Prošli tjedan se igralo:
Dynamite Headdy (PC) - 2D platformer. Igra dolazi od Treasurea, kultnog japanskog studija čiji je vrhunac vezan uz Segine konzole, posebice uz Mega Drive. Moje prijašnje iskustvo s njima je bilo 10 minuta igranja Alien Soldiera tako da je ovo prva njihova igra koju sam u cijelosti igrao. Igra je smještena u svijet u kojem žive igračke i lutke, a vrti se oko naslovnog junaka koji pokušava spriječiti zlu lutku koja želi osvojiti njihov svijet. Igra mi na početku nije bila nešto posebno, ali mi se sve više sviđala što sam ju više igrao. Kao u većini platformera, gameplay caruje dok je priča manje bitna; on se sastoji od prolaska nivoa od točke A do točke B te pritom ubijate neprijatelje, izbjegavate prepreke i zamke te skupljate dodatne bodove, health predmete i dodatne živote. Jedino oružje u igri Vam je Headdyeva glava koju možete baciti u 7 smjerova te ju na određeno vrijeme možete zamijeniti s drugim glavama koje Vam daju nove sposobnosti (npr. bacanje 3 glave odjednom, besmrtnost, projektili koji pokrivaju cijeli ekran, itd.). Boss borbe su dobro napravljene; bossevi su kreativno dizajnirani te svaka ima neki unikatni element. Uz to bih pohvalio art dizajn u kojem dominira šarenilo boja te detaljno dizajnirane pozadine i spriteovi, ali šarenilo može smetati kod boss borbi jer nećete uvijek moći razaznati nasumični vizualni efekt od projektila. Isto valja naglasiti da ovo nije lagana igra; igrao sam ju putem Sega Mega Drive Classics kolekcije koja u stvari služi kao Segin službeni emulator te u svakoj igri nudi opcije saveanja/loadanja po izboru te mogućnosti premotavanja igre unaprijed ili unazad. To sam uglavnom koristio kad bi izgubio zadnji život jer mi se nije dalo igrati igru ispočetka (prelazak može trajati od 3 do 5h, a nema continuea i ugrađene opcije saveanja). Dobra igra; bude se igrao ostatak Treasure-ove ponude.
Leisure Suit Larry - Wet Dreams Don't Dry (PC) - Reboot Leisure Suit Larrya, kultnog point 'n' click serijala iz 80-ih i 90-ih ali bez Al Lowea, njegovog tvorca (radio je na remakeu originala iz 2013.-e, a za reboot nije imao lijepe riječi). Za one koji ne znaju, serijal prati ljubavne zgode i nezgode Larry Laffera, čovjeka kojemu je disko glazba i moda vrhunac kulture. O serijalu sam uglavnom čitao u Hakeru i Gameplayu te raznim stranicama na internetu te mi je ovo zapravo prva igra iz serijala. Premisa reboota je da se Larry pojavljuje nakon 30 godina od navodnog nestanka u istom obliku kao i u starijim igrama te prati njegovo snalaženje kroz društvo 2010.-ih. Igrom slučaja se zaljubljuje u asistenticu predsjednika velike IT firme koja će izaći s njim na spoj samo ako skupi 90 bodova na jednoj dating aplikaciji (barem on tako shvati), što on objeručke prihvaća. S gameplay strane, igra ne donosi ništa novo u žanr. Vulgarni humor, po kojem je poznat serijal, je i prisutan i u rebootu uz „meta“ reference (bilo o prijašnjim nastavcima, point 'n' click šablonama ili narativnim tropovima). Vizualno me igra sa svojim šarenim bojama i karikaturalnim dizajnom likova podsjeća na brojne Flash igre. Soundtrack ništa ekstra, služi svrsi. Što se priče tiče, tu vrijedi ona engleska poslovica da je putovanje vrijednije nego odredište; više sam uživao u određenim scenama i situacijama kroz igru dok mi je cjelokupna priča (posebice završetak) bila osrednja. Igra je ok, taman došla kao odmor poslije tri platformera. Prije dvije godine je došao i nastavak reboota te će se on eventualno odigrat.