• Offtopic
  • Air Fryeri (friteze na vrući zrak), dojmovi, preporuke i iskustva

Cijelo? Ne bih ni isprobavao tbh (makar kontam da bi možda i stalo neko minijaturno kakvo prodaju po trgovačkim lancima). Staviš na rešetku pola kile krilaca, odrezka, ćevapa ili nečega za što znaš da može biti gotovo u 15-20 min.

    Zero Tipa šta najveće i količinski najviše stavljaš? Kontam da je dobro jer su 2 komore, pa mogu potrpat mesine u jednu, a povrće ili pomfri u drugu, samo me brine da recimo neću imat dovoljno prostora da porazbacam krilca za dvoje, i još pomfri. Jel pametno trpat samo površinski ili može i jedno preko drugog?

      foggy Mislim da bi ispalo da u fritezu najčešće stavljam ćevape ili odreske od pilećih prsa.😃 Bitna ti je ta površina rešetke i da ima barem malo prostora između mesa za cirkulaciju zraka. U tu moju od 4,2l stavim bez problema pola kile mesa. Ne bih preporučio stavljanje jednog preko drugog jer bi nakon pola vremena to meso ionako trebao preokrenuti da se bolje ispeče. Ako je nabacano ne bude se dobro ispeklo - probao sam već s kiflicama, moraš jednostavno ostaviti prostora i za zrak i preokretanje. A pomfrit napravim naknadno, to osobno stavljam na 25 min na 180, i svakih 7 minuta otprilike protresem. Pomfrija ne stavim više od pola zapremnine zbog ovog gore razloga, jel.

      Super je ak budeš imao dvije komore, pa barem ne moraš nešto raditi u dva ili više navrata, da.

        Zero Ok, ima smisla, thx. Samo opet mi je kita metnut na dno mesa u jednu komoru, i na dno pomfri u drugu - opet možda bude nedovoljno pa moram, zamisli, okretat 😃 Možda je bolja onda jedna ogromna komora? Zapravo, 2 od 6L bi bile najbolje 😃

          foggy Neee, pomfrit možeš slobodno nakrcati do pola posude dok je unutra rešetka (više od toga je overkill). To nije toliki problem jer uvijek ima praznina za kolanje zraka, a ionako ćeš i protresti posudu s vremena na vrijeme ako želiš da ti bude ravnomjerno pečeno. Meso na rešetki s druge strane ne možeš samo protresti i očekivati da će biti ok pečeno, zato je realno za meso i iskoristiva samo površina rešetke. U praksi ćeš najbolje vidjeti kako to funkcionira, a stvarno je full jednostavno i teško da možeš negdje pogriješiti.😁

          7 mjeseci kasnije

          @weky / @Fenix / ostali, ako može pomoć / savjet…ako imate 5 minuta za odvojit.

          Kupujem si ovo, pa se dvoumim što uzet.

          https://www.sancta-domenica.hr/mali-kucanski-aparati/mali-kuhinjski-uredjaji/friteze/friteza-na-vruci-zrak-philips-hd9280-90-airfryer-xl.html

          https://www.sancta-domenica.hr/mali-kucanski-aparati/mali-kuhinjski-uredjaji/friteze/friteza-na-vruci-zrak-russell-hobbs-26520-56-satisfry-air-grill-multicooker.html

          Gledam si nešto od ovo dvoje, al može i bilo koja druga. Ispod 5l ne bih išal.

          U svakoj mogu peć više toga odjednom? Tipa, pomfri / krumpir i piletinu? Ili treba bit ona sa dual nešto?

          Jbga, kurca se kužim u to, a vidim da vas par ima i na temelju iskustva vjerojatno imate neku preporuku.

          Tu su općenito sve kaj imamo u Sancti u ponudi, pa velim, ako imate koji savjet, cijenil bih.

          https://www.sancta-domenica.hr/mali-kucanski-aparati/mali-kuhinjski-uredjaji/friteze.html?product_list_order=price_high_to_low

          Hvala puno.

          Daj 30 eura više i uzmi ovu bijelu XXL na akciji. Nije bitno koliko misliš peći, što veća je uvijek bolja jer zrak bolje cirkulira i ravnomjernije se peče.

          Ove s dvije komore ja ne bi. Uvijek možeš izvaditi ono što se kraće peče, a ovako ispadne da si kupio dvije male friteze, zar ne?

          Ali, jebeš tebe. Thx na dojavi. I ja kupujem sad tu novu i veću. Philips imam već 4-5 godina i đubre se samo od sebe nikad neće pokvariti, a želim bolji model.

            weky Ali, jebeš tebe.

            +1

            Dodao bih još da je svakako praktičnije da imaš posudu na izvlačenje, em zbog lakšeg okretanja, em što možeš izvući i protresti pomfrit. Taj multicooker bi trebao moći puno više (tipa stvarno skuhati neko varivo), a ovako ispada da je samo friteza na vrući zrak u drugoj, manje iskoristivoj formi. Kaj god.

            Ja imam Philips i zadovoljan sam, al mislim da su obje super.

            Sta nisu ti air fryeri kancerogeni?

              weky neznam, ovo je novo, neistrazeno. Obicno ulje ne koristim, samo svinjsku mast

              chono Svaka termička obrada mesa (ili praktički bilo koje druge hrane) nosi sa sobom i nusprodukte uz veći oksidativni stres (zato uvijek treba upariti meso sa salatom odnosno antioksidansima), kao što recimo i u procesiranom mesu imaš konzervansa koji su kancerogeni. To ne znači da zbog toga treba izbjegavati meso, jer ono, povezanost nije ujedno i direktna kauzalnost, jel. Umjerenost je bitna, kao i u svemu.

              A prženje nekih namirnica u ulju je daleko štetnije u odnosu na air fryere zbog puno veće razine akrilamida. Preporuka je većinu toga u fritezi peći na najviše 180C jer tada ih manje i nastaje. Čim pripremaš hranu s malo ili nimalo biljnog ulja, to je velik plus, što zbog navedenog, što zbog manje kalorija i zasićenih masnih kiselina.

                @Tuhy Ovo što piše za porcije uzmi s dozom rezerve. Moja ima kapacitet 4,1 i to je otprilike za dvije osobe. Računaj da je Tefal ok za tri, a Philips za četiri.

                  weky

                  Ma jasno, nemre ono bit za 7-8 osoba.

                  Ovo je većinom za mene, moji vjerojatno ostaju na tradicionalnom kuhanju.

                  Uglavnom, hvala ti za preporuke… sutra pada jedna od ovih.

                  Pošto je Tuhy jeo za 2 osobe prije 15 godina tribati ce mu puno veca friteza

                  Pa ak uzme u Sancti ionak mu nece ni doc

                  Zero ok, to sam i sam procitao na netu kao i ti, ali nigdje bas nema istrazivanje o tome.

                    chono

                    Imas hrpu znanstvenih clanaka na temu, pisanih na nazavisnim sveucilistima po cijelom svijetu. Ima cak jedno sa zagrebackog. Sve koje sam otvorio imaju zakljucak da przenje na zrak stvara manje stetnih tvari, lekse probabljivu i manje kaloricnu hranu. Jedini negativan rezultat je bio kod nekih vrsta riba.

                    Samo googlaj air vs oil frying academic research.