brojem kocaka viška. Osobno, glavna kampanja mi je bila dovoljna.