Grand Theft Auto V - na radiju ima Danger Zone, a ne svira u nekoj misiji s avionom. Igra 0/10
Inače da odma napomenem, jedine GTA igre koje sam priša su Vice City i San Andreas, pa će se sve eventualne usporedbe odnosit na njih. Primarno na San Andreas, s obzirom da ga se puno bolje sićam a i radi se o djelomično istoj lokaciji.
Prvo grafika. Ovo je, koliko znam, remaster (ili remake?) PS3 igre i za svoje vrime izgleda više nego dobro. Modeli likova, animacije, teksture, na ništa se ne mogu baš požalit. A Rockstar pogotovo dobro odradi noćni ambijent, ugledat svjetla grada u daljini na dolasku iz onog ruralnog dijela je stvarno jeben prizor. Ili letit u rozi sumrak, jednostavno se gušt vozit mapom. I ne samo šta grafički sve lipo izgleda, nego i jer sve djeluje živo. Radio stanice, internet i vijesti koje konstanto prenose događaje iz svita, uključujući tvoje akcije. Razne bolesno duge emisije na televiziji i filmovi u kinu. Promet na nebu, zemlji i moru, raznolikost između siromašnijih i bogatih kvartova, predgrađa i centra, ma općenito nevjerojatna količina detalja bome ostavlja dojam pravog grada. Razne aktivnosti, mini igre i sporedne misije ti davaju sasvim dovoljno stvari da te zabavi i pored glavne priče. Iako bi volija da su vratili i neke aktivnosti iz SA koje su mi bile zabavne, poput biljara, pokera ili plesanja. Više interijera u koje možeš uć isto ne bi bilo loše, ali i ovako je super. To je šta se tiče Los Santosa, onaj ruralni dio me malo razočara. Dobar dio te mape pari malo prazan i nema šarm koji su razna selca i gradići u San Andreasu imali. A i jednom kad sidneš u avion, skužiš da mapa i nije tako velika te da je možeš brzinski preletit. Naravno, ako mi je izbor između ogromne, poluprazne mape i manje ali ispunjenije i detaljnije, biram drugo bez razmišljanja.
Gameplay je zarazan. Samo napucavanje nije nešto wow, ali sasvim zadovoljavajuće. Cover radi bez greške i nikako mi ne dosadi gledat onu malu animaciju trčanja u zaklon. Vozit se okolo bi moga cili dan, broj različitih vozila održava to svježim i nakon desetaka i desetaka sati. Misije su iznenađujuće raznovrsne i dosta ih ekstremno zabavne, malo koja je dosadna. I to je jedna od stvari koju volim kod Rockstara, čak i kad imaš samo putovat od točke A do točke B, većinu vremena je i to gušt zahvaljući zabavnoj vožnji i činjenici da skoro nonstop imaš impresivnu količinu dijaloga s različitim likovima. A i u rijetkim situacijama kad nemaš, opet ti je tu radio s bogatom ponudom dobre muzike i smišnih emisija. Kad sam kod muzike, neke od najboljih trenutaka u igri su vrh dobrim dijelom zbog pogođene muzike. Pritom mislim prvenstveno na scenu kad Micheala sin nadrogira i onda letiš nad gradom uz Shine A Light. Tako dobar i neočekivan moment, mislim da je to tren kad me igra totalno uvukla. Zapravo to mi je jedna od najdražih scena u igrama općenito. A i Trevorovo vraćanje Patricije mužu popraćeno s If You Leave Me Now je bilo vrh. Ali i ne samo lincencirana muzika, originalni OST je isto dosta dobar i pogotovo pridonosi u onim vožnjama pred pljačke. Jedino me razočaralo šta je pisma na kraju igre (C opcija) na prvu sekundu zvučala ka Fortunate Son a ispala neka skroz druga pisma.
E sad, iako su misije stvarno dobre (i mogućnost različitih pristupa nekima je odličan dodatak), sama priča me pomalo razočarala. Nekako sam većinu vrimena ima osjećaj da stojim u mistu, da se radnja uopće ne kreće. Recimo u San Andreasu si ima osjećaj napretka, bila je prava rags to riches avantura, otkriva si nova područja i stjeca cilu lepezu saveznika. Ovde toga nema. Neki pomak se dogodi na samom početku, i onda opet pri kraju igre, između toga samo obavljaš misije ali ne mičeš se, ne napreduješ. Ali i pisanje kod dijaloga, iako na dosta visokom nivou, mi se ipak čini nešto slabije nego u prethodnim igrama. Ka da je humor ponekad neinspiriran i reka bi da je satira bila malo pametnija i suptilnija prije. S druge strane, nisam bija siguran za uvođenje više protagonista, ali moram priznat da mi se svidilo kako su izveli taj aspekt. Dobrodošlo je osvježenje formule, prijelazi tokom misija su nevjerojatno kul, gameplay je zbog toga dinamičniji i bilo je zanimljivo sagledavat situacije iz različitih perspektiva. Boja sam se da bi se karakterizacija protagonista zbog toga mogla razvodnit, ali čini mi se da je tome pridodano čak i više pozornosti nego u prethodnim igrama. Svaki od glavnih likova ima razrađenu i unikatnu osobnost, određene vrline i mane, te kompleksne odnose. A voice acting je očekivano fantastičan, čak i kod sporednih likova. I to je ono šta je meni uvik najbitnije, ono šta određuje koliko ću bit investiran u neku priču. Čak i ako je radnja mogla bit bolja, dobri likovi održavaju interes, i u kombinaciji sa zabavnim misijama i živim svitom stvaraju ono šta tražim od igara - imerzivno iskustvo koje će me uvuć u jednu drugu stvarnost i natirat da zaboravim na sve ostalo. A malo koji developer to radi tako dobro ka i Rockstar, pogotovo ako pričamo o open world igrama.
Uglavnom, pomalo razočaran nekim stvarima, ugodno iznenađen drugima, ali sve u svemu radi se o zabavnoj igri s odličnom prezentacijom i zanimljivim likovima koju ću definitivno pamtit i vjerojatno kad-tad opet odigrat. I sad jedva čekam neke konkretne informacije o GTA VI. S obzirom kakav su imerzivan svit stvorili još 2013., mogu samo zamislit šta nas tek čeka na next-genu.