Apsolutno svaku stranu svake industrije pokreće kreativnost. Ubacivanje desetina milijardi u nešto, bilo što, radiš kad ne znaš što bi drugo. Zato sam iz pozicije gamera protiv ovoga, jer sa strane igara nećemo dobit ništa. A posebno sam protiv kad me PR mašina pokušava uvjeriti u suprotno.
Deadwalker i TAnderson super su sumirali sve. To je biznis. Sve dok mi se ne prodaje priča da se to radi za gamere, za milijarde onih koji tobože nemaju na čemu igrati itd, meni je ok. Jednim dijelom toga je i ova priča da Sony kupuje ekskluzive. A kao MS ne kupuje? Iz konteksta iznošenja obrane na sudu, jasno mi je zašto se ide u tom smjeru, ali da ekipa na forumima to koristi kao argument zašto je neka platforma bolja, to mi ne ide u glavu.
Da se razumijemo, isto ide i za ono kad su Yoshida i Boyes radili tutorial za dijeljenje igara. Super fora, ali par tjedana ranije ste i vi planirali isto poput Xboxa. Pa online iza paywalla itd…
Ali da se vratim na akviziciju, svatko tko mi kaže da MS ovo ne radi prvenstveno da bi izgurao Sony (i druge), gubi moju naklonost. Gubi naklonost i svatko tko mi tvrdi da Sony nebi drugačije. Samo što, eto, MS to radi sada i može napravit sada, a Sony ne može. A MS kao najbogatija firma na svijetu s najvećom mrežom servera na svijetu te s najutjecajnijim OS-om na svijetu svakako ima sve preduvjete da bude monopolist. I to ne samo u gamingu. Uostalom, i sam Sony za svoj cloud koristi Azure te nije da ima neku alternativu. Zato su mi smješniji ovi iz FTC-a jer su dva dana na sudu potrošili na pizdarije, umjesto da rade angle na cloud gaming i budućnost istog, njima je i dalje u fokusu Call of Duty i nebitna ekskluzivnost. Tu su englezi našli puno bolje razloge.
I dok se slažem da je ovo oko akvizicije postao cirkus, smatram da apsolutno treba propitivat. Neka se povlači po povjerenstvima i sudovima, pa ako treba i godinama. Bilo da je MS u pitanju, Nvidia, Google, Amazon… Bilo tko. Sprdat i prozivat one koji bi propitivali mi je suludo, ma kakvim god porivima se vodio. Pa čak i da ne znaš nista o igrama i da si se jutros rodio, kada imaš akviziciju 10 puta veću od prethodne najveće ikad u industriji, moraš reagirati barem nekako.