Prošli tjedan se igralo:
The Swapper (PC) - SF puzzle platformer u kojem istražujete naizgled napuštenu svemirsku stanicu. Gameplay se vrti oko rješavanja zagonetki korištenjem titularnog uređaja koji stvara kopije Vašeg lika te omogućuje prenošenje svijesti među njih. Posebno mi se svidio art style igre; svi modeli i okoliši u igri su napravljeni od kartona i lutaka te animirani stop-motion tehnikom te puno pridonosi atmosferi igre. Priča igre je isto ok; ništa revolucionarno ali ima zanimljivih trenutaka. Sve u svemu, solidna igra.
Superliminal (PC) - Puzzle igra iz prvog lica. Premisa igre je da prolazite kroz snove u sklopu testiranja strojeva za svojevrsnu terapiju. Gameplay se bazira na perspektivi, tj. njenoj percepciji i manipulaciji; npr. predmeti mijenjaju veličinu ovisno o vašoj blizini ili udaljenosti o njih. Na taj način možete velike predmete prebaciti kroz mišju rupu ili male predmete uvećati kako bi istovremeno stisnuli dva gumba nužna za otvaranje vrata. Art dizajn ne iskače previše, ali služi svrsi. Soundtrack je dobar te se uglavnom sastoji od lounge jazza i ambient glazbe. Sviđa mi se igra, ima dobar miks kreativnih zagonetki, šarma i humora. Nije na istoj razini kao Portal serijal, ali nije ni daleko. Dodatni plus mi je skriveni završetak, na kojeg sam slučajno naletio, koji je homage Silent Hillu 2. Preporuka.
The Fidelio Incident (PC) - Walking simulator inspiriran Beethovenovom operom Fidelio. Radnja se vrti oko irskog bračnog para čiji se avion sruši na napuštenom islandskom otoku; Vi preuzimate ulogu supruga te Vam je cilj pronaći Vašu suprugu prije nego što umre od hipotermije. Gameplay se sastoji od lutanja otokom, rješavanja jednostavnih zagonetki te skupljanja stranica supruginog dnevnika. Igra mi nije bila nešto posebno. Grafika je ok, ali gameplay postane brzo dosadan, priča je zanimljiva ali postane predvidiva što više skupite stranice dnevnika i soundtrack mi nije ostavio neki poseban dojam (mislim da koriste originalnu glazbu, a ne skladbe iz opere). Nisam bio upoznat s operom Fidelio, ali sam pročitao sažetak njezine radnje na Internetu jer me zanimalo koliko je igra inspirirana operom. Poveznice se svode na sljedeće: neke stvari dijele imena s operom (npr. supruga se zove kao glavna junakinja opere, avion se zove Fidelio), radnja opere čini dio pozadinske priče igre dok se glavna priča može smatrati inverzijom uloga. Ako ste ljubitelj walking simulatora, mogla bi vam se svidjeti igra ali mislim da ste već vidjeli što nudi.
Bladed Fury (PC) - 2D akcijska igra inspirirana kineskom poviješću/mitologijom (nisam u potpunosti siguran, dosta se miješaju elementi). Radnja se vrti oko princeze koja biva optužena za umorstvo svog oca te njene potrage za istinom i osvetom. Igra se najlakše može opisati kao 2D spectacle fighter (naslovi poput Devil May Cry, Bayonetta, itd.) – idete kroz različite lokacije pritom ubijajući neprijatelje na atraktivne načine kako bi ste došli do bossa nivoa, njega sredili te tako napredovali do sljedećih nivoa gdje ponavljate istu stvar. Na određenim dijelovima nivoa te između njih možete saveati te kupiti nadogradnje za oružja i lika valutom koje dobivate od neprijatelja. Art style je ok, animacije likova dobre, soundtrack ništa ekstra. Vidio sam komentare da je Bladed Fury kopija Odin Sphere i drugih 2D akcijskih igara, ali ne mogu reći ništa pametno o tome jer nisam igrao navedene igre te ih ne mogu usporediti. Nisam imao nikakva očekivanja, pa mi je igra bila u redu.
Mickey's Wild Adventure (PS 1; emulator) - Playstation 1 verzija Mickey Manie, platformera izvorno sa SNES-a, Sega Genesisa i CD-a s Mickey Mouseom u glavnoj ulozi. U odnosu na druge verzije, Mickey's Wild Adventure ima poboljšanu grafiku i soundtrack, izmjene na nekim nivoima te jedan skriveni nivo. U oba slučaja se radi o posveti Mickey Mouse-u; nivoi su bazirani na njegovim najpoznatijim crtićima, neprijatelji i bossevi su inspirirani ili preuzeti iz njih a u borbi protiv zadnjeg bossa prisustvuju različite verzije Mickeya. Art dizajn je izvrstan, posebice sprite-ovi i animacije, soundtrack je isto dobar. Za gameplay imam nekoliko zamjerki; platformiranje je jednostavno te kretanje mi se čini malo tromo te ovisno o situaciji može biti blagi davež ili jako iritantno. Uz to, detekcija udarca je malo aljkava; u jednom slučaju možete biti milimetar do neprijatelja te nećete primiti nikakav damage dok u drugom slučaju možete izgubiti health od vatrene kugle 2 metra udaljene od Vas. Najviše me naživcirao posljednji nivo. Igru sam prvi put igrao kao klinac u osnovnoj i sjećam se da sam odustao od igre na zadnjem nivou. Sad kad sam igrao ponovno, sjetio sam se zašto; nivo je jednostavno prevelik i ima dijelove gdje ćete gubiti živote k'o šašavi ako ne zapamtite gdje su sve zapreke/zamke te ako niste brzi i precizni. Jednostavno rješenje za ovaj problem bi bila podjela nivoa na dva. Kao nostalgia trip, MWA mi je dobar; kao igra me ipak malo razočarala.
P.S: Dvije zanimljivosti vezane za igru:
- Mickey's Wild Adventure je dizajnerski debi David Jaffea, tvorca Twisted Metala i God of Wara.
- Trailer za igru malo tonalno odudara od igre.